ultra sud

Nu va luati de Ultrasi

Cu tot ceea ce s-a intamplat in ultima saptamana, aproape ca am uitat de Steaua, de fotbal, de sport in general. Ca tara, avem acum niste probleme incredibil de mari, mult mai importante decat o echipa de fotbal sau decat o competitie. Cu toate acestea, fotbalul a fost prezent in strada, prin suporteri.

Din pacate, in urma celor intamplate, presa a sarit rapid ca sa murdareasca si mai mult imaginea suporterilor care cred si traiesc Ultra, acestia fiind din nou prezentati drept niste huligani care vor doar sa le faca rau oamenilor nevinovati. Desi am primit intre timp destule dovezi cum ca cei care au facut scandal au fost platiti ca sa o faca, nimeni din presa nu a fost dispus sa scrie un articol in care macar sa clarifice situatia.

Ce inseamna sa fii Ultra

Nu sunt multi care sa poata intelege acest fenomen. Pentru ca nu multi pot intelege ce inseamna sa fii dedicat 100% unei cauze. In ziua de azi, subiectivismul este privit ca un lucru rau. Societatea vrea doar oameni obiectivi, care sa nu aiba nici un fel de atasament, nici fata de o echipa de fotbal, nici fata de familie si nici macar fata de tara. Individul nu mai este dorit in mileniul 3. El trebuie sa fie azi doar un surub micut din marea masinarie care e societatea.

Dar ultrasul nu e asa. Ultrasul traieste pentru el, pentru pasiunile sale, pentru ceea ce iubeste. Un ultras nu o sa recunoasca niciodata ca o echipa adversa e mai buna decat echipa sa, chiar daca e asa. Un ultras este dispus sa se sacrifice pentru ceea ce iubeste, sa faca acel pas in plus, pe care multi nu indraznesc sa-l faca.

Si de asta nu poate acest fenomen sa fie inteles de omul de rand, pentru care viata inseamna de cele mai multe ori un cap plecat, care sa se ridice rareori din pamant, poate doar atunci cand cutitul ajunge sa se loveasca de os.

Ce s-a intamplat in strada

Stim acum ca cei care au fost in strada pentru a provoca scandal au facut-o cu „binecuvantarea” unor anumiti membri PSD, dar si cu „binecuvantarea” jandarmilor, care stiau de la SRI ca un anumit grup de oameni va incerca asa ceva. Pentru ei a fost scuza perfecta pentru a intra puternic in multime, pentru a-i goni acasa si pentru a distruge o zi de proteste. Au facut-o cu succes, cu un succes care s-a vazut si a doua zi, cand in strada au iesit mai putini oameni.

Din fericire, protestul nu s-a stins, iar oamenii au iesit si mai multi in strada la doua zile de la acele incidente.

Poate ca cei care au facut scandal  sunt ultra. Acest lucru este posibil. Insa ei nu au facut ceea ce au facut pentru ca sunt ultra. Au facut-o la comanda, pentru a le face pe plac unor stapani cu anumite interese.

Suporterii au suferit primii

Aceasta ordonanta de urgenta, care urmareste doar sa scoata puscariasii din inchisori, este incredibil de nociva. Iar raul pe care il va face, daca va fi pusa in functiune chiar si o singura zi, va fi inimaginabil, atat pentru Romania, cat si pentru justitie si pentru poporul roman. Este o lege care isi bate joc de oameni, de acei romani care au respectat legile si care nu au furat.

Insa nu e prima lege care isi bate joc de oameni. Au fost mai multe de-a lungul timpului. Iar una dintre ele, faimoasa „Lege Dragomir”, si-a batut joc chiar de suporteri. Aceasta lege abuziva, nu doar ca interzicea dreptul la libera exprimare (suporterii nu aveau voie sa scandeze impotriva sefilor fotbalului romanesc pe stadioane) dar venea si cu numeroase pedepse incredibil de mari pentru acei suporteri care sunt ultra. Ca sa va faceti o imagine, simpla introducere a unei petarde pe stadion se pedespeste cu inchisoarea intre 2 si 5 ani. Vorbim aici de o pedeapsa mult mai dura decat pedepsele pe care le primesc cei care au tradat aceasta tara, care i-au subminat economia, care au furat-o fara oprire si care au facut averi colosale pe spatele poporului roman.

Nu cred ca exista om caruia sa nu-i placa atmosfera facuta de ultrasi pe stadioane. Cantecele, coregrafiile, energia cu care vin acesti oameni transforma fotbalul dintr-un simplu sport intr-un eveniment special, care sa-ti ofere o amintire pe care sa nu o uiti niciodata.

Insa, asa cum am mai zis si inainte, acesti ultrasi nu sunt suporteri obisnuiti. Pentru ei, echipele lor sunt mult mai importante decat un rezultat sau decat o simpla prezenta pe stadion. Si de aceea ei nu accepta ca niste hoti sa-si bata joc de ele. Am folosit acest cuvant, „hoti”, pentru ca asta sunt cei care au distrus fotbalul romanesc, cei impotriva carora suporterii nu au voie sa protesteze pe stadion, cei care nu pot fi trasi la raspundere indiferent de cat de mult rau fac. Nu credeti? Faceti un steag pe care sa scrieti „jos Becali” sau „Jos Burleanu” si incercati sa-l bagati pe stadion. Va garantez ca nu o sa reusiti. Iar daca insistati, sunt sigur ca „batengarzii” sau jandarmii, inarmati cu pulane nu cu flori, va vor aminti ca traiti intr-o tara in care, in miez de noapte, se dau legi care sa favorizeze infractori.

Tara are nevoie de Ultrasi

Protestele pasnice dau frumos la televizor, pe retele de socializare si in fotografii. E frumos sa vezi un numar asa de mare de oameni iesind in strada pentru a indrepta un rau. Si poate ca un astfel de protest ar fi avut deja rezultate daca era facut intr-o tara vestica. Din pacate, in Romania, adica in tara in care hotii dau legi pentru hoti, cei de la conducere nu dau doi bani pe popor.

Un prim-ministru responsabil si serios ar fi actionat in secunda 2 pentru a linisti oamenii. Ar fi facut tot posibilul pentru a retrage ordonanta si pentru a se asigura ca nu va mai exista o a doua zi de proteste. Grindeanu nu este, insa, un prim-ministru responsabil. Iar PSD-ul nu este un partid caruia sa-i pese de popor. Nu au tinut cont de faptul ca, in aceasta tara, i-a votat doar 17,4% din populatie. Nu vor sa tina cont de aceste proteste.

Astfel, exista posibilitate ca aceasta ordonanta de urgenta sa intre in efect. Va urma eliberarea unor infractori care au facut mult rau tarii dar si cresterea puterii unor hoti care conduc chiar acum tara. Un lucru mai rau nu s-ar putea intampla pentru Romania.

Si atunci poate ca nu va mai merge cu proteste pasnice. Atunci poate ca va fi nevoie de cineva care sa faca un pas in plus. Stim cu totii cine vor fi acei oameni, chiar daca multi dintre voi ii privesc acum cu ochi rai. Ei vor iesi in strada si ei vor incerca sa schimbe un rau care ne va afecta pe toti.

In acel moment, eu sper ca restul tarii sa aiba puterea de a veni alaturi de ei.