Drumul spre Sevilla - Steaua - Vejle

Drumul spre Sevilla – Steaua – Vejle

Ziua de 7 mai se apropie cu rapiditate. Ne pregatim sa sarbatorim 31 de ani de la fabuloasa finala de la Sevilla. Si, daca acum cateva zile am vorbit despre puternica echipa Anderlecht, pe care Steaua a eliminat-o in semifinalele acelei competitii, ar trebui sa aruncam o privire si peste celelalte meciuri care ne-au dus catre trofeul pe care il doresc toate echipele de fotbal din Europa. Sa incepem, asadar, cu inceputul. Prima echipa intalnita de Steaua in acel fantastic sezon european a fost Vejle Boldklub.

Cu siguranta, putini oameni din Romania au auzit despre danezii de la Vejle. Totusi, clubul are o istorie lunga si frumoasa, fiind infiintata in 1891. Si-a inceput activitatea ca o echipa de cricket, fotbalul fiind adaugat printre sporturile practicate la club de abia in 1902. De-a lungul istorie sale, Vejle a castigat 5 campionate in Danemarca si 6 cupe.

Dar sa ne intoarcem pe drumul catre Sevilla. In cele doua intalniri din toamna lui ’85, Steaua s-a impus cu scorul general de 5-2. Meciul tur, jucat in Danemarca, s-a terminat 1-1. Stelistii au inceput prudenti, testandu-si adversarul. S-au dezlantuit insa in retur, atunci cand i-au zdrobit pe danezi cu 4-1, cu niste goluri marcate din faze de un spectacol cum rar vezi pe terenul de fotbal.

Turul – 18 septembrie, 1985

Vejle BK – Steaua Bucuresti, 1-1

Vejle:  Alex Nielsen – John Sivebæk, John Laursen, Knud Sorensen, Brian Bertelsen, Ole Möller-Nielsen (Jørgen Andersen, min. 85), Peter Hansen, Kurt Barkholt (Henrik-Ravn Jensen, min. 72), Gert Eg, Julian Barnett, Allan Simonsen. Antrenor: Poul Erik Bech

Steaua Bucuresti: Duckadam – Iovan, Bumbesc, Belodedici, Barbulescu – Majearu (Marin Radu, min.72), Boloni, Stoica, Balint – Piturca, Lacatus. Antenor: Emeric Ienei

steaua vejleIn fata a 10 mii de danezi, Vejle a deschis scorul prin englezul Barnett, in minutul 61. Steaua a egalat pe final, in minutul 87, prin Marin Radu.

Returul – 2 octombrie, 1985

Steaua Bucuresti – Vejle BK, 4-1

Steaua: Duckadam – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Barbulescu – Majearu (Balan, min. 71), Boloni, Stoica, Balint – Lacatus (Marin Radu, min. 80), Piturca. Antrenor: Emeric Ienei

Vejle:  Alex Nielsen – John Sivebæk, John Laursen, Knud Sorensen, Brian Bertelsen (Henrik-Ravn Jensen, min. 65), Ole Möller-Nielsen (Jørgen Andersen, min. 76), Peter Hansen, Kurt Barkholt, Gert Eg, Julian Barnett, Allan Simonsen. Antrenor: Poul Erik Bech

Pentru Steaua, au marcat Piturca(min. 8), Boloni(min. 34), Balint(min. 51) si Tudorel Stoica(min. 74), in timp ce pentru danezi a marcat vedeta Simonsen, in minutul 37. 30 de mii de oameni au fost prezenti atunci pe stadion.

Mai jos, puteti urmari un foarte scurt rezumat al partidei:

Cine era Vejle?

Multor dusmani de-ai Stelei nu le-a cazut bine performanta obtinuta de echipa noastra in 86. In ultimii 30 de ani, acestia ne-au atacat fara oprire, insinuand ca echipele pe care le-au intalnit vitezistii nostri in acel sezon au fost slabe.

Poate ca Vejle nu era o forta in acele vremuri, dar nici Steaua nu era, si a reusit, totusi, sa castige CCE. Insa Vejle era campioana Danemarcei si asta nu era de ignorat. Stelistii mai in varsta, cunosc cu siguranta performantele obtinute de danezi in acei ani.

Danemarca a fost semifinalista la Euro 84, acolo unde a pierdut in fata Spaniei, la penaltiuri. Mai mult, acestia au participat si la Campionatul Mondial din 86, din Mexic, unde Romania nu a fost prezenta. Acolo, danezii au terminat grupa neinvinsi (1-0 cu Scotia, 6-1 cu Uruguay, 2-0 cu Germania de Vest-care a pierdut finala cu Argentina, 3-2). In optimi, Danemarca a dat din nou peste Spania si, la fel ca in 1984, a fost eliminata.

Dar sa revenim la Vejle. Echipa era condusa in teren de vedeta Allan Simonsen, considerat unul dintre cei mai buni fotbalisti din Europa in acea vreme. Simonsen castigase Balonul de Aur, in 1977, fusese triplu campion al Germaniei, cu Borussia Moenchengladbach, echipa cu care castigase si Cupa UEFA de 2 ori. Era supranumit „Regele fentei” si, de-a lungul carierei, a mai jucat la Barcelona si Charlton Athletic. Simonsen a marcat 20 de goluri in 55 de meciuri pentru Danemarca.

Un alt greu era John Sivebæk, vazut in acele vremuri drept unul dintre cei mai buni fundasi dreapta din Europa. CV-ul sau include echipe precum Manchester United, Saint-Etienne si Monaco. Iar pentru Danemarca a jucat 87 de meciuri, marcand un gol.

Portarul Alex Nielsen a jucat 327 de meciuri pentru Vejle, strangand si o selectie la nationala Danemarcei.

Gert Eg detine recordul de aparitii in tricoul lui Vejle, 509. Knud Sorensen il urmeaza in acest top, cu 476 de meciuri. Acesta din urma a jucat si de trei ori in tricoul Danemarcei.

Englezul Julian Barnett, singurul strain din echipa daneza, a jucat 181 pentru Vejle, marcand 56 de goluri.

In toamna lui ’85, Vejle nu era unul din granzii Europei. Dar nu era nici o echipa pe care sa o ignori. Altii au intalnit echipe mult mai slabe si, tratandu-le de sus, au avut surpriza neplacuta de a fi eliminati din cupele europene. Steaua nu a facut greseala aceasta. A trecut de danezi ca o campioana adevarata si si-a indreptat privirea spre finala.