Ion Alecsandrescu sfinxul 72

Ce-ar fi zis Sfinxul, dacă trăia azi

Ion Alecsandrescu a fost, poate, cel mai important stelist din istorie. A fost, cu siguranță, cel mai important pentru fotbal. Pentru că cel poreclit ”Sfinxul” și-a petrecut aproape toată viața lângă Steaua, contribuind din plin la transformarea sa, dintr-una din echipele de fotbal românești, într-una din prințesele Europei.

Am avea nevoie de sute de articole ca să putem discuta despre  întreaga carieră a lui Ion Alecsandrescu. A fost unul dintre marii noștri jucători, a fost golgheterul României, a jucat și pentru Națională. Și dacă te-ai gândi că o astfel de carieră de fotbalist nu poate fi întrecută de una de conducător de club, te-ai înșela. Sfinxul a fost cu siguranță cel mai mare conducător de club din istoria fotbalului românesc. Sub conducerea sa, Steaua a devenit echipa numărul 1 a României și, între 1985 și 1990, echipa numărul 1 din Europa. Asta nu o spunem noi, ci presa străină, care a numit Steaua cea mai bună echipă din Europa în a doua jumătate a anilor 80.

Palmaresul Sfinxului e unul impresionant. Include cupe naționale, campionate, supercupe naționale, cupe și supercupe europene. Cu toate acestea, Ion Alecsandrescu nu a fost niciodata un om care să se lase dus de val. Niciodată nu a avut ieșiri ca oamenii de fotbal din ziua de azi și niciodata nu a luat parte la spectacolele grotești pe care le vedem azi, atunci când e etapă.

El doar a iubit Steaua. A iubit și a protejat această echipă, și a slujit-o până in 1998, când a fost îndepărtat de acolo. De ce in 1998? Cred că știți deja răspunsul. Acela a fost anul în care anumiți oameni, cu anumite interese, au decis că trebuie să facă bani de pe urma celui mai important club sportiv românesc.

Iar asta nu se putea întâmpla dacă Sfinxul mai era acolo. Deoarece Ion Alecsandrescu nu accepta așa ceva. Când, la un moment dat, presa s-a apucat să atace echipa noastră, Sfinxul a pus rapid piciorul în prag, spunându-le: ”Voi să nu vorbiți despre Steaua!”

O pierdere imensă chiar și azi

Ion Alecsandrescu a murit în anul 2000. Dacă ar fi trăit, cu siguranță echipa noastră nu ajungea în situația de azi, când e nevoită sa porneasca din liga a patra, pentru că echipa unui fost pușcăriaș i-a furat locul din Liga 1. Sfinxul nu ar fi acceptat așa ceva niciodată. Ar fi luptat cu toată ființa sa ca să se asigure că Steaua nu pățește nimic. Iar cei care au nedreptățit Steaua știu asta.

De asta vorbesc azi anumiți infractori că Sfinxul ar fi furat bani de la Steaua. Nu e adevărat. Aceste minciuni au ca scop distrugerea unei părți luminoase din istoria Stelei, pentru a-i descrie pe hoții de azi ca niște salvatori ai echipei noastre.

Nu, salvator a fost Sfinxul, nu infractorii ăștia. Cu el a câștigat Steaua o Cupă a Campionilor Europeni, nu cu hoții ăștia. Cu el a câștigat Steaua șase campionate consecutive între 93 și 98, nu cu hoții ăștia. Steaua nu a avut niciodată nevoie de ei și nu va avea niciodată. Steaua a avut nevoie doar de Sfinx.

Eu știu ce le-ar fi spus azi, Ion Alecsandrescu, acestor hoți care visează ca au palmaresul câștigat de el:

”Voi nici măcar să nu vorbiți despre Steaua!”