bani publici tudorache rapid

Banii publici sunt o problema doar cand nu ajung in mainile hotilor

Poate ca ati aflat deja de planurile primariei Sectorului 1, care intentioneaza sa cumpere Rapidul si il inscrie intr-una din ligile inferioare. Astazi, primarul Tudorache a anuntat ca va baga 350 de mii de euro in aceasta afacere. Bani publici. Toti, pana la ultimul cent. Ne-am fi asteptat ca tolontanii sa sara in aer la auzul acestor cuvinte, dar asta nu s-a intamplat.

Poate ca va aduceti aminte de acele zeci de articole gesepiste care spuneau toate un singur lucru: ”Steaua nu are voie sa foloseasca bani publici.” Nu a contat faptul ca banii pentru echipa de fotbal veneau din fondurile clubului Steaua si ca, pentru asta, nu era luat nici macar un ban din bugetul apararii, educatiei sau sanatatii. Ziaristii lui Tolo au urlat si au urlat si au urlat, pentru a-si apara stapanul. Dar acum, desi e vorba de bani publici luati chiar de la gura bucurestenilor, nici unul dintre ei nu mai zice nimeni nimic.


In caz ca nu ati auzit bine, primaria Sectorului 1 cumpara o echipa de fotbal cu bani publici

Cele doua cazuri, al Stelei si al Rapidului, nu sunt deloc asemanatoare. Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti este un club care a existat inca din 1947. A functionat fara oprire pana acum, iar anul acesta a decis sa reactiveze sectia de fotbal pe care a inchis-o in 2003 (intr-o zi tot vor trebui sa ne explice de ce s-a intampat acest lucru). Asa cum am zis mai sus, echipa de fotbal va fi finantata din fondurile clubului sportiv, adica din banii primiti de la stat, bani pe care i-a primit in fiecare din anii in care a existat, plus veniturile clubului(sponsorizari, bilete, etc.).

Nu acelasi lucru poate fi spus despre cazul Rapidului. Aici, primaria Sectorului 1 a inventat o cheltuiala noua, pentru banii bucurestenilor. In loc sa foloseasca acei bani publici pentru a imbunatati infrastructura sau pentru a moderniza Sectorul 1, Tudorache ii arunca pe circ. Cum zice si vechiul proverb roman, ”paine si circ”. Doar ca bucurestenii nu mai primesc si paine.

Practic, Sectorul 1 isi cumpara echipa de fotbal. Este aceasta cheltuiala necesara? Noua nu ni se pare, dar poate ca ei stiu mai bine. Cu Steaua cu siguranta nu se pot compara. Steaua e un club mare, de traditie, cel mai galonat din aceasta parte a Europei, care a facut performante imense, care a reprezentant cu succes Romania peste tot prin lume. Noua echipa de fotbal a Sectorului 1, in schimb, nici macar nu a achizitionat inca marca Rapid.

Sclavii latra doar la comanda stapanului

Ne-am fi asteptat ca aceasta informatie sa aprinda spiritele marilor aparatori ai banilor publici. Insa tacerea lor e asurzitoare.

Au latrat cand a fost vorba de Steaua, dar nu din cauza banilor. Au latrat pentru ca reactivarea sectiei de fotbal a Stelei il deranjeaza pe stapanul lor. Acum tac, pentru ca e greu sa inventezi noi moduri de a incalca hotarari judecatoresti si sa si faci presa in acelasi timp. Te poti ocupa doar de una singura, iar ei stiu deja ce trebuie sa faca.

Mesajul pe care acesti ”ziaristi” il transmit este usor de inteles. Nu e bine sa folosesti bani publici pentru a ajuta sportul si pentru a sustine cel mai mare club sportiv din Romania. Dar daca aceiasi bani pot fi folositi pentru a face politica sau pentru a ajuta, de exemplu, un fost puscarias, atunci avem de-a face cu o investitie buna. Si unii inca se mai intreaba de ce vinde Gazeta jucarii impreuna cu fiecare ziar!