sud steaua

Steaua, intr-o lume fara minciuna

In ciuda faptului ca exista doua decizii judecatoresti care spun ca FC Fcsb nu este Steaua, aceasta minciuna continua sa circule prin presa, pe la televizor dar si printre suporteri. Este, din pacate, o urmare a vremurilor si a lumii in care traim. Astazi, adevarul conteaza mai putin. Singurul lucru care conteaza este parerea, care devine un fel de adevar personal, mult mai important decat adevaratul adevar. Dar oare ce s-ar intampla daca am trai intr-o lume fara minciuna.

Ceea ce am propus eu e o fantezie, evident. Minciuna face parte din viata de zi cu zi, nu putem scapa de ea oricat ne-am stradui. Totusi, cum ar fi o lume fara minciuna? Nu fara furt sau violenta, nu fara raufacatori, ci doar fara minciuna. Haideti sa ne imaginam.

Suntem in 2003 si planul diabolic al lui Becali de a pune mana pe o echipa de fotbal tocmai a avut succes. Becali are acum un lot de jucatori, pe care l-a luat de la nonprofitul AFC Steaua Bucuresti in contul imprumuturilor facute de Paunescu. Mai mult, prietenul sau, Dragomir, comite un abuz si il ajuta sa isi inscrie echipa direct in prima liga, in locul Stelei. Conducerea clubului Steaua prefera sa nu spuna nimic, la fel cum s-a intamplat si in lumea noastra.

Insa, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat la noi, in aceasta lume Becali alege sa nu minta. El le spune suporterilor de la inceput ca echipa sa nu are voie sa poarte numele Steaua Bucuresti si ca armata nu i-a dat voie sa foloseasca marca Steaua. Ce se intampla in acest caz?

In lumea noastra, suporterii nu au stiut aceste detalii, nu la inceput. Ei au continuat sa sustina echipa lui Becali, crezand ca ea e Steaua. Mai tarziu, dupa ce aceasta a pierdut in instanta dreptul de a mai folosi marca si numele, unii au ales sa minta si sa se minta in continuare, considerand ca FC Fcsb e Steaua.

In lumea in care Becali nu poate sa minta, nici suporterii nu se mint singuri. Ei intorc spatele echipei lui Becali, chiar daca aceasta joaca in prima liga. Castigarea unor campionate nu mai conteaza, pentru ca FC Fcsb, fiind o echipa infiintata in 2003, nu are voie sa participe in cupele europene mai devreme de 2006(e necesara o perioada de afiliere de 3 ani, unul dupa altul). Cand ajunge, totusi, sa joace in cupele europene, FC Fcsb nu mai poate pretinde ca e Steaua. Nu foloseste coeficientul Stelei si nu ajunge la banii din Champions League. Pana in 2010, Becali scapa de toti jucatorii de valoare. Echipa sa nu mai reuseste sa prinda podiumul, nu mai are sanse in Europa, asa ca fostul puscarias o inchide. Nimeni nu observa disparitie ei, nimeni nu sufera, pentru ca nimeni nu a dat niciodata doi bani pe ea.

Intr-o lume fara minciuna, FC Fcsb se naste si moare fara ca cineva sa o bage in seama.


De ce unii suporteri aleg minciuna?

E greu de explicat de ce anumiti indivizi aleg sa se minta singuri. In ciuda celor doua procese castigate pana acum de Steaua, multi suporteri inca nu cred ca Becali a comis ceva ilegal. Multi considera ca justitia e murdara, in timp ce fostul puscarias e curat ca lacrima. Altii il acuza de furt, insa, asemeni unor copii, sunt de parere ca o echipa de fotbal e un obiect pe care il poti muta dintr-o parte in alta si care, daca e furat, poate fi recuperat.

Aceste minciuni nu sunt altceva decat niste scuze. Unii suporteri nu sunt neaparat suporteri. Ei sustin o echipa datoarita avantajelor pe care le pot obtine de pe urma ei. Ma refer aici la posibilitatea de a te da mare in fata prietenilor cu performantele obtinute de echipa ta. Pentru un astfel de om, o echipa care joaca in liga a patra nu e la fel de atragatoare ca una care joaca in prima liga si in cupele europene.

Daca FC Fcsb ar fi furat identitatea Rapidului, probabil ca nimeni nu ar fi zis nimic daca Clubul Sportiv Rapid si-ar fi reactivat sectia de fotbal in ultima liga, chiar daca aceasta ar fi fost posesoarea de drept a marcii si palmaresului. Insa Steaua e un alt fel de echipa. Steaua e o fosta castigatoare de cupa europeana. Asta o face unica in Romania. Suporterii de rezultat stiu acest lucru si nu sunt dispusi sa renunte la posibilitatea de a le da prietenilor dinamovisti si rapidisti cu cupa campionilor in cap. Si iata de ce acestia inca mai urla ca FC Fcsb e Steaua.

Oricate procese ar mai castiga Steaua si chiar daca Becali ar ajunge sa recunoasca singur ca echipa lui nu are palmaresul Stelei, cu siguranta multi oameni vor alege sa se minta in continuare. O minciuna frumoasa e mult mai placuta decat adevarul dureros. Insa o minciuna, oricat de frumoasa ar fi, nu are viata lunga. Mai devreme sau mai tarziu, acel adevar dureros tot invinge.