Ilie Dumitrescu

Nu ai dreptate nici de data asta, Ilie!

Nu toti marii stelisti sunt alaturi de Steaua in aceste momente. Asta nu e un secret. Dar e pacat. E un mare pacat, mai ales cand vezi ca acesti fosti mari sportivi ai clubului nostru aleg sa sustina alta echipa din motive gresite, pentru ca au fost mintiti sau pentru ca nu sunt informati. Ilie Dumitrescu este, din pacate, unul dintre acesti oameni.

Trebuie sa spunem de la inceput ca Ilie a fost unul dintre cei mai buni fotbalisti produsi de academia Stelei, alaturi de legende precum Puiu Iordanescu, Dan Petrescu sau Marcel Raducanu. Si poate doar ultimul a fost mai talentat ca el. Ilie a debutat la Steaua in 1987 si, desi a fost imprumutat in sezonul 87-88 la FC Olt, s-a intors la echipa noastra pentru a fi titular. La 19 ani! Intr-o echipa care domina in acea vreme Europa, nu doar Romania!

Si da, in acel sezon 88-89, tanarul Ilie Dumitrescu a pus bine de tot umarul la calificarea Stelei in cea de-a doua sa finala de CCE. A marcat atunci 4 goluri in Europa, cu Spartak Moscova, cu IFK Goteborg si cate un gol in cele doua meciuri cu Galatasaray. Din pacate, Ilie nu a prins atunci finala, lasandu-ne cu un mare „oare ce-ar fi fost daca?” in suflet. Cele 4 goluri l-au dus pe Ilie pe locul 3 in topul golgheterilor europeni ai Stelei, din sezonul 88-89, dupa Lacatus (7 goluri – al doilea golgheter al competitiei, dupa Van Basten -10) si Hagi(6 goluri).

Oare cat ar costa azi un tanar de 20 de ani, cu asemenea performante?! Oare cat Mbappe? Poate cat Neymar? Dar nu are rost sa ne punem asemenea intrebari, pentru ca timpul a trecut si nu se mai intoarce. Ilie a mai jucat la Steaua pana in 1994. A castigat titluri, a marcat multe goluri si a plecat la Tottenham, dupa un World Cup ’94 in care stelistul nostru a fost fenomenal, zdrobind de unul singur puternica echipa a Argentinei!

Din pacate, cariera de fotbalist a lui Ilie s-a incheiat atunci, in 94. Pentru el, au urmat doar decizii proaste. In 4 ani, a jucat la 5 echipe diferite, prin Anglia, Spania si Mexic. S-a intors la Steaua, in 1998. A mai jucat cateva meciuri si, la 30 de ani, si-a anuntat retragerea.



Despre Ilie am o grămadă de poveşti. Am jucat la juniori, ne cunoaştem de foarte mult timp. Îmi amintesc o fază haioasă cu Ilie. S-a retras din fotbal cu mine, eram în cantonament cu Steaua şi îmi spune: „Florine!”, era şi el spre bătrâneţe, venise din Mexic, nu mai avea motivaţie şi zice: „Florine, te rog eu frumos, hai să alergăm, alergi cu mine, amândoi în spate”. Şi mie îmi convenea că eram portar şi nu eram printre primii la alergare şi la un moment dat, la Forban, care e cel mai rău cantonament care există, dacă îl termini pe ăla ajungi fotbalist. La un moment dat alergam amândoi şi am văzut lupii, ne-am suit în pomi, am stat vreo 20 de minute, au trecut şi erau 7 câini. În momentul ăla am coborât, echipa era la masă, eu şi Ilie ajunsesem la 1 jumătate când echipa era la desert şi nea Imi ne aştepta şi ne-a zis: „Ce faceţi, măi, băieţi? Mergeţi cu spatele?” Şi Ilie a zis: ‘Nea Imi mă las, mulţumesc frumos!” Şi s-a lăsat atunci, s-a retras din fotbal”, a povesti Florin Tene pentru ProSport.

Ilie Dumitrescu, campion al deciziilor proaste

Daca in ’94 Ilie Dumitrescu era ce e Cristiano Ronaldo azi, in ’95 aveam de-a face cu un fotbalist total diferit. Alegerile gresite l-au transformat pe Ilie, facandu-l de nerecunoscut. Pe oamenii vremii, retragerea sa la doar 30 de ani cu siguranta nu i-a surprins. Cum nu i-a surprins nici scurta aventura a lui Ilie ca impresar.

Dar nici aceasta cariera nu i-a placut, asa ca s-a apucat de antrenat. In 10 ani ca antrenor, a antrenat 12 echipe diferite. Si pentru ca nici aici nu si-a gasit locul, omul nostru s-a facut, in cele din urma, analist sportiv. Big mistake, Ilie!

Desi are fata de „sticla”, pe Ilie il ia de multe ori gura pe dinainte. Cum s-a intamplat si ieri, cand a declarat urmatoarele:

„Nu am fost niciodată abordat să merg la Steaua. Cred că şi din cauza faptului că eu m-am exprimat clar că, pentru mine, FCSB de azi este Steaua din trecut. Îi respect necondiţionat pe cei care cred în proiectul ăsta. Îi respect pe aceşti susţinători, pentru că au scandat cândva şi numele meu, au fost alături de mine. Dar asta nu poate să-mi schimbe mie părerea.

Eu, când am venit din Mexic, am venit să mă retrag de la echipa care continua activitatea CSA Steaua. Eu mi-am dorit să mă retrag de la Steaua, nu m-am retras de la FCSB. Pentru mine, care nu pot da verdicte sau să schimb o decizie definitivă şi irevocabilă, Steaua lui Becali este cea care a continuat activitatea, cea de la care eu m-am retras”, a declarat Ilie Dumitrescu la Digi Sport


Ai gresit si de data asta, Ilie!

Fostul nostru mare fotbalist greseste cand spune ca FCSB e Steaua. Dar face o greseala si mai mare atunci cand declara ca el s-a retras de la FCSB. Nu, Ilie, tu te-ai retras de la Steaua.

In 98, cand s-a intors in Romania, e adevarat ca Steaua tocmai incepuse parteneriatul cu AFC Steaua Bucuresti, nonprofitul lui Paunescu. Echipa de fotbal era administrata de acest AFC, iar Ilie a semnat contract cu nonprofitul. Insa echipa apartinea tot Stelei, nu era proprietatea AFC-ului sau a lui Paunescu.

Mai mult, societatea lui Becali nu a preluat nimic de la AFC, in afara de jucatori. Dovada sunt cele doua procese pierdute de Becali. Asadar nimeni nu poate spune ca echipa lui Becali a continuat activitatea Stelei.

Fotbalistul Ilie Dumitrescu s-a retras de la Steaua, echipa care l-a crescut, l-a facut fotbalist, care l-a dus pe cele mai inalte culmi ale performantei, despre care putem spune ca i-a dat totul.

De la Fotbal Club Fcsb s-a retras doar antrenorul Ilie Dumitrescu. Si s-a retras de tot. Fiindca, de atunci, el nu a mai antrenat deloc. Fostul nostru mare jucator s-a dus sa antreneze echipa lui Becali crezand ca e Steaua. S-a dus sa antreneze gratis, iar asta a fost o alta mare greseala a lui Ilie. Fostul puscarias a declarat de multe ori ca, intre el si angajatii sai, exista o relatie stapan-sclavi. In aceste conditii, singurul lucru care lipsea ca Ilie sa fie legat de glie era glia insasi.

Becali si-a batut joc si de el si, dupa cateva meciuri, Ilie a demisionat. A stat la Fotbal Club Fcsb doar 40 de zile.

„Ilie Dumitrescu este un mincinos şi cu asta-basta. Eu niciodată nu m-am băgat, sigur, am mai zis una-alta de un jucător sau altul, dar nu m-am băgat pe niciun antrenor. El e „senior” numai din minciuni, din vrăjeală. Asta este, să-mi fie învăţare de minte. Eu i-am zis ce mi-a spus mie Dan Petrescu, că Onofraş joacă în spatele vârfului, iar Brandan joacă bine pe postul de fundaş stânga. Eu l-am rugat din suflet să joace aşa, dar nu m-am băgat peste echipă.

Astea sunt minciuni ţigăneşti. A spus că rămânem seniori, dar nu e aşa. Nu-l sunam la două noaptea, aşa cum zice. L-am sunat doar atunci când am vrut să-l rog să-l bage pe Brandan în stânga, eram la nuntă, dar nu mi-a răspuns. Măcar de ar fi fost aşa, dar nu este aşa. Ilie este cea mai ‘nucă tare’, doar peste el nu m-am băgat. E un mincinos”, a declarat Gigi Becali la raposatul gsptv.

Acestui om vrei sa ii fii loial, Ilie? Pentru el vrei sa tradezi Steaua? E alegerea ta, dar este una foarte, foarte proasta.

Steaua si noi, stelistii, nu te vom uita niciodata. Pacat ca tu ne-ai uitat.