Florin Talpan

Florin Talpan vorbeste cu suporterii stelisti – Interviu in EXCLUSIVITATE pentru Steaua Libera

E foarte greu sa-ti dai seama unde este locul lui Florin Talpan. Nu are un fizic impunator, dar este militar, locotenent-colonel in armata romana. Nu are o voce bubuitoare, dar cuvintele sale au o putere fantastica, data de priceperea celui care le rosteste. Pare un om linistit, insa este manat de o pasiune formidabila, o pasiune pentru Steaua Bucuresti.

Victor Piturca l-a numit „omul anului 2016”, insa Talpan continua sa fie pe prima pagina a ziarelor chiar si in acest an nou, 2017. Un an nou care, pentru dansul, se pare ca va fi la fel de solicitant si obositor ca si 2016. Dar asta este viata de militar. Iar locotenent-colonelul Florin Talpan stie foarte bine acest lucru. Ca orice militar profesionist, este mereu pregatit de ce-i mai rau iar expresiile „nu mai pot” si „ma dau batut” par sa nu faca parte din vocabularul sau.

Asa l-am intalnit pe Florin Talpan, un om foarte ocupat, muncitor, profesionist, cu multe probleme pe cap, dar cu o putere de munca si o iubire pentru Steaua uimitoare.

 

Steaua Libera: Cum ati petrecut Revelionul? Cum a fost anul trecut pentru  dumneavoastra?Ati reusit sa scapati de oboseala acumulata si sa va reincarcati bateriile?

 Florin Talpan: Dupa un an dificil, dar incarcat cu satisfactii profesionale, am fost acasa, alaturi de mama mea bolnava, de familie si de adevaratii prieteni. Sarbatorile de iarna petrecute in familie sunt intotdeauna frumoase. Si, fie vorba intre noi, unde-i mai bine ca acasa?!

In schimb ele au fost umbrite de prezenta unor indivizi care au proferat amenintari la adresa noastra si in special a mea. Stiam de mult timp ca mama este amenintata, jignita telefonic de cei care contesta rezultatele muncii mele in folosul CSA Steaua Bucuresti. Acesti indivizi nu erau localnici! Mai multe nu vreau sa comentez, sper ca Justitia sa faca dreptate si in acest caz. (Florin Talpan a insistat sa scriem „Justitia”, cu „J” mare.)

SL: Incredibil, totusi eu sper sa discutam acest lucru!

FT: Cand va fi timpul. La adresa mea se intampla de mult timp aceste lucruri, sunt amenintat frecvent, telefonic si prin mesaje, cu bataia, cu moartea, jignit, calomniat, amenintat.

SL: Sunteti stelist?

FT: Dumneavoastra ce credeti? Pentru ce m-as lupta atat? Imi fac corect datoria de Ofiter de Justitie la Clubul Sportiv al Armatei, dar, fiind stelist, normal ca e o motivatie in plus. Inca din copilarie, de la varsta de 12 ani, cand juca Steaua, lasam orice preocupare, ma bucuram de victoriile Stelei sau plangeam cand pierdeau. Pentru mine Steaua Bucuresti inseamna trecut – copilarie, prezent si viitor. Nu concept viata fara Steaua. Sunt mandru ca am recuperat istoria si numele pierdute cu buna stiinta de angajati ai statului care nu au respectat legea si care au incercat sa isi bata joc de un bun national, cel mai mare brand romanesc.

SL: Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti detine mai multe sectii sportive. Care sunt sporturile dumneavoastra preferate?

FT: Fotbal, polo pe apa, hochei pe gheata, rugby, dar si altele.

SL: Cat de des mergeti la evenimentele clubului sportiv?

FT: Sunt foarte ocupat cu obligatiile profesionale, dar in week-end imi face placere,  din cand in cand, sa particip la evenimentele sportive

SL: Povestiti-ne  putin  despre dosarele pe care le-ati castigat impotriva SC  Fotbal Club Steaua Bucuresti SA .

FT: Activez la CSA Steaua Bucuresti din 2002 si am avut nenumarate litigii cu SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA dar va voi enumera doar cateva dintre procese, toate castigate. M-am zbatut singur pentru interesul si onoarea Stelei, fara niciun sprijin, de nenumarate ori conducerea clubului nesemnand diverse inscrisuri care erau in favoarea CSA Steaua si in defavoarea SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA. Chiar am fost obstructionat de catre cei care aveau obligatia sa ma sprijine. Nu voi da nume. Poate intr-o zi voi povesti. Mentionez foarte pe scurt cateva  dosare castigate de mine  si obiectul lor :

  1. Dosarul  CSA Steaua Bucuresti – Fotbal Club Steaua Bucuresti SA in care clubul sportiv Steaua a fost data in judecata de catre Fotbal Club Steaua Bucuresti SA, pentru creanta preluata de la AVAB, fiind in  joc 22 miliarde lei.
  2. Dosarul  CSA Steaua Bucuresti – Fotbal Club Steaua Bucuresti SA  prin care clubul sportiv obliga SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA sa evacueze baza sportiva, SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA fiind in acelasi timp obligata la plata a peste 1,5 miliarde lei.
  3. Dosarul  CSA Steaua Bucuresti – Fotbal Club Steaua Bucuresti SA prin care am inregistrat  marca notorie nr.72827 si celelalte marci  apartinand  CSA Steaua Bucuresti, marci care sunt evaluate la 58 milioane euro. Am reusit tot printr-o munca asidua ca societatii SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA sa ii fie anulata marca inregistrata cu rea credinta.
  4. Am castigat de asemenea dosarul CSA Steaua Bucuresti – Fotbal Club Steaua Bucuresti SA in care se solicita instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile (33 mijloace de transport) apartinand Fotbal Club Steaua Bucuresti SA, pana la concurenta sumei de 783.655,34 lei. Masura instituirii sechestrului a fost intemeiata in fapt si in drept ca fiind extrem de necesara in recuperarea debitelor care fac obiectul dosarului 22091/3/2011, in care SC  Fotbal Club Steaua Bucuresti SA a fost acuzata ca n-a eliberat in termen legal spatiul folosit fara drept  (stadionul Steaua cu toate anexele si terenuri, toate apartinand domeniului public si administrate de MAN).
  5. Am castigat dosarul CSA Steaua Bucuresti – Fotbal Club Steaua Bucuresti SA pentru anularea marcii “Steaua Bucuresti” inregistrata cu rea credinta de SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA . Decizia  3425 pronuntata in sedinta publica la 3 dec 2014 de catre ICCJ a scos adevarul la lumina si a readus din acel moment speranta in randurile adevaratilor suporteri stelisti.
  6. Am recuperat pentru CSA  creante de 1.598.991,31 de lei de la debitorul SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA  prin punerea in executare a titlului executoriu in sentinta civila nr. 17946, pronuntata la 17/10/2011 in conformitate cu decizia XXXVIII din 7 mai 2007 a ICCJ.
  7. Am castigat procesul de insulta si calomnie  impotriva lui  Becali in care cerusem despagubiri si daune morale in valoare de 1 milion euro. E regretabil ca instanta, puternic intimidata de parat, a redus suma la doar 3000 de euro, dar voi face apel si sunt convins ca instanta superioara imi va da castig de cauza.
  8. Am castigat dosarul CSA Steaua Bucuresti – Fotbal Club Steaua Bucuresti SA prin care  FCSB  pierde dreptul de a mai folosi numele de Steaua si  ‘Steaua Bucuresti” conform Hotararii 989 din 21 dec 2016, pronuntata de Curtea de apel Bucuresti, hotarare definitiva si executorie.

SL: Avand in vedere numarul mare de cazuri castigate impotriva SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA , se poate spune ca Becali va considera un dusman?

FT: Nu ma intereseaza ce spune George Becali, eu n-am facut altceva decat sa respect prevederile legale. Eu personal nu imi pot da acordul juridic asupra unor ilegalitati. Domnul Becali a indus in eroare opinia publica de multe ori facand afirmatii eronate si mincinoase.

SL: Credeti ca acesta a fost motivul pentru care v-a jignit in presa scrisa si la TV?

FT: El m-a jignit permanent si de aceea l-am dat in judecata, proces pe care l-am castigat. Dar ce este mult mai grav este faptul ca el a jignit in mod repetat ministri, pe reprezentantii Armatei Romane, de la colonei, pana la generali , pe seful statului sau alte personalitati, inclusiv pe fosta presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

SL: Cum a fost procesul impotriva sa?Ati fost nemultumit de decizie, desi ati castigat.

FT: A fost un proces dificil, in sensul ca judecatoarea a fost subiectiva, nu a tinut cont de intreg probatoriul. Becali m-a jignit chiar in instanta.

SL: Ati fost amenintat si atacat pe strada, de necunoscuti. Ce puteti sa ne spuneti despre acel incident?Credeti ca e din cauza lui Becali?

FT: Becali a creat o atmosfera ostila la adresa mea. A fost ajutat in mod direct si de mass-media, care m-a “tavalit” (scuzati expresia!) ingrozitor si inacceptabil. Spun inacceptabil pentru ca nu pot intelege cum cei care practica jurnalismul, o meserie nobila, pot fi de acord cu ilegalitati. Nu inteleg de ce sunt atacat tocmai eu, care fac eforturi ca prevederile legale  sa fie respectate si care respect legea. Eu nu l-am jignit niciodata pe Becali, eu nu am jignit niciodata pe nimeni, nu sunt o persoana agresiva in limbaj sau in comportament. Sunt un om al dialogului, al corectitudinii, al onoarei si al adevarului . Pentru mine toate acestea conteaza. Cat despre incident si despre multe alte amenintari primite, las tot Justitia sa-si spuna cuvantul.

SL: Este excelent faptul ca Steaua Bucuresti isi va  reactiva sectia de fotbal, dupa o pauza de 14 ani. Dar nu putem uita ca dumneavoastra ati incercat sa o reactivati inca din 2015. Ce s-a intamplat atunci? De ce nu a fost reactivata sectia de fotbal atunci? V-a oprit cineva? Daca da, cine, de ce si cu ce scop?

FT: Azi am fi fost in Liga a III-a, daca reuseam atunci sa inscriu echipa. Eu  aveam pregatite  toate actele. Am fost sa le depun la Asociatia Municipala de Fotbal si am primit ordin, dupa ce toate actele au fost depuse, ca echipa sa nu mai fie inscrisa. Fostul jucator al Stelei, Gheoghe Pena, a vrut sa ne ajute si ne-ar fi dat echipa sa cu titlu gratuit, pentru a evolua in campionat. Conducerea clubului sportiv s-a opus, insa, dand ordin ca echipa sa fie retrasa din campionat. Colonelul Boroi le-a dat telefon celor de la asociatie pentru a nu inregistra echipa. Colonelul Petrea nu este  strain de acest lucru!

Am fost aspru criticat in presa si de catre diversi suporteri cum ca nu am facut nimic pentru infiintarea unei echipe de fotbal. Tin sa precizez ca nu a fost vina mea. Desi am inaintat  foarte multe rapoarte fostului comandant al clubului, George Boroi, prin care am solicitat in mod imperativ formarea unei echipe de fotbal,  acesta le-a directionat comandantului interimar de astazi, colonelul Petrea Cristian, care a refuzat categoric infiintarea echipei in data de 19.08.2016. Acesta din urma a afirmat atunci, si citez, „infiintarea unei echipe  nu poate fi rezultatul unei analize de trei ore ( 9.00-12.00)”. Dar colonelul Petrea Cristian luase la cunostinta inca din data de 09.06.2015 raportul meu, privind necesitatea formarii unei echipe de fotbal, mai ales ca atasasem la raport si cererile de afiliere. Trecuse deci un an, nu doar cateva ore.

Faptul ca, timp de doi ani de zile, conducerea clubului, adica George Boroi si loctiitorul acestuia, Petrea Cristian, au incalcat cu rea credinta si buna stiinta ordinul Ministrului Apararii Nationale cu nr M.115 /2013, prin care Ministrul Apararii a aprobat modificarea art. 8 alin 3 din Regulamentul de Organizare si functionare al Clubului  Sportiv al Armatei Steaua, a adus grave prejudicii si ne-a dus la starea de astazi.

Acest ordin stabilea inca din anul 2014 infiintarea in cadrul Clubului sportiv al Armatei a unei sectii de fotbal. S-a stabilit ca fondurile necesare sustinerii activitatii sportive de performanta a sectiei de fotbal sa fie acoperite prin redistribuirea din bugetul altor sectii sportive ale clubului precum si din venituri proprii.

SL: E bine, totusi, ca proiectul a fost pornit in cele din urma. Ce puteti sa ne spuneti despre el?Vor mai veni si alti fosti stelisti langa proiect, in afara de Lacatus? Cine?La ce ne putem astepta in sezonul urmator de la echipa de fotbal Steaua Bucuresti?

FT:  Lacatus trebuie sa tina cont de faptul ca avem angajati deja la grupele de copii  stelisti faimosi ca Bumbescu, Satmareanu, Anghelini, Radu Troi, Aelenei, Toni Dobos si altii. Impreuna cu ei, cu juniorii de la grupe si cu toti cei care iubesc culorile ros-albastre se  poate face un colectiv puternic care sa puna bazele primei echipe. Normal ca ne dorim sa vina nume grele, atat in staf, cat si pe banca sau in teren. Dar acesti oameni trebuie sa fie de buna credinta.

SL: Pentru a-i linisti pe suporteri, putem sau nu sa jucam in prima liga si in cupe europene?

FT: Din punct de vedere legal, putem gasi solutii pentru a juca si eu sper s-o facem cat mai repede. Sper sa nu fiu iarasi obstructionat si sa mi se puna piedici, asa cum s-a intamplat in trecut si cum mi se intampla chiar si la ora actuala.

SL: SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA  a ajuns sa joace in prima liga. Cum credeti ca a fost posibil acest lucru?

FT: Transferul echipei catre Becali a fost facut in mod fraudulos fraudulos. Palmaresul si tot ce tine de marca n-au fost niciodata in posesia lui. Doar baza sportiva a fost inchiriata pe o suma modica, pentru o perioada determinata. Apoi inchiriata cu ora la preturi derizorii, desi nici acei bani n-au fost achitati in totalitate. Din acest motiv am initiat actiuni in justitie pentru recuperarea  prejudiciilor.

SL: Cei de la FRF, LPF si din presa sportiva nu au spus nimic despre aceste miscari, desi ar fi trebuit sa stie unde e adevarul. Ii considerati vinovati si pe ei pentru faptul ca suporterii au fost mintiti atatia ani?

FT: Desigur, ei trebuiau sa fie primii care sa se opuna inscrierii SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA in prima liga.

SL: Dupa victoriile in dosarele cu marca si numele, v-au cautat oameni din presa pentru a face cu dumneavoastra un interviu ca cel de acum, cu intrebari mai sensibile?

FT: Tot timpul, dar, din cauza ca de fiecare data s-a denaturat ceea ce am spus si ca am fost aspru criticat ca vreau raul Stelei, am avut reserve fata de foarte multi dintre jurnalisti. Majoritatea jurnalistilor nu au vazut eforturile pe care le-am depus pentru castigarea dosarelor atat de dificile si aflarea adevarului.

SL: Are voie sa foloseasca Becali  denumirea Steaua Bucuresti? Daca va juca cu alt nume, va putea sa se mai    foloseaca de palmaresul Stelei?

FT: La ambele intrebari, categoric nu. Nu atata timp cat exista hotarari ale instantei care prevad acest lucru, ca nu pot folosi numele Steaua sau Steaua Bucuresti. Palmaresul nu a fost niciodata al lui Becali a apartinut intotdeauna Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti.

SL: De ce credeti ca cei de la FRF si LPF ezita sa respecte regulamentul?

FT: Nu pot sa stiu si nici sa inteleg de ce nu respecta regulamentul. Dar eu cred ca in acest joc sunt mari interese, precum si foarte multi bani la mijloc. Dar aceasta echipa artificiala nu mai atrage pe nimeni, dovada cele cateva sute de spectatori prezenti la meciuri.

SL: Daca FCSB nu mai poate folosi numele Stelei, marca si palmaresul, atunci va fi o echipa noua. Acelasi regulament FRF spune ca o echipa noua va trebui sa inceapa automat din ultima liga. Ii veti informa despre acest lucru si in mod oficial?

FT: I-am notificat de mai multe ori si ei stiu foarte bine acest lucru. Sper ca hotararile instantelor sa fie aplicate, deoarece traim intr-un stat de drept. Le voi trimite si maine notificari si sper sa tina cont de ele.

SL: Ati spus ca tineti cu Dinamo, la meciul pe care  acestia l-au jucat contra SC FCSB SA. Considerati echipa lui Becali ca fiind un dusman mai mare pentru Steaua decat  Dinamo?

FT: Am tinut cu Dinamo in seara aceea doar pentru ca juca impotriva fostei echipe SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA. Voi tine mereu cu echipele care joaca impotriva FCSB-ului.

SL: Suporterii stelisti de la Peluza SUD v-au sustinut. La un moment dat, la meciurile de baschet, daca nu ma insel, acestia au strigat: „Talpan, Talpan, i-a dat m**e la cioban!” A fost un mesaj clar de sustinere pentru dumneavoastra. Un mesaj trimis in limbajul suporterului, dar un mesaj de sustinere. Ati vrea sa le transmiteti si dumneavoastra ceva?

FT: Le multumesc din suflet ca sunt alaturi de mine si ii rog sa fie si in continuare. Atat alaturi de mine, cat si alaturi de echipa de fotbal a CSA Steaua Bucuresti.

Cu timpul, isi vor da  seama ca ani de zile au fost mintiti, ca au fost suporterii unei clone, a unei echipe creata fraudulos, care n-are nicio legatura cu traditia glorioasa si curata a echipei clubului militar, echipa care in 1986 a cucerit Europa si care a mai dominat-o apoi inca 4 ani. Le multumesc ca ma sprijina! Le multumesc ca exista. Ce ar insemna o echipa de fotbal fara suporteri, fara sustinere?! Nimic.

Le multumesc si fostelor glorii ca ma sustin, ca au venit alaturi de mine, ca sa refacem ceea ce multi credeau ca e pierdut.

Ma simt magulit de faptul ca mari sportivi, ca Victor Piturca si Tudorel Stoica, ma considera omul anului 2016. Ma bucur ca am alaturi de mine oameni de buna calitate, oameni care au reprezentat cu success Romania, suporteri si chiar jurnalisti. Si le multumesc tuturor.

De asemenea ma simt magulit de faptul ca Tudorel Stoica, fostul mare capitan al echipei Steaua Bucuresti, in anii de glorie ai acesteia, a afirmat in nenumarate randuri ca merit felicitat si chiar avansat, pentru ca am recuperate un bun al acestui club de traditie.

Nu in ultimul rand ii sunt recunoscator si lui Miodrag Belodedici pentru frumoasele cuvinte de apreciere.

(Nota redactorului – Miodrag Belodedici a declarat: „Îl cunosc de foarte mulţi ani pe Florin Talpan. Încă de când jucam la Steaua. E prietenul meu. E un tip învăţat, inteligent. Ce poţi să-i mai spui, din moment ce el a reuşit să câştige sigla de partea Armatei? Înseamnă că e bun ca jurist, nu? Talpan nu trebuie blamat. Mulţi nu înţeleg că el şi-a făcut datoria faţă de Armată. Contestatari se vor găsi mereu. Lui Talpan ar trebui să i se recunoască meritele de către Ministerul Apărării.”)

SL: Ce va doriti pentru 2017 si ce ii doriti Stelei?

FT: Ce imi doresc pentru pentru 2017? Pe plan profesional imi doresc sa fiu numit comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, intrucat toate realizarile mele ma recomanda sa ocup aceasta functie. Cunosc foarte bine situatia clubului si ce masuri urgente trebuie luate pentru ca Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti sa iasa din situatia dezastruoasa in care a adus-o fosta conducere.

Si imi doresc si ca echipa de fotbal Steaua Bucuresti sa isi recapete stralucirea de altadata, sa isi ocupe locul binemeritat in liga 1. Iar pentru suporteri imi doresc infiintarea unui muzeu al Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, unde sa fie expuse toate cupele si trofeele obtinute de fostele glorii ale clubului.

 

Acesta este locotenent-colonelul Florin Talpan, un om plin de pasiune pentru Justitie si pentru Steaua Bucuresti. Prin munca sa, ne-a dat Steaua inapoi. Nu a fost ajutat de nimeni. Mai rau, chiar a fost impiedicat sa isi faca datoria de catre cei care ar fi trebuit sa-i fie alaturi.

Doar Justitia a fost alaturi de Florin Talpan. I-a fost un prieten de nadejde si acum intelegem de ce insista sa scriem acest cuvant cu „J” mare.

In urma acestui articol, am tras, din pacate, o concluzie dureroasa. Aceasta situatie dezastruoasa putea fi evitata daca anumite persoane, angajate in cadrul clubului dar si la Ministerul Apararii Nationale, respectau legile. Puteam evita multi ani de chinuri daca aceste persoane il ascultau si sustineau pe Florin Talpan, in loc sa lucreze in detrimentul statului roman si pentru a-l imbogati pe Becali George.