realistul

Realistul

Primim de multe ori mesaje de la suporteri de-ai FC Fcsb. Ei sunt nemultumiti. Cei mai multi ne injura, altii incearca sa faca misto. Dar cu unii se poate discuta. As vrea sa spun ca e o placere sa vorbesti cu ei, dar nu e. E doar dezamagire pura. Pentru ca acesti oameni nu sunt altceva decat suporteri de foarte proasta calitate.

Astazi am discutat cu un baiat numit Stefan, care a sarit sa se dea mare cu faptul ca FC Fcsb s-a calificat in Europa League. Prima data nu am priceput ce voia sa spuna, pentru ca stiam ca FC Fcsb joaca in preliminariile Champions League. Insa am inteles rapid ca el nici macar nu mai visa la grupele celei mai importane competitii fotbalistice din Europa. Se multumea de pe acum cu Europa League.

Mi-a spus ca e realist. Mi-a spus ca el nu viseaza, ca noi, astia care pana acum am visat sa avem din nou echipa de fotbal si care acum visam sa revenim in top. Visele noastre nu sunt bune pentru el, desi multe din ele au devenit realitate.

Am castigat marca, am castigat numele, am reusit sa reactivam echipa de fotbal. Acestea sunt realitati, nu vise. Cele mai multe legende steliste sunt alaturi de noi – alta realitate. Lacatus, simbolul Stelei, conduce Steaua – alta realitate. Insa aceste realitati nu conteaza deloc pentru realistul Stefan, care spera totusi ca FC Fcsb sa se califice in grupele Champions League, la anul.



Am fost suprins de reactia lui. Asa ca l-am intrebat cum poate sa se numeasca realist, cand el ignora toate aceste adevaruri. De aici, discutia a ajuns la acelasi „voi nu aveti palmaresul”. Oare asa gandeste un realist? Daca da, eu nu mai inteleg nimic.

Realist vorbind, dupa ce a pierdut procesul cu numele si cel cu marca, e imposibil ca Becali sa castige palmaresul Stelei. Sau macar e foarte putin probabil. Un realist adevarat ar crede mai degraba ca Becali nu are palmaresul Stelei. Sau, in cel mai rau caz, ar alege sa fie neutru.

Asa ca l-am intrebat pe realistul Stefan de ce nu e neutru, de ce ataca Steaua si de ce sustine FC Fcsb, daca tot asteapta sa se rezolve si palmaresul.

„Cu sigla si numele sunt o problema separata”, mi-a zis el, urmat de un „Jur ca daca vine palmaresul la voi tin cu CSA”. In acest punct am realizat ca realistul Stefan este de fapt pragmaticul Stefan. El nu tine cu Steaua, ci tine cu propria sa persoana. O sa fie suporterul oricarei echipe castiga. I se rupe de nume, palmares, embleme, culori sau toate celelalte lucruri sfinte pentru un suporter adevarat.

Si chiar el mi-a confirmat asta. Ca toti fanii FC Fcsb, Stefan mi-a povestit ca pe el nu-l intereseaza Becali, doar trofeele si ca e de parere ca Becali e mult mai bun ca Copos, Borcea sau ceilalti gropari ai fotbalului romanesc. Cand l-am intrebat daca i se pare ca Becali are o strategie sanatoasa, mi-a raspuns ca nu-i pasa, ca nu-l intereseaza viitorul in acest moment.

Asa ca, pentru a incheia discutia, l-am rugat pe pragmaticul Stefan sa imi promita ceva. L-am rugat sa ramana langa FC Fcsb si dupa ce echipa lui va pierde dreptul de a folosi palmaresul Stelei. Mi-a dat un raspuns la care ma asteptam:  „O sa tin cu Viitorul atunci”.

Acestia sunt suporterii moderni, suporterii FC Fcsb. Se bucura de victorii mici, de calificari, de posibilitatea de a-si bate joc de altii. Trofeele ii intereseaza, dar numai daca ii ajuta sa isi bata joc de prietenii lor, care tin cu alte echipe. In rest, nimic nu conteaza. Nici numele, nici marca, nici identitatea echipei.

Din cauza acestor oameni, fotbalul romanesc sufera. Din cauza lor, a ajuns in mocirla in care este acum.

Doamne, apara Steaua de astfel de oameni!

Mai jos, puteti urmari conversatia pe care am avut-o cu realistul Stefan. E doar o parte din ea, cea mai importanta, insa, daca Stefan crede ca trebuie sa o dam toata, o vom da. Noi nu ascundem nimic.