marius mitran

Ce dulci sunt lacrimile lui Mitran

Dusmanii Stelei nu se lasa. Asa cum ne-am si asteptat. Acestia s-au pus scut in fata lui Becali si sunt dispusi sa il apere pana la sfarsit. Daca nu am sti cu cine avem de face, aproape ca i-am admira pe acesti baieti care rezista eroic si nu vor sa muste mana care i-a hranit.

Marius Mitran e ultimul din lungul sir de argati care au trimis pupe catre stapan. Acesta este directorul de comunicare al Ligii Profesioniste de Fotbal. Si, la Sport.ro, si-a dat si el cu parerea in ceea ce priveste FC FCSB. Desi e angajat la LPF, Mitran a mai vorbit despre acest caz acum multe luni, antepronuntandu-se. Intre timp, s-a dovedit ca el a vorbit prostii.

Si nu e prima data cand face asta. LPF a trimis un comunicat de presa anul trecut, in care apara din nou echipa FC FCSB. Puteti vedea acel comunicat aici. Cum Mitran era si atunci director de comunicare la LPF, putem fi siguri ca el a aprobat respectivul material.

Comunicatul s-a dovedit a fi gresit, la fel cum s-a dovedit ca LPF si FRF habar nu au ce se intampla in ograzile lor. Insa, groparii fotbalului romanesc continua.

Astazi, la Sport.ro, Mitran a avut un discurs asemanator celui al lui Tudorel Toader. Zeci de minute a laudat FC FCSB-ul, a spus cat de frumosi sunt, cum crede el ca ei sunt Steaua si ca restul lumii trebuie sa creada la fel. Dar, la fel ca Tudorel Toader, la final a refuzat sa-si asume raspunderea, incheiand cu un „las-o-asa”. Veti gasi mai jos ceea ce a spus Mitran impreuna cu o mica analiza pe text.

„FCSB este aceeasi echipa. Este foarte important sa spunem ca vom avea acelasi derby. Nu a disparut, prin schimbarea de denumire, palmaresul echipei si continuitatea ei in Liga I si in cupele europene. Este o schimbare de denumire pe care am fost obligati sa o facem, am facut-o pe site si in toate materialele.”

La prima vedere, cuvantul „obligati” ar parea o scuza buna. Federatia si Liga chiar o folosesc pentru a sari peste regulamentele lor. Insa nu e o scuza. Regulamentele acelea exista fix pentru a nu se ajunge intr-o astfel de situatie, pentru a nu te face de rusine si pentru a nu incalca legea.

Poate ca Mitran nu intelege, insa o decizie judecatoreasca i-a obligat. Nu Dumnezeu, nu natura. Ci o decizie judecatoreasca. Iar asta inseamna ca legile au fost incalcate. Asta e o problema foarte grava, chiar daca FRF si LPF pretind ca nu e.

„Denumirea populara este FCSB, chiar daca in acte se numeste FC FCSB. Alte detalii tin de Steaua, de alte lucruri, nu de LPF. De exemplu, nu putem sti noi daca echipa isi va schimba siteul din steauafc.ro in fcsb.ro sau intr-o alta denumire.”

Va informam noi ca nu trebuie sa isi schimbe siteul. Ei detin domeniul steauafc.ro, asa cum detin si fcsb.ro, domeniu care redirectioneaza fix catre actualul lor site. Insa asta nu conteaza. Un site nu demonstreaza identitatea.

„Steaua a jucat pana acum in Europa in baza punctajului si al coeficientului pe care il avea, iar acest lucru va continua.”

Da, dar cum a ajuns in posesia acelui coeficient? Sau inca ne mai facem ca Becali a cumparat doar bucati din Steaua? Asta e imposibil. Daca nu ai cumparat echipa, atunci cu siguranta nu i-ai cumparat coeficientul european.

Totusi, e bine ca Mitran ne-a anuntat ca abuzurile vor continua.

„Apoi, sa nu uitam ca si alte cluburi si-au schimbat denumirea. De exemplu, Stiinta Craiova – Universitatea Craiova, Progresul – FC National. Nimeni nu a avut vreun dubiu in aceste cazuri, pe care le dau exemplu.”

Diferenta, Mitrane, e ca acele cluburi pot sa revina la denumirile anterioare, in timp ce FC FCSB nu poate. Si Steaua, de-a lungul istoriei sale, si-a schimbat de mai multe ori numele. Acest proces se numeste rebranding. Insa Steaua poate oricand sa se foloseasca de toate acele nume. FC FCSB nu poate face asta.

FC FCSB e o echipa noua, care a fost infiintata in 2003.

„Nu exista niciun risc in privinta coeficientului, nu cred.”

Pai, sunteti sigur domnule Mitran? Sau nu? De ce nu va asumati raspunderea, sa dati un raspuns oficial? Va e frica sa nu va puna Talpan si pe dumneavoastra sa platiti?

„Si UEFA ar trebui sa zica acelasi lucru atunci cand zice de palmares: FCSB e continuatoarea Stelei, deci este si castigatoarea Cupei Campionilor.”

Uefa ar fi trebuit sa fie informata deja. Insa FRF si LPF nu au spus nimic. Au tacut malc si au sperat ca acest conflict va trece in favoarea lor. Nu s-a intamplat asa. Iar FC FCSB nu e continuatoarea Stelei, pentru ca o echipa nu poate fi continuatoarea unei alte echipe existente.

„Am vazut si pozitia presedintelui FRF, Razvan Burleanu, care spune ca problema palmaresului trebuie lamurita de instanta. Corect. Ceea ce inseamna ca deocamdata palmaresul e la FCSB, pana la o alta posibila decizie a judecatorilor.”

Ca un las, Mitran paseaza responsabilitatea. Adica face pe prostul, asteptand ca un judecator sa-i explice din nou cum stau treburile. Nu pot sa nu ma intreb cum de un astfel de personaj a fost angajat la LPF.

Ce nu inteleg FRF si LPF e ca ei sunt doar niste sclavi. Sunt niste sclavi, fara vreo putere de decizie, care sunt obligati sa faca ce le dicteaza legea. Legea le-a spus ca FC FCSB nu are voie sa foloseasca marca Stelei, ei s-au conformat. Legea le-a mai spus ca FC FCSB nu are voie sa se numeasca Steaua si ei iar s-au conformat. Daca va fi nevoie, legea le va spune si ca FC FCSB nu are palmaresul Stelei. Si ce credeti ca vor face atunci?

La fel ca acum, FRF si LPF vor pleca capul si vor accepta decizia judecatorului. Se vor face de rusine, evident. Dar lor nu le pasa. Cand ai obrazul atat de gros si cand esti atat de murdar, chiar nu-ti mai pasa de nimic.

Un precedent periculos

Prin atitudinea de acum, FRF si LPF dau nastere unui precedent periculos. Acestia au demonstrat deja ca oricine poate sa-si inscrie o echipa direct in prima liga. Trebuie doar sa astepte ca o echipa existenta sa dea faliment. Apoi, respectivul poate sa isi faca o firma, sa ii dea un nume asemanator cu cel al echipei disparute si sa o bage direct in locul ei.

Un exemplu bun ar fi cazul Rapidului. Cineva ar fi putut foarte usor sa faca o societate numita AS Rapid Bucuresti SRL si sa continue de unde a plecat prima societate. AS Rapid Bucuresti SRL nici nu ar trebui sa fie din Bucuresti. Nici FC FCSB nu e de acolo, ci din Mogosoaia. Dar are punct de lucru in Bucuresti, asa ca a fentat din nou regulamentele FRF.

Facand ce am sugerat mai sus, un om de afaceri ar da o mega lovitura, acesta avand nu numai o echipa in prima liga, ci si o marca puternica, o baza importanta de suporteri pe care sa poata conta si un renume care sa il poata ajuta la negocierile cu sponsorii sau televiziunile.

Federatia si Liga vor sustine un astfel de proiect. Pentru ca e interesul lor ca Liga 1 sa includa cat mai multe echipe cunoscute. De acolo vine banul. Iar banul este rege.