fcsb

In platou, mai bine sa nu spui FCSB

Ati observat cum anumiti invitati de la emisiunile televiziunilor de sport, invitati cu un trecut stelist, au in platou o atitudine fata de scandalul Steaua – FCSB si o cu totul alta atitudine in privat sau pe conturile personale de Facebook? Si noi am observat, si ne-am mirat. Asa ca, am pus niste intrebari unor oameni care au contacte cu acel mediu, iar raspunsurile pe care le-am primit sunt foarte interesante.

Asa cum am mai spus, Steaua chiar are foarte multi suporteri. Si nu orice fel de suporteri, ci suporteri adevarati. Acestia sunt peste tot, le pasa foarte mult de Steaua, iar loialitatea lor fata de acest club este mult mai puternica decat loialitatea pe care o au fata de locurile lor de munca. Nu cred ca acest lucru surprinde pe cineva. Nici nu trebuie. La munca mergi de nevoie. Pe Steaua o iubesti pentru ca asa alegi tu.

De la acesti stelisti am aflat cum stau treburile la televiziunile de sport, dar si ce planuri de viitor au acestea. Nu sunt multe televiziuni de sport in Romania. Dolce, Digisport, Sport.ro. Toate ofera acelasi lucru si, de aceea, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni ca au aproape aceeasi politica in ceea ce priveste FCSB-ul. Care politica? O stiti deja. Televiziunile de sport din Romania au ales sa ignore justitia, sa ignore deciziile judecatoresti si sa ii spuna FCSB-ului tot „Steaua”.

Din pacate, invitatii prezenti la emisiunile acestor televiziuni sunt si ei obligati sa urmeze aceasta politica. Pe unii, de obicei dusmani de-ai Stelei, nu ii deranjeaza, majoritatea preferand sa-i spuna tot „Steaua” echipei lui Becali. Insa, cei care au un trecut stelist sunt nevoiti sa treaca printr-o mica sedinta.

Sedinta nu dureaza mult. Cand se aduna toti in platou, cu putin timp inainte de inceperea emisiunii, moderatorul poarta o discutie rapida cu invitatii sai.

„Am vorbit cu sefii in legatura cu scandalul asta cu Steaua. Ei au zis ca ar fi bine sa continuam sa le spunem tot Steaua, ca oricum oamenii asta vor sa auda. Pentru ei tot Steaua e.”

Cam asta e toata discutia. E, de fapt, o informare. Pentru ca totul se opreste acolo. Nimeni nu comenteaza, nimeni nu se opune. Toti accepta. O fac pentru ca au semnat contracte cu acele televiziuni. Primesc anumite sume de bani atunci cand sunt prezenti intr-o emisiune si, din ce ne-au spus noua cei care stiu mai bine, aceste sume de bani nu sunt mici deloc. E vorba de mii de euro.

Cine este adevaratul vinovat?

In acest caz, insa, nu banii sunt problema. E normal ca un om sa fie platit pentru munca depusa. Acei invitati merg la emisiuni pentru a oferi ceva privitorului. Rup din timpul lor liber, timp in care ar putea face altceva. Deci e normal sa fie platiti. Si nici nu cred ca e o problema daca angajatorii lor le impun sa vorbeasca despre un anumit subiect intr-un anumit fel.

Aici ar trebui sa existe niste legi sau, poate, un consiliu care sa reglementeze ceea ce apare la radio si TV. Dar, stai! Exista deja un astfel de consiliu. Numele sau este Consiliul National al Audiovizualului si ar trebui sa aiba grija ca romanii sa nu fie dezinformati si ca televiziunile sa nu le bage pe gat stiri false. Insa CNA-ul alege sa nu isi faca treaba. Subiectul „Steaua” este, de altfel, cea mai inofensiva stire falsa care circula in aceste zile pe la TV.

Daca CNA-ul ar functiona corect, televiziunilor din Romania nu li s-ar permite sa dezinformeze oamenii iar echipei lui Becali nu i s-ar spune „Steaua”. Decizia data in decembrie este executorie si definitiva. Asta inseamna ca a intrat in efect din momentul in care a fost data. FCSB nu si-a schimbat inca numele pentru ca incearca sa profite cat mai mult de el. Si nici nu il vor schimba, oficialii acestei echipe anuntand deja ca planul lor este sa mearga tot asa pana cand vor fi executati silit.

Dar, doar pentru ca FCSB nu a fost executat inca silit, nu inseamna ca televiziunile de sport au voie sa ii spuna „Steaua”. Ceea ce fac ele este impotriva legilor. Televiziunile devin astfel complici la furtul pe care il face echipa condusa din umbra de Becali.

Putem doar sa speram ca domnul Talpan nu va ignora aceasta nedreptate si ca va face un memoriu la CNA.

De ce sunt televiziunile pro FCSB

Televiziunile aleg sa ignore aceasta decizie judecatoreasca dintr-un singur motiv: banii. Nimeni nu se uita la emisiunile sau meciurile pe care le transmiti daca anunti ca joaca FCSB. In schimb, daca spui Steaua, sunt sanse foarte mari sa prinzi un rating foarte bun.

Mai mult, o buna parte din populatia tarii iubeste sa vada circul provocat de oameni ca Becali. Asadar, ca sa se asigure ca vor putea transmite cat mai multe astfel de episoade, televiziunile aleg sa ii faca pe plac fostului puscarias, chiar daca incalca legea.

Televiziunile nu au ce pierde in acest caz. E greu sa le dai in judecata si sa dovedesti ca sunt complici la un furt. Dar ele au numai de castigat. Nu sunt singurele. Gazeta Sporturilor face la fel, totul pentru trafic.

De admirat sunt cei de la ProSport, care au ales sa foloseasca numele „FCSB” in articolele lor.

Care sunt planurile lor de viitor?

Sursele noastre ne-au dezvaluit si ce planuri de viitor au televiziunile de sport din Romania. Se pare ca acestea intentioneaza sa foloseasca numele „Steaua” chiar si dupa ce echipa lui Becali va fi fortata sa-si schimbe numele. „Fosta Steaua” sau „Steaua lui Becali” sunt doua dintre variantele discutate prin birourile sefilor. Orice, numai sa fie folosit cuvantul cheie, cel care vinde bine.