moartea fotbalului

Sobolanul care a pus cruce fotbalului romanesc

Saptamana aceasta a avut loc o noua infatisare in dosarul dezafilierii Craiovei. In prima faza a procesului, FRF, LPF, Sandu si Dragomir au fost marii pierzatori, instanda decizand ca ei trebuie sa ii plateasca lui Mititelu despagubiri in valoare de 1 miliard de lei, plus cativa ani de puscarie pentru cei doi fosti sefi ai fotbalului romanesc. Asa cum ne-am obisnuit deja, dosarul a mers mai departe la apel, insa sansele ca Mititelu sa piarda par inexistenta, mai ales dupa ultimele declaratii date chiar de Becali.

Este ciudat sa il vedem pe Becali implicat si in acest dosar. E vorba, pana la urma, de Craiova, o echipa cu care fostul puscarias nu ar trebui sa aiba legaturi. Se pare, insa, ca si-a bagat coada si pe acolo. Dar, pentru Mititelu, asta e un lucru bun.

Alaturi de Borcea, Copos, Siman, chiar Mititelu, Iancu si multi altii, Becali a fost unul dintre marii gropari ai fotbalului romanesc. Protejati fiind chiar de Sandu si Dragomir, acesti indivizi au capusat fotbalul romanesc, sugand tot sangele din el, distrugandu-l si transformandu-l intr-unul dintre cele mai slabe din Europa. Impreuna, ei au distrus foarte mult. Si nu putem sa nu ne bucuram acum, cand vedem ca ei continua pe acest drum al distrugerii, dar ca acum se distrug unul pe celalalt.

Indiscutabil, Becali a castigat cel mai mult de pe urma fotbalului romanesc. A facut toti banii cu ajutorul lui Sandu si al lui Dragomir. Fara ei, nu si-ar fi putut inscrie niciodata echipa direct in prima liga. Fara ei, nu ar fi putut niciodata sa pretinda ca echipa lui e Steaua Bucuresti. Si, cu toate acestea, Becali i-a turnat pe cei doi mai rau ca orice turnator de-al Securitatii.

Desi a fost chemat ca martor, Becali a facut din nou un circ grobian, vorbind aiurea, injurand, urland, bagandu-se peste judecator sau peste alti martori. De data asta, insa, era fericit. Asa cum a si urlat in gura mare atunci cand a vazut presa, el era „doar martor” in acest proces. Dupa mult, mult timp, acest individ nu mai era in boxa acuzatilor, ci un simplu martor. E si asta o realizare!

A recunoscut ca a turnat pentru a nu intra din nou la puscarie

Becali a primit intrebari legate de transferul lui Mihai Costea la echipa sa. Asa cum toti stim, Craiova avea atunci interdictie la transferuri. Cu toate acestea, Becali l-a luat pe Costea pentru 1,7 milioane euro. A platit banii insa, supriza!, Costea s-a transferat la echipa sa din postura de jucator liber de contract. Din cei 1,7 milioane de euro, 1,1 milioane au mers catre Mititelu, care i-a distribuit ulterior in niste conturi personale.

Spalare de bani? S-ar putea spune. Si probabil ca procurorul i-a si zis asta de altfel, deoarece Becali a recunoscut ca „procurorul mi-a zis ca, daca nu ma inscriu la masa credala, voi fi anchetat ca complice”. Adica Becali stia ca ceea ce a facut a fost ilegal, dar a facut-o oricum. Inca un transfer facut degeaba, inca un milion si ceva de euro dati aiurea. Sau nu?

De-a lungul timpului, Becali a facut foarte multe transferuri proaste. Si niciodata nu a dat dovada ca si-a invatat lectia. Insa oare chiar e asa? De ce ar repeta cineva in continuu aceeasi greseala? Nu ar repeta-o. Sau, mai bine zis, ar repeta-o daca nu e greseala.

Asa cum bine se stie, Becali nu e patron in acte la echipa sa. El nu are nici o legatura cu clubul, nu din punct de vedere legal. E, asadar, destul de greu sa puna mana pe banii clubului. Ca sa poti scoate bani, trebuie sa cumperi ceva. Ca, de exemplu, un jucator slab, pe care platesti mai multi bani decat face. Apoi, partea care cumpara iti livreaza si tie o parte din bani, dupa ce pastreaza pretul jucatorului si, probabil, un mic comision.

O astfel de strategie ar explica usurinta cu care Becali renunta GRATIS la jucatori.

A recunoscut pilele pe care le are la FRF si LPF

Legile fotbalului spun ca o echipa nu poate da in judecata federatia. Daca se intampla asa ceva, atunci respectiva echipa e dezafiliata automat. O echipa si o federatie se pot judeca doar la Tribunalul Sportiv, care are putere doar in lumea sportului. Mititelu a dat in judecata Federatia si apoi a fost dezafiliat, pierzand jucatorii si afacerea.

Becali nu numai ca a recunoscut ca totul a fost premeditat, ca se stia ca FRF si LPF pun la cale dezafilierea echipei lui Mititelu, dar a recunoscut chiar si ca el, Becali, a dat la un moment dat in judecata Federatia, insa nimic nu s-a intamplat. Becali i-a dat in judecata atunci cand a fost obligat sa plateasca 800.000 de euro catre FCM Bacau, acum cativa ani. S-a dus in instanta, a pornit procesul, dar l-a retras dupa ce a aflat ca un astfel de proces l-ar impiedica sa-si bage in buzunar banii de la UEFA. Federatia sau liga nu i-au zis nimic. L-au lasat in pace. Insa pe Mititelu l-au dezafiliat instant. De ce? Raspunsul este simplu. Asa s-au intamplat lucrurile de cand lumea in fotbalul romanesc.

Federatia si liga l-au ajutat pe Becali de nenumarate ori. Fara ei, el nu ar fi putut lua niciodata locul Stelei. Fara ei, nu ar fi putut sa-si bata atat de des joc de echipa nationala. Fara ei, nu ar mai fi jucat in liga 1 dupa ce instanta i-a luat marca. Fara ei, ar fi fost retrogradat dupa dosarul „Valiza”. Fara ei, nu l-ar fi putut angaja niciodata pe Reghecampf la echipa sa, nu si cand sotia acestuia este impresarul a peste 200 de fotbalisti din liga 1.

Acum stim de ce federatia si liga nu au de gand sa ia vreo masura impotriva echipei sale, echipa care a purtat ilegal numele Steaua, care s-a folosit ilegal de marca Stelei, care s-a inscris ilegal in prima liga si care continua sa incalce o multime de regulamente.

Ce urmeaza?

Nici nu e nevoie ca judecatorii sa oblige federatia si liga sa-i plateasca lui Mititelu acel miliard de lei. Daca suma va fi un sfert din acel miliard de lei, adica pe undeva pe la 55 milioane de euro, totul se va termina. Federatia si liga vor fi inchise, iar fotbalul romanesc va lua o pauza.

Zic ca va lua o pauza pentru ca nu ar fi prima data cand federatia si liga sunt reorganizate, se inchid, apoi se afiliaza din nou la UEFA. Aceste lucruri s-au mai intamplat. Si o sa se intample si in cazul asta. Actuala federatie va fi inchisa iar in locul ei cluburile vor face una noua. Aceasta va fi afiliata la UEFA iar fotbalul romanesc va continua. Ce ramane de vazut e daca va continua ca si pana acum sau daca o va face normal si sanatos.

Ar fi frumos sa vedem echipe de fotbal din nou in prima liga. Echipe de fotbal, nu societati comerciale.