vrem echipa lotul Stelei

Avantajele participarii Stelei in liga a patra

Un vechi proverb romanesc ne spune ca un caine (animalul, nu dinamovistul) moare de drum lung si prostul de grija altuia. Ei bine, in aceste zile foarte multe personaje – de la suporteri, la oameni de fotbal, la jurnalisti si senatori – ne poarta noua de grija. Totul doar pentru a-si bate joc de Steaua.

Ce ii ingrijoreaza pe acesti oameni? Doar un singur lucru, faptul ca Steaua isi reactiveaza sectia de fotbal. Desi aceasta ar trebui sa fie o veste buna, ca doar vorbim despre cea mai mare echipa de fotbal din estul Europei, multi ne spun ca nu e, motivand ca liga a patra nu e un loc bun pentru noi.

Sigur, a incepe din liga a patra un nou drum spre performanta nu e acelasi lucru ca a-l incepe din prima liga. Desi nu putem spune sigur, probabil ca nu vor veni la fel de multi sponsori, probabil ca echipa nu va reusi sa semneze cu foarte multi jucatori de valoare si e posibil ca nici interesul sa nu fie la fel de mare. Exista dezavantaje, nimeni nu neaga acest lucru. Insa exista si avantaje.

Avantajele ligii a patra

Va prezint mai jos o lista de avantaje pe care liga a patra le va aduce Stelei. Voi incepe cu ceea ce cred eu ca este cel mai important avantaj, iar voi veti decide daca ceea ce am enumerat reprezinta castiguri pentru Steaua sau nu.

1. Calitatea suporterilor stelisti se va imbunatati

Calitatea scazuta a suporterilor stelisti a fost de departe cea mai mare problema pe care noi am avut-o in ultimii ani. Foarte putini dintre cei care sustin ca iubesc Steaua chiar tin la aceasta echipa. Cei mai multi sunt stelisti doar datorita performantelor obtinute de aceasta echipa.

Acestia sunt suporteri de rezultat si urmaresc meciurile echipei lor doar cand aceasta castiga, pentru a se putea da mari in fata prietenilor non-stelisti. Cand echipa pierde, ei au treburi mai bune de facut.

Acest gen de suporteri i-au permis lui Becali sa isi bata joc de echipa noastra, sa isi bata joc de legendele Stelei si chiar si de suporteri. Daca, in 2003, Steaua avea parte de mai multi suporteri de calitate, cu siguranta nu am fi ajuns niciodata in aceasta situatie.

Din fericire, putem scapa de acesti oameni. Solutia este chiar liga a patra. Acesti iubitori de rezultate nu vor abandona niciodata liga 1. Asa ca, cel putin pentru cativa ani, Steaua Bucuresti va fi ferita de ei.

Mai mult, in anii pana cand echipa noastra va ajunge din nou in top, vom putea creste o noua generatie de suporteri. Acestia vor avea o mentalitate sanatoasa, vor iubi Steaua pentru ca e Steaua, nu pentru ca se califica in Champions League si vor sti sa fie langa echipa atat la bine cat si la greu.

Nimic nu e mai greu decat liga a patra. Cei care vor fi langa Steaua in aceste clipe, vor fi cu siguranta langa echipa pentru totdeauna.

2. Liga a patra iti permite sa faci planuri pe termen lung

O echipa inscrisa direct in prima liga este obligata:

  1. Sa lupte pentru a castiga liga.
  2. Sa nu retrogradeze.

Aceste doua responsabilitati sunt destul de mari. Steaua nu se poate multumi cu mediocritatea, deci nu poate avea ca obiectiv locul sase, de exemplu. Echipa noastra trebuie intotdeauna sa caute primul loc. Insa, fiind o echipa proaspat formata, cu jucatori noi, care nu au mai jucat impreuna pana acum, pericolul retrogradarii va fi mereu aproape.

E vorba de o presiune destul de mare pentru toti cei care ar munci la acest proiect. Nu doar pentru jucatori si antrenori, ci si pentru cei din conducere. Cu o astfel de presiune pe cap, e foarte greu sa realizezi un plan pe termen lung. Asadar, ar fi foarte greu sa formezi o echipa puternica.

Totusi, pentru ca Steaua isi va reincepe drumul spre performanta din liga a patra, va avea la dispozitie foarte mult timp. Vorbim de cel putin 3 ani in care echipa noastra se va putea pregati pentru prima liga. Ligile 4,3 si 2 nu au un grad de dificultate la fel de ridicat precum prima liga. Si, cum echipa noastra va beneficia de un buget destul de bun, cu siguranta va reusi atat promovarea constanta cat si constructia unei echipe puternice.

3. Dezvoltarea si mai puternica a brandului Steaua

In toate povestile bune, eroul se zbate, e pus la incercare, e obligat sa se autodepaseasca, pentru a-si atinge obiectivul. Toata lumea iubeste o astfel de poveste.

In momentul acesta, Steaua noastra este ca pasarea Phoenix. Dusmanii au pus-o la pamant, insa echipa noastra s-a ridicat din nou si a pornit din nou la drum. O astfel de poveste atrage mult mai mult decat una in care o echipa se scalda in mediocritate, stabilind recorduri de meciuri fara victorie in grupele Champions League.

Steaua va incepe din liga a patra si va avea suporterii alaturi de ea. Fiecare meci de-al sau va fi jucat cu tribunele pline. Ziarele de sport nu o vor putea ignora. Nu o vor putea ignora nici televiziunile. Cel mai probabil, macar una din televiziunile de sport va achizitiona drepturile de televizare ale meciurilor echipei noastre.

Astfel, brandul Steaua va fi reinvigorat. Echipa noastra nu va mai fi prezentata ca una dintre cele care joaca in prima liga, ci ca o echipa care a renascut din propria-i cenusa si care a pornit din nou la atac, pentru a ajunge din nou in top.

Sunt gata sa pun pariu cu oricine ca o astfel de poveste se va dovedi foarte atragatoare pentru multi sponsori, care vor dori sa-si asocieze imaginea cu cea a Stelei.

4. Echipa noastra va avea parte de fotbalisti stelisti

Cu totii stim cat de mercenari sunt fotbalistii din Romania. Toti sunt suporteri inraiti ai echipelor la care se transfera. Si, din acest motiv, nici unul nu prea da doi bani pentru echipa la care a ajuns.

Dar, la fel ca in cazul suporterilor, liga a patra ii va lecui pe fotbalistii stelisti de aceasta boala. In primul rand, echipa noastra va folosi foarte multi tineri. Iar cei mai multi dintre acestia vor veni cu siguranta chiar din Bucuresti. Poate chiar din Ghencea. Vor creste cu Steaua in suflet si vor invata ce inseamna sa joci pentru aceasta echipa si ce inseamna rivalitatea cu Dinamo.

Acesti fotbalisti stelisti nu vor fi „Plesani” si nici nu vor vedea Steaua ca o rampa de lansare spre orient sau occident. Vor juca pentru tricoul de pe piept, pentru mandria lor de a fi stelisti. Si acesta cred ca este cel mai bun mod de a da nastere unor invingatori.

5. Echipa noastra va invata sa ne aprecieze

Foarte putine echipe din Romania isi apreciaza suporterii. Cele mai multe ii vad doar ca pe niste platitori de bilete, niste fraieri de pe urma carora sa faca bani. Respectul fata de suporteri nu exista in prima liga din Romania, acolo unde acestia sunt interzisi la meciuri, unde nu le este permis sa cante sau sa faca atmosfera.

Insa, pentru o echipa care porneste de jos, precum Steaua, suporterii vor juca un rol foarte important. Acestia vor impinge echipa spre victorii, asa cum au facut-o si inainte. Dar, de data aceasta, fiecare victorie va conta mult mai mult.

Poate suna ciudat dar, da, o victorie cu „FC Crevedia”, ca sa ii fac pe plac unui politician arogant dar total necunoscut, va conta mai mult pentru Steaua decat cele cu West Ham sau cu Aston Villa. Steaua nu isi permite pasi gresiti in acest moment. Promovarea in prima liga este obligatorie. E ceruta cu insistenta de istoria noastra, de palmaresul pe care il avem in spate. Asadar, avantajul oferit de suporteri va fi unul foarte important.

Steaua va invata sa ne aprecieze si nu va repeta greselile facute de alte echipe.