Cristian Petrea

Tactica pumnului bagat in gura

Cand am scris articolul „Ce esti tu, Petreo? Colonel sau oaie?„, nu ma asteptam sa primesc un raspuns asa de repede. Insa Cristian Petrea a iesit rapid la raport, tocmai pentru a ne arata ca el nu e colonel. Si a facut-o in stil mare, printr-un comunicat de presa.

Ieri am fost cu totii martori la un eveniment unic in lume. O institutie a trimis un comunicat de presa pentru pentru a spune intregii tari ca isi sanctioneaza un angajat. Daca ceea ce ati citit vi se pare ciudat, stati linistiti, asa si e. Cristian Petrea, comandantul interimar al CSA Steaua Bucuresti, a trimis un comunicat de presa in numele institutiei pe care o conduce, pentru a anunta ca unul dintre angajatii sai a calcat stram si ca el, comandantul, l-a sanctionat.

Probabil ca va intrebati acum daca Florin Talpan este singurul angajat al CSA Steaua Bucuresti care a calcat stramb in toata istoria clubului. Pana acum nu am mai vazut astfel de comunicate, deci s-ar putea sa fie adevarat. Ar fi bine sa fie, pentru ca ceea ce a facut Cristian Petrea ieri seamana foarte mult cu discriminare.

Prin acel comunicat, Petrea si-a umilit subalternul. Nu a spus nimic in comunicat despre documentele prezentate de Talpan. Nu a spus ca Talpan nu are dreptate. Tot ce a facut a fost sa-l umileasca pe cel care a atras atentia asupra celei mai mari nereguli din istoria fotbalului romanesc.

Un paragraf mi-a sarit in ochi din acest comunicat dat de Petrea:

Prin urmare, declarațiile publice ale locotenent-colonelului Florin-Costel Talpan, inclusiv cele referitoare la relația cu Federația Română de Fotbal, au fost făcute în nume personal, contrar procedurilor legale și nu au avut mandatul CSA “Steaua Bucureşti”.

Doar ca declaratiile nu au fost facute in nume personal. Cred ca atat antetul CSA Steaua Bucuresti cat si stampila sefului departamentului juridic sunt destul de vizibile in acel document. Iar asta inseamna ca Talpan a vorbit in mod oficial, avand chiar mandatul CSA Steaua Bucuresti.

 

Si ce daca a vorbit in nume personal?

Dar haideti sa presupunem ca Talpan a vorbit in nume personal. A facut ceva rau sau a stricat cu ceva imaginea clubului? Talpan a atacat o institutie care a refuzat sa tina cont de doua decizii judecatoresti, actionand chiar impotriva intereselor Stelei. Ceea ce a facut Petrea e lipsit de logica. Deoarece el a sarit sa-i bage pumnul in gura fix celui care lupta pentru clubul sportiv.

Poate ca lumea nu a inteles, insa furtul continua chiar si acum. In ciuda faptului ca FCSB si-a schimbat in mod oficial numele, echipa din Mogosoaia inca vinde bilete pe care e scris numele „Steaua Bucuresti”. Aceste bilete sunt aprobate de federatie. Cele doua inca se folosesc ilegal de imaginea Stelei. Iar Talpan, ca sef al departamentului juridic al Stelei, si-a facut doar treaba atunci cand a incercat sa opreasca acest furt. Si a incercat sa-l opreasca aratand nereguli imense din interiorul federatiei, Pentru asta, Talpan ar fi trebuit promovat, nu sanctionat.

Federatia e complice la furt

Ca sa intelegeti cat de mult rau a facut FRF, va las mai jos o bucatica din motivarea deciziei ICCJ din decembrie 2014, cea care a stabilit ca CSA Steaua Bucuresti este unicul detinator al marcii Steaua:

„Dreptul legitim al Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti asupra elementului verbal Steaua Bucureşti decurge din înregistrarea mărcii cu nr. 026915/02.07.1996. În condiţiile în care CLUBUL SPORTIV AL ARMATEI STEAUA BUCUREŞTI deţinea încă din anul 1996 dreptul legitim asupra mărcii care conţinea elementul verbal STEAUA BUCUREŞTI, iar în ceea ce priveşte sigla era titulara mărcii notorii, în contextul în care FCSB a solicitat acordul de la CLUBUL SPORTIV AL ARMATEI STEAUA BUCUREŞTI pentru a îşi înregistra marca 61735, iar aceasta nu i l-a acordat, ulterior reieşind că FCSB a depus cu rea credinţă marca la înregistrare şi a fost anulată printr-o decizie a Întaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, reiese concluzia că CLUBUL SPORTIV AL ARMATEI STEAUA BUCUREŞTI a fost şi este singura care deţine un drept legitim asupra numelor STEAUA BUCUREŞTI, STEAUA şi asupra siglei.”

Repet, aceasta este motivarea data de judecatorii ICCJ pentru decizia din cazul marcii Steaua. Prin acest fragment se poate vedea ca marca Steaua nu inseamna doar sigla, asa cum vor unii sa credem. Marca, asa cum zice si motivarea, include in acest caz atat numele cat si emblema.

FRF ar fi trebuit sa-i oblige pe cei de la FCSB sa-si schimbe numele inca din 2014. Procesul cu numele nu ar fi trebuit niciodata sa aiba loc. Si nu ar fi avut loc daca FRF ar fi respectat legea. Insa FRF, cu multa aroganta, a dat chiar comunicate de presa in care spunea ca FCSB are voie sa foloseasca numele.

Cititi din nou fragmentul, ca sa vedeti ce fel de oameni apara Cristian Petrea. Ca sa vedeti impotriva cui lupta Florin Talpan.

Nu cred ca acestui locotenent-colonel i-ar fi greu sa taca. Cu siguranta ar castiga foarte mult daca ar face-o, daca nu si-ar face treaba, daca ar mai si blatui niste procese. Oare nu i-ar fi bagat nea Gigi cateva mii de „euroi” in buzunar, daca Talpan ar fi „uitat” sa vina cu motivarea aceasta la procesul cu numele? Cu siguranta ar fi facut-o. Si l-ar fi si laudat la TV. Poate l-ar fi luat chiar la FCSB, asa cum a facut cu Gherghisor.

Cat ghinion pe acest om, Talpan. Putea alege sa fie un hot si acum era cel mai fericit. Dar a ales gresit. A ales sa fie cinstit, asa ca acum merita sa sufere. Nu, Petreo? Baga-i pumnul in gura, da-l afara si fa-l sa dispara. Poate asa o sa uite si lumea ca FRF functioneaza ilegal, ca tu nu ai trimis inca notificarea catre UEFA, ca Steaua inca nu are echipa de fotbal si ca Gigi Becali inca face bani ilegal, pe spatele Stelei.

Nu, nu! Nu o sa uite. Chiar daca ii bagati pumnul in gura lui Talpan, pe noi nu ne veti putea reduce la tacere niciodata. Pentru noi, Steaua e sfanta. Si daca credeti ca o sa va lasam sa va bateti joc din nou de ea, asa cum ati facut in 2003, va inselati amarnic.