suporteri

Cat costa un suporter?

Trebuie sa aflam raspunsul la aceasta intrebare cat mai repede. Si mai trebuie sa aflam si daca pretul unui suporter creste sau scade. Daca stim aceste doua lucruri, vom ajunge cu totii miliardari. Pentru ca, in caz ca nu stiati, suporterii de fotbal sunt transferati de la o echipa la alta mai des ca jucatorii.

Evident ca aceasta enormitate a fost preluata de presa „iubitoare” de sport direct din gura celui mai mare cunoscator de fotbal/oier din Romania. Iar stirea a fost lansata ca un avertisment, ca vor vedea ei, suporterii stelisti si mai ales ultrasii, ca Steaua nu va avea succes. Si, atunci, vor fi nevoiti toti sa se intoarca la echipa lui Becali, unde fostul puscarias ii va astepta cu bratele deschise.

Sa dai asa ceva in presa este incredibil de insultator. Practic, ziaristii romani ne fac suporteri de rezultat, adica tradatori, mercenari, oameni fara nici un fel de valori. Iar asta vine din partea adevaratilor oameni fara valori, adevaratilor mercenari, adevaratelor curve, care se vand pentru „un crap de cinci kile”.

A fi suporter nu e o meserie

Hotii astia nu inteleg ca a fi suporter nu e o meserie. Nu numai ca nu inteleg, dar nici nu fac eforturi ca sa inteleaga. Ei sunt ziaristi sportivi, dar nu inteleg sportul absolut deloc. Daca ar face-o, ar intelege si ce inseamna loialitate. Pentru ca sportul nu poate exista fara loialitate.

Daca suporterii nu ar fi avut (si nu ar avea) niciodata aceasta calitate, oare ar mai fi ajuns fotbalul la nivelul la care e acum? Cine ar mai fi umplut stadioanele? Cine s-ar mai fi uitat la televizor?

Suporterii adevarati, adica cei care se dedica pentru echipele pe care le sustin, merg la meciuri. Ei cumpara bilete, abonamente, produse. Ei stau si se uita la televizor, cu ochii lipiti de ecran, atunci cand nu pot merge la stadion. Oamenii acestia sustin sportul.

Pe noi nu ne plateste nimeni ca sa mergem la meciuri. Nu ne plateste nimeni ca sa cantam, ca sa vopsim steaguri sau ca sa facem deplasari. O facem din iubire pentru echipa, din loialitate.

Noi, stelistii, suntem norocosi. Suntem suporterii unei echipe care a cucerit Europa. Clubul ne-a rasplatit pentru loialitatea noastra. Insa alti suporterii nu sunt la fel de norocosi. Credeti ca lor le pare rau? Va garantez ca nu. Indiferent ca tin cu o echipa de liga a patra sau cu o fosta castigatoare a Cupei Campionilor, suporterii adevarati sunt mereu langa echipa lor. Nu ca ziaristii, care isi uita meseria atunci cand primesc un telefon de la palat.

Va veti convinge peste cateva luni ca ceea ce am spus mai sus este adevarat. Suporterii stelisti vor fi langa Steaua, nu langa echipa fostului puscarias.

Suporterii merita respect

Multi iau in deradere sacrificiile pe care le face un suporter adevarat. E, intr-adevar, foarte usor sa vorbesti atunci cand tu stai in fotoliu, la sute sau mii de kilomentri distanta. In acel fotoliu, ei se cred regi. Si se mai cred si cei mai mari suporteri. Asta desi echipa despre care spun ca o iubesc nu i-a vazut niciodata. Echipa nu i-a vazut niciodata, pentru ca ei au urmarit-o.

Au urmarit-o si apoi s-au laudat la prietenii lor cu realizarile ei. De parca ei au contribuit cu ceva la ele. Nu, nu au contribuit. Au contribuit insa cei care au fost intotdeauna alaturi de echipa, care chiar au suferit pentru ea. Acei oameni sunt indreptatiti sa se laude cu echipele lor, pentru ca realizarile echipelor lor sunt si realizarile lor.

Suporterii adevarati nu merita sa fie batjocoriti. Merita respectati. Presa ar trebui sa inteleaga asta. Pana la urma, acesti suporteri le cumpara ziarele si le acceseaza siteurile. Pentru ca acesti suporteri au nevoie sa fie alaturi de echipele lor cat mai des posibil. Nu cei care stau in fotoliu, cate 90 de minute pe saptamana, dupa care isi dau seama ca au si altceva de facut.

Din respect pentru suporteri, un ziarist corect nu ar fi publicat niciodata cuvintele acelui cioban. Suporterii adevarati nu pot fi cumparati. Nimeni in lumea asta nu are destui bani incat sa-si poata permite sa cumpere macar unul.