Florin Talpan

Iata motivarea Curtii de Apel in cazul „Numele Steaua”

Avem in sfarsit motivarea sentintei prin care Becali a fost nevoit sa schimbe numele echipei sale de fotbal. La cinci luni distanta de la data pronuntarii, judecatorii de la Curtea de Apel au redactat si motivarea. Iar Ziare.com a publicat-o azi in exclusivitate.

Puteti citi mai jos trei motive pentru care Becali a fost nevoit sa schimbe numele echipei:

1. Judecatorii au constatat ca se face o confuzie intre Steaua(denumire care apartine CSA Steaua Bucuresti) si Fotbal Club Steaua(echipa infiintata de Becali in 2003.). Magistratii au explicat ca adaugarea sintagmei „Fotbal Club” nu a fost suficient pentru a evita confuziile.

Iata ce au scris in motivare:

„Analizand semnele in conflict, Curtea constata puternica similaritate a acestora. Reclamantul este titularul marcilor combinate cuprinzand elementul verbal „Steaua Bucuresti”, iar parata foloseste in activitatea sa comerciala, pentru a face distinctive serviciile sale, denumirea Fotbal Club Steaua Bucuresti, elementul Steaua Bucuresti regasindu-se ca element principal si dominant in cadrul acestei denumiri, particulele slab distinctive din perspectiva functiei de marca sub care e utilizata denumirea – „Fotbal Club” – care au functie mai degraba descriptiva.”

2. Judecatorii au mentionat si ca Becali se foloseste de istoria si culorile Stelei, desi nu are dreptul.

Iata ce au scris in motivare:

„Partile desfasoara servicii in parte identice si similare in sfera activitatii, parata revendicandu-si in materialele de promovare si pe site-ul propriu palmaresul reclamantului si pretinde fata de public a fi continuator a acestuia, utilizeaza pentru a da identitate si distinctivitate echipei sportive culorile specifice marcilor reclamantului, riscul de confuzie pentru consumator fiind astfel demonstrat.”

Vedem astfel, in sfarsit, ca judecatorii nu considera FC Fcsb ca fiind continuatoarea Stelei sau ca aceasta echipa are vreun drept asupra palmaresului Stelei.

3. Judecatorii au vorbit si despre marca pe care Becali a folosit-o ilegal.

Iata ce au spus in motivare:

Retinand si ca utilizarea de catre parata a denumirii comerciale cu functia de marca nu are loc conform practicilor loiale in domeniul comercial, dovada fiind atat inregistrarea de catre parata, in anul 2004, a unei marci ulterior anulate pentru rea-credinta la inregistrare, cat si corespondenta prealabila prin care parata a solicitat acordul reclamantului la acordul unei marci similare, acord pe care aceasta nu l-a obtinut, insa a continuat demersurile de inregistrare a marcii si apoi de utilizare a denumirii comerciale cu functia de marca dupa anularea marcii inregistrate cu rea crediinta (inclusiv dupa notificarea sa de catre reclamant in anul 2015), Curtea retine astfel incalcarea dreptului exclusiv de folosinta.


Ce inseamna motivarea pentru FC Fcsb?

Dupa aparitia motivarii, FC Fcsb nu mai poate pretinde ca e Steaua. Pe langa ca a fost fortata sa-si schimbe numele, FC Fcsb mai trebuie acum si sa:

  1. Schimbe numele site-ului sau. Nu mai are voie sa foloseasca domeniul steauafc.ro. Motivarea prevede acest lucru. Numele paginii de facebook va fi si el schimbat.
  2. Nu mai poate vinde bilete sau alte produse cu denumirea „FC Steaua Bucuresti”. FC Fcsb a continuat sa vanda bilete cu „FC Steaua” si in timpul play-off-ului, dupa schimbarea numelui.

Motivarea aceasta distruge orice sperante pe care le mai aveau sustinatorii lui Becali. FC Fcsb nu este Steaua, nu are nicio legatura cu clubul care a castigat CCE in 1986 si nu detine palmaresul sau.