continuitate fotbal club fcsb liga 1

Unde vedeti voi Liga 1?

In aceste zile am discutat despre nesimtirea de care au dat dovada cei de la LPF, prin folosirea numelui Steaua cand, de fapt, vorbeau despre Fotbal Club Fcsb. Am fost si sunt revoltat, insa adevarul este ca ii inteleg. Liga 1 nu mai exista. De vazut, o mai puteti vedea doar pe hartie.

Probabil ca multi nu vor intelege ce am spus mai sus sau vor crede ca glumesc. Totusi, va rog sa va uitati un pic peste lista participantelor la editia 2017-2018 si sa imi spuneti cate dintre acele echipe va sunt cunoscute. Mai mult, cate din ele existau acum 20 de ani?

Nu vreau sa par lipsit de respect, dar Concordia Chiajna? FC Voluntari? ACS Sepsi OSK Sf. Gheorghe? Juventus Bucuresti? FC Botosani? Nici nu are rost sa enumeram echipe precum Viitorul Constanta, Astra Giurgiu, ACS Poli Timisoara, CSMS Iasi sau Fotbal Club Fcsb, echipe cu care oamenii s-au obisnuit deja, desi niciuna nu are peste 20 de ani de viata. Si atunci nu mai trebuie sa ne surprinda faptul ca, in ultimii ani, campionatul a fost castigat doar de echipe total necunoscute in afara granitelor.

Poate pare ca eu unul sunt impotriva afaceristilor care investesc in fotbal. Nu e asa. Chiar invers. Sunt de partea lor si ma bucur ca exista interes in fotbalul romanesc. Ma bucur ca oameni precum Hagi pot sa porneasca azi un proiect si ca au ambitia necesara pentru a transforma proiectul intr-o certitudine in mai putin de 10 ani. Asta e un lucru exceptional si sa speram ca va continua. Totusi, unde sunt echipele de traditie ale fotbalului romanesc?


Fotbalul romanesc e mort si ingropat

Hotii au ingropat fotbalul romanesc. De asta nu mai vedem un Sportul Studentesc, un Farul Constanta, o UTA, Universitatea Cluj, FC National, FC Brasov, FCM Bacau sau chiar pe nenorocitii de la Rapid si Gloria Bistrita. Aceste echipe au fost rase de capuse. Supte si distruse, de niste hoti care ar merita sa stea zeci de ani in puscarie pentru faptele lor.

Din acest motiv avem astazi o Liga 1 cu echipe care par de Liga a IV-a. Si nu doar la nume, ci si la joc. Din acest motiv oficialii ligii mai trag de Steaua. Eu unul presimt ca vor face ei cumva ca sa foloseasca acest nume si in sezonul urmator. Poate ca pe foaia de joc o sa apara Fotbal Club Fcsb, dar cu siguranta LPF va continua sa-si faca reclama tot cu Steaua. Si poate ca vor merge chiar mai departe. Poate ca-i vor permite lui Pandele sa isi redenumeasca si el echipa in plin campionat, daca reuseste sa puna ghearele pe marca Rapid.

De ce nu? Regulamentul a fost incalcat o data. Deci poate sa fie incalcat si a doua oara. Si a treia oara, si a patra oara, si a cincea oara si de oricate ori e nevoie. Atata timp cat exista marci de vanzare, exista si posibilitatea incalcarii regulamentului.

Si parca, parca mi-as dori sa se intample asta. Sincer va spun, m-as bucura sa aud ca in Liga 1 se mai joaca cate un Sportul Studentesc – FC National. Pentru ca aceste doua echipe bucurestene ar merita in prima liga, acolo unde clar nu au ce cauta echipe precum Chiajna sau proaspata castigatoare a Supercupei, FC Voluntari.

Da, stiu, aceste echipe si-au castigat corect (poate) locul in Liga 1. Totusi, sunt echipele unor sate. Privind de la distanta, nu ai cum sa nu iti fie rusine. Mai ales daca vreo astfel de echipa ajunge, printr-o minune, in cupele Europene.

Insa asta nu se va intampla niciodata. Si stiti de ce? Pentru ca aceste echipe nu sunt facute pentru performanta. FC Voluntari a castigat cupa si supercupa, dar nu va juca in Europa. Conducerea acestei echipe e de un amatorism atat de gretos incat nici nu s-a obosit sa depuna actele necesare pentru inscrierea in sezonul european 2017-2018.

Ei nu s-au gandit niciodata ca vor castiga ceva. Poate ca nici nu si-au dorit. Dar s-a intamplat. Iar acum Romania se face de rusine.

Echipele precum FC Voluntari au fost facute doar ca anumite personaje sa ajunga la niste banuti. Sau ca aceleasi personaje sa spele bani. O astfel de echipa ajunge in Liga 1 si doar sta acolo. Adica face pe Gloria Bistrita.

Inainte aveam doar o singura Glorie Bistrita. Acum avem mai multe. Din acest motiv nu mai exista Liga 1. Din acest motiv un titlu a ajuns sa coste cateva sute de mii, poate un milion de euro. Aceste cifre vin chiar de la Gigi Becali, un cunoscut cumparator de titluri. Chiar astazi el i-a transmis lui Hagi sa-l lase sa castige la TAS, ca sa poata Fotbal Club Fcsb sa intalneasca echipe mai slabe in Europa. S-a rugat de Rege si i-a promis ca-i mai da un milion de euro la transferuri, ca face el cumva sa-i ma dea „avantaje”.

In alta tara, o astfel de promisiune ar fi inteleasa drept mita, drept o incercare de a corupe campionatul intern. In alta tara aceste declaratii ar aduce dupa ele depunctari, excluderi si chiar ani de puscarie. Dar nu la noi. Noi suntem tara in care castigatoarea cupei nu vrea sa mearga in cupele europene, iar locul 2 are dreptul sa negocieze titlul cu locul 1, dupa finalul campionatului.

La anul, in timp ce va luptati ca sa nu adormiti la meciul dintre Juventus Bucuresti si FC Voluntari, sa nu uitati sa va intrebati daca nu v-ar placea mai mult un meci din liga a patra. Am auzit ca pe acolo se joaca Steaua – Rapid.