Cine este sotul Anamariei Prodan?

Victor Piturca nu e un om pe care sa il placi din prima sau din a doua. Poate nici din a treia incercare. E rece, serios, se poarta tot timpul de parca ar fi la birou, are un aer arogant, pare sa nu stie ce e aia o gluma. Desi aceste trasaturi pot fi considerate calitati in alte tari, romanilor nu le plac.  Drept urmare, Victor Piturca nu are o imagine foarte buna in ochii romanilor. Insa, orice ai spune despre el, nimeni nu poate nega realizarile acestui om, care a reusit sa se impuna la un nivel foarte ridicat atat ca fotbalist cat si ca antrenor.

Poate ca va place de Piturca, poate ca nu va place. Insa, daca sunteti stelisti, trebuie sa il respectati. Acest fost castigator al Cupei Campionilor Europeni, fosta Gheata de Bronz a Europei, fost golgheter in Romania, fost international, fost antrenor la Steaua si la nationala poate fi acuzat de multe lucruri, dar nu ca a facut Steaua de rusine. In ceea ce priveste echipa noastra, Piturca s-a purtat exact cum ar fi trebuit sa se poarte un om in papucii sai.

Din acest motiv, reactia recenta a lui Laurentiu Reghecampf nu poate trece netaxata. Acesta, intr-o conferinta de presa, a spus urmatoarele:

„Cine este Victor Piţurcă? Nu ştiu, nu îl cunosc! Nu mă interesează ce zic specialiştii ăştia care stau pe acasă şi urmăresc doar dama de treflă. Nu a fost nicio întâmplare că am marcat, probabil că el nu urmărea meciul, nu a văzut acele faze. S-a uitat la ceva în reluare. Dar e normal, el îşi vede interesul, probabil vrea să ajungă antrenor pe acolo. Faceţi şi voi o comparaţie între noi doi, ca antrenori. Vedeţi ce titluri a câştigat şi ce performanţe a făcut cât a fost la Steaua. E o diferenţă foarte mare, el a câştigat un singur titlu. Nu mai zic de meciurile internaţionale. Nu ne putem compara.”

Traim, din pacate, in astfel de vremuri acum, vremuri in care niste personaje obscure ajung sa judece si sa jigneasca oameni care chiar au realizat ceva la viata lor. Nimeni nu il poate opri pe Reghecampf sa il injure pe Piturca, daca are un conflict personal cu acesta. Insa, sotul doamnei Prodan nu ar fi trebuit niciodata sa puna intrebarea „Cine este Victor Piturca?”, nici macar ironic. Pentru ca Victor Piturca, cu toate aspectele sale pozitive si negative, e la ani lumina de Reghecampf, un fost jucator de duzina si un antrenor submediocru, care a fost tinut in viata de pilele nevestei sale.

Ce a realizat Reghecampf?

Cat a jucat la Steaua, Reghe a fost un om de banda dreapta bun. A  stat patru ani la clubul nostru si a castigat doua campionate, dar nu se poate spune ca a contribuit foarte mult la aceste realizari. De aceea, de la noi, a plecat la Energie Cottbus, un club micut din Germania. Nu s-a facut de rusine in Germania si chiar a reusit sa fie convocat la nationala pentru un meci. Insa, din pacate pentru el si pentru noi, Reghe a gresit decisiv in acel meci, oferindu-i o pasa de gol lui Jon Dahl Thomasson, la scorul de 2-2. Cu acea greseala de amator, cariera sa la nationala a luat sfarsit.

Nici cariera sa de jucator nu s-a incheiat, din pacate, in cel mai fericit mod posibil. In ultimii sai ani ca jucator, Reghe a fost acuzat ca vindea meciuri. Justitia germana nu a putut sa demonstreze aceste acuzatii, insa suspiciunile au ramas.

Reghecampf si-a incheiat cariera de fotbalist in 2009. Dupa cateva luni ca antrenorul celor de la FC Snagov, o echipa destul de dubioasa, din Ilfov, a ajuns la unul dintre numele mari ale Ligii 1, Craiova. Decizia lui Mititelu, de a aduce un antrenor debutant, fara realizari, pare foarte ciudata. Mai ales avand in vedere ca acelasi Mititelu a scapat de Reghecampf dupa ce acesta si-a indeplinit obiectivul de la Craiova, evitarea retrogradarii.

Fostul jucator al Stelei a mai trecut pe la Gloria Bistrita, in 2010, de unde a fost dat afara dupa 10 etape, apoi Snagov, din nou, si iar Universitatea Craiova, de unde a fost dat a doua oara afara, dupa doar o luna. Patru echipe in mai putin de un an si realizari putine, insa Reghe a cazut din nou in picioare, ajungand la Chiajna.

La formatia din Ilfov, Reghe a avut un sezon interesant, cu meciuri despre care multi au spus ca au fost trucate la pariuri. Insa asta nu a contat pentru Becali, care l-a luat la echipa sa in 2012.

Din nou, mutarea nu a facut nici un sens in ochii cunoscatorilor de atunci, deoarece echipa lui Becali venea dupa cateva sezoane dezastruoase iar Reghe era un antrenor tanar, fara prea mari realizari, un risc. Dar cunoscatorii s-au inselat. Pentru ca Reghe nu era un risc, ci un pariu sigur.

In acel moment, nevasta sa reprezenta peste 200 de jucatori din Liga 1. Anamaria Prodan avea sub contract, la acea vreme, jucatori de la toate echipele din campionat, mai putin Dinamo. Cu duoul Reghe-Prodan la club, Becali s-a asigurat ca nimeni nu mai avea sa joace „cu rautate” impotriva echipei sale. Si nimeni nu a mai facut-o.

Beneficiind de un campionat intern relaxat, Reghe a putut sa se concentreze si pe Europa League, unde a imbinat succesul cu umilinta. Multi dintre sustinatorii sai vorbesc astazi despre faptul ca Reghe a ajuns cu echipa sa in optimile UEFA, insa putini vor sa isi aduca aminte de umilinta cu Stuttgart sau de sezonul 2013-2014 din Champions League. Echipa lui Becali a terminat atunci pe ultimul loc in grupa cu Chelsea, Schalke si Basel, marcand doar 2 goluri si incasand 10. Si toate acestea in conditiile in care Reghecampf avea atunci cei mai buni jucatori din Romania, toti adusi la echipa lui Becali de catre sotia sa.

Anul 2014 a fost anul in care Reghe a facut o alegere proasta. Desi se lauda ca are nenumarate oferte din Bundesliga, acesta a ales sa plece la Al-Hilal, in Arabia Saudita. Acolo, lipsit de sprijinul sotiei sale, Reghe a pierdut tot ce se putea pierde.

Din acel moment si pana acum, esecul a fost mereu prezent in viata lui Reghe, chiar daca s-a intors in Romania, tot la echipa lui Becali, chiar daca a beneficiat din nou de ajutorul nevestei sale.

Antrenorul Victor Piturca

Nu cred ca are rost sa il comparam pe jucatorul Piturca cu jucatorul Reghecampf. Diferenta dintre cei doi e prea mare. De aceea e mai bine sa ne concentram asupra managerilor Piturca si Reghe.

De departe cea mai mare realizare a antrenorului Piturca a fost calificarea la EURO 2008, dupa 8 ani de pauza. Romania a terminat atunci grupa sa de calificare la EURO pe primul loc, reusind chiar sa invinga Olanda, favorita grupei.

E adevarat ca, la nivel de echipa de club, Piturca a reusit doar castigarea unui singur campionat, cu Steaua, in 2001. Insa Liga 1 din acea vreme era total diferita de ce vedem acum. Atacanti ca Axinia 2 sau Robert Nita, care atunci erau vazuti drept niste jucatori de nivel mediu, ar fi in Liga 1 de azi niste vedete. Iar Craiova, Argesul, Nationalul sau Brasovul de atunci ar putea sa castige astazi fara probleme campionatul.

De altfel, castigarea editiei 2000-2001 a Diviziei A, asa cum era numita atunci, chiar poate fi considerata o performanta, deoarece Steaua venea atunci dupa 2 sezoane de seceta.

Care e mai mare dintre cei doi? Antrenorul Piturca sau antrenorul Reghecampf? Parca un campionat castigat pe vremea cand Liga 1 era ceva si o calificare la Euro cantaresc mai mult decat 2 campionate castigate in anii in care nu mai aveam fotbal in Romania. Cu foarte mare siguranta nu putem spune, insa in nici un caz nu exista o diferenta asa de mare intre ei ca cea dintre fotbalistul Piturca si fotbalistul Reghecampf.

Cine are dreptate?

Pentru mine, e destul de clar ca Piturca reghecampfare dreptate in acest conflict. Reghecamf nu are voie sa
fie arogant cu el. Realizarile sale sunt prea putine si prea putin importante ca sa ii dea macar un drept la replica. Mai mult, realizarile sale pot fi puse sub semnul intrebarii, pe cand ale lui Piturca nu pot fi.

Presa vrea sa prezinte acest conflict ca pe unul dintre doi mari stelisti. Insa aici e vorba doar de un singur mare stelist, iar acesta nu e Reghecampf. Piturca a realizat ceva in cariera sa, pe cand Reghe inca mai are de demonstrat.

Iar a fi sotul Anamariei Prodan nu este deloc o mare realizare. As spune chiar ca e o pata imensa pe cariera lui Reghecampf. Deoarece apucaturile pe care acesta le-a invatat de la doamna impresar ii fac doar rau.

Este chiar foarte cunoscut faptul ca antrenorul echipei FC Sporting Becali si-a facut un CV mincinos, in care se lauda ca a ajuns cu echipa lui Becali pana in sferturile Champions League. Cel putin asa se lauda intr-un fluturas de promovare a academiei sale sportive, din Las Vegas.

Si asta este, pana la urma, diferenta dintre Piturca si Reghecampf. Unul a castigat Cupa Campionilor Europeni, in timp ce celalalt se lauda cu performante pe care nu le-a obtinut niciodata si pe care nici nu le va obtine vreodata.