FC Brasov

Becali a mai ingropat o echipa romaneasca – FC Brasov

In luna mai am scris despre FC Brasov si cum Becali a adus acel club in pragul desfiintarii. Acum, se pare ca e deja prea tarziu, sefii brasoveni numindu-l deja pe fostul puscarias „groparul acestei echipe”.

„Daca am fi primit banii, acum eram in Liga 1”

De foarte multe luni, sefii Brasovului repeta aceasta fraza. FC Brasov a inceput bine sezonul trecut. Erau favoriti la promovare si au prins un tur foarte bun. In retur, insa, i-au lovit problemele financiare. Pentru a le rezolva, acestia au mizat pe o datorie de 230 de mii de euro, pe care Fotbal Club Fcsb o avea la ei, din transferul lui Chipciu. FC Fcsb platise deja 520 de mii de euro, iar brasovenii se asteptau sa primeasca si restul banilor. Nu i-au primit.

Loviti de probleme financiare, brasovenii s-au pierdut in retur. Nu numai ca nu au reusit promovarea, dar acum se pare ca nici nu se vor mai inscrie in urmatorul sezon de Liga 2. Pentru prima oara in istoria de 80 de ani a clubului, acesta nu va mai participa la nicio competitie organizata de FRF.


FC Brasov a facut in sfarsit plangere

Monitorul Expres a anuntat in aceasta saptamana ca FC Brasov a facut plangere la FRF impotriva celor de la FC Fcsb. „Stegarii” au facut o sesizare saptamana trecuta, la Camera Nationala de Solutionare a Litigiilor, iar acum asteapta ca FRF sa anunte cand e programat primul termen al procesului.

Cam tarziu. Foarte tarziu. Aceasta plangere trebuia facuta mai repede. FC Brasov ar fi putut recupera intreaga suma, mai ales in ziua de azi, cand UEFA insista pentru aplicarea regulilor de fair play financiar. Ar fi recuperat-o la timp si poate ca acum era in prima liga. Insa lor le-a fost teama sau mila de echipa lui Becali. Au avut incredere intr-un fost puscarias, un tepar notoriu, iar acum s-au ars.

Partea amuzanta e ca cei de la FC Brasov acuza acum FC Fcsbul de hotie si inselaciune. Conform Monitorului Expres, acestia suspecteaza echipa lui Becali ca ar fi folosit un act de esalonare a platilor, semnat de fostul administrator judicial al FC Brasov, Marian Brescan, pentru a obtinue licenta de participare in cupele europene. Insa acest act nu ar fi legal, deoarece nu a fost semnat si de catre administratorul special din acea vreme.

„La CNSL se vor clarifica lucrurile, pentru că se vor scoate toate actele de la dosar“, au spus cei de la FC Brasov pentru Monitorul Expres.

Pana la clarificare, insa, mai e cale lunga. Pentru echipa lui Becali, vor trece cu siguranta lunile de calificare in cupele europene, iar decizia nu va mai conta deloc. Pentru FC Brasov, insa, s-ar putea sa treaca data expirarii. O eventuala victorie nu va mai conta absolut deloc.

„Am crezut că Gigi Becali poate fi salvatorul Braşovul, dar el poate fi considerat groparul acestei echipe. Sînt jucători, antrenori, angajaţi, toţi cu familii care au aşteptat aceşti bani care nu au mai venit. Noi sperăm să se rezolve cît mai rapid acest caz pentru că lucrurile sînt clare“, au mai spus cei de la FC Brasov.

FC Brasov e acum un exemplu pentru toate echipele din Romania. Asta patiti atunci cand faceti afaceri cu un fost puscarias. Nu mai credeti minciunile din presa, nu mai credeti propaganda cum ca Becali are bani si ca tine fotbalul romanesc in spate. Aceste lucruri nu sunt adevarate. Ce e adevarat e faptul ca FC Brasov e cu un picior in groapa. Iar Becali e vinovatul principal.

Unde e presa?

Nu as fi vrut sa inchei acest articol discutand despre presa, dar trebuie. Articolul din Monitorul Expres e unul de interes national. FC Brasov e o echipa veche, dintr-un oras important, cunoscuta in toata tara. GSP si ProSport ar fi trebuit sa scrie pe larg despre povestea lor. Ar fi trebuit sa le explice suporterilor totul, cu detalii, cu dezvaluiri. Apoi ar fi trebuit sa faca scandal. La FRF, la TAS, la UEFA, peste tot.

Cate sanse mai primeste FC Fcsb? Au fost scuzati cand s-a dovedit ca jucau cu o marca pe care nu o detineau. Au fost iertati cand s-a dovedit si ca jucau cu un nume pe care nu il detineau. Si-au schimbat numele in plin campionat. Contacteaza jucatori aflati sub contract cu alte echipe. Aranjeaza meciuri, trimit valize, etc. Acum li se permite sa se inscrie in cupele europene, desi incalca regulamentul de fair play financiar.

Alte echipe din Romania nu au avut parte de acelasi tratament. Ele nu au fost scuzate atunci cand s-a dovedit ca aveau datorii. Sportul a fost retrogradata, altele au fost depunctate, altora le-a fost interzis dreptul de a participa in cupele europene iar altele chiar s-au desfiintat. Doar pentru FC Fcsb regulamentul pare sa nu se aplice. De ce?

Asteptam cu nerabdare raspunsul la aceasta intrebare. In acelasi timp, suntem curiosi de cate procese pierdute mai e nevoie ca lumea sa-si dea seama cat de mizerabila e aceasta echipa.