gazeta hotilor

Gazeta Hotilor

Vreau sa marturisesc de la inceput ca sunt un om care a cumparat Gazeta Sporturilor cu religiozitate. O faceam zilnic, pana acum 13 ani. In fiecare zi dadeam 5000 de lei vechi ca sa o citesc. Si, desi imi plac doar sporturile de echipa, citeam tot, chiar si tenis, chiar si gimnastica, tot. Gazeta Sporturilor era o parte importanta a vietii mele, pentru ca de acolo imi luam informatiile despre sport.

Dar asta s-a schimbat la un moment dat. A inceput pe la mijlocul anilor 2000. Articolele erau tot mai putin despre sport si tot mai mult despre finantatori. „Becali a zis asta.”, „Borcea a facut asta.”,”Nu o sa-ti vina sa crezi ce a zis Copos” – astea erau titlurile. Si lucrurile s-au stricat si mai tare dupa ce a aparut monstruozitatea numita gsptv.

Din acel moment, totul a fost Becali, Becali, Becali. Orice s-ar fi intamplat, Becali era bagat in emisiune si i se cerea parerea. S-a transferat un jucator la FC Oradea in numai stiu ce Liga? Sa vedem ce zice Becali. S-a casatorit un anumit jucator? Sa vedem ce ii ureaza Becali. Au murit nu stiu cati oameni intr-o avalansa din muntii Himalaya? Stai pe aproape sa vezi ce parere are Becali. Gazeta nu mai era un ziar de sport. Devenea tot mai mult o revista de scandal.

Nu credeam ca se poate si mai rau de atat. Dar m-am inselat. Se poate. In ziua de azi, Gazeta Sporturilor nu numai ca nu mai face sport, nu numai ca e preocupata doar de can can, dar alege chiar si sa dezinformeze cititorul.

LacatusAm intrat azi pe siteul lor. Am vazut o stire despre Lacatus, asa ca am apasat fara sa citesc titlul. Totusi, ceva parca nu era in regula. Asa ca am dat inapoi, la pagina principala.

Ceea ce am vazut deasupra titlului m-a socat. M-a lasat cu gura cascata timp de cateva secunde bune. Gazeta a incadrat stirea cu Lacatus in categoria „Steaua Armatei”.

Nu Steaua Bucuresti. Nu Steaua. Nici macar Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti sau CSA Steaua Bucuresti. Ci Steaua Armatei.

Va indemn sa cautati pe internet, sa vedeti daca veti gasi pe undeva, in vreun act oficial, aceasta denumire. Steaua Armatei nu exista. Exista, in schimb, Steaua Bucuresti.

Clubul Sportiv al Armatei „Steaua Bucuresti” si-a castigat in instanta dreptul de a fi unicul detinator si utilizator al acestui nume, Steaua Bucuresti. Nici o alta echipa din tara asta nu e Steaua Bucuresti. Doar ea e. Dar, pentru cei de la Gazeta Sporturilor, se pare ca asta nu conteaza. Mai rau, baietii astia pun stirile despre echipa lui Becali in categoria „Steaua”. Desi echipa aceea nu se mai numeste Steaua. Situatia ar fi chiar amuzanta, daca nu ar fi trista.

Din pacate, in ziua de azi nu mai avem de-a face cu ziaristi adevarati. Sunt toti doar niste copywriteri. Scriu doar cu gandul la SEO, la clickuri si la trafic. In rest nu ii mai intereseaza nimic.

De asta s-a transformat Gazeta Sporturilor in Gazeta Hotilor. Hotii vand in Romania. Sportul nu vinde. Gazeta s-a adaptat. Pentru a supravietui, a renuntat la jurnalismul pe care l-a inlocuit cu povestitul.

Nu stiu cat costa Gazeta in ziua de azi. Nu cred ca pretul sau poate fi prea mare, totusi. Dar ma intreb cati tineri se trezesc dimineata gandindu-se ca trebuie sa verifice daca au banii necesari ca sa cumpere un ziar in drumul spre liceu sau facultate. Eu asa faceam, pe vremea cand era Gazeta Sporturilor.

 

Draco