Steaua Bucuresti Briciul lui Occam

Cand titrezi pe ecran Steaua București te referi la alta echipa

Cuvintele din titlul acestui articol ii apartin lui Radu Herjeu, membru al CNA, care ieri s-a aratat dezgustat de decizia colegilor sai de a refuza sa sanctioneze televiziunile care dezinformeaza telespectatorii. Este vorba, evident, de incercarea multor televiziuni, mai ales de sport, de a le sugera privitorilor lor ca echipa Fotbal Club Fcsb este Steaua Bucuresti, in ciuda unei decizii judecatoresti care-i interzice clubului lui Becali sa pretinda ca e cea mai galonata echipa de fotbal din istoria fotbalului romanesc.

Parerea mea este ca am mers prea departe. Ne-am lasat tarati intr-un scandal provocat de Becali exact pentru a dezinforma, desi nu ar fi trebuit sa o facem. Avem deja la dispozitie doua decizii judecatoresti care spun foarte clar ca Fotbal Club Fcsb nu e Steaua Bucuresti, iar acestea au mai multa putere decat parerea vreunui autointitulat cunoscator al fotbalului romanesc sau textul care apare scris pe site-urile unor societati private precum FRF sau UEFA. Intrand in discutii cu Becali si aparatorii sai, noi nu am facut altceva decat sa tinem in viata un subiect care a decedat in decembrie 2016.

Discutii precum acestea pe care le purtam noi exista si in lumea stiintei, unde oamenii de stiinta gasesc intotdeauna noi intrebari si argumente atunci cand dezbat diferite teorii. Din fericire, in stiinta exista anumite principii care ajuta ca o dezbatere sa se deruleze mai rapid. Altfel, oamenii de stiinta nu ar mai face nicio descoperire noua, nu ar mai publica nicio teorie noua, nu ar mai progresa deloc.

Unul dintre aceste principii este principiul parcimoniei, cunoscut si sub numele de „Briciul lui Occam”. Principiul ii este atribuit lui William de Occam si este folosit pentru a justifica anumite afirmatii stiintifice. Briciul lui Occam spune ca, atunci cand ai de-a face cu o discutie care pare foarte complicata, explicatia cea mai simpla este de preferat.



In cazul nostru, avem de-a face cu doua echipe de fotbal. Una se numeste Steaua Bucuresti, in timp ce cealalta poarta numele Fotbal Club Fcsb. Daca aplicam Briciul lui Occam, vom gasi foarte usor raspunsul la intrebarea foarte simpla „Care echipa e Steaua Bucuresti?”. Raspunsul este, evident, cea care poarta numele Steaua Bucuresti. Si la fel putem proceda si in cazul marcii. Ce echipa poarta si foloseste marca Steaua? Steaua Bucuresti.

Fotbal Club Fcsb pica de fiecare data, pentru ca cei care sustin ideea cum ca FC Fcsb e Steaua o fac doar cu presupuneri. Ei PRESUPUN ca Becali a cumparat Steaua de la AFC-ul lui Paunescu. Ei PRESUPUN ca AFC-ul lui Paunescu a cumparat Steaua de la stat. Presupun ca, desi marca si numele nu au fost cedate, a fost totusi cedat palmaresul. Presupun ca UEFA le da lor dreptate, doar pentru ca nu a facut schimbari pe site-ul sau. Avem de-a face aici doar cu presupuneri. Singurele certitudini sunt ca Fotbal Club Fcsb nu are voie sa foloseasca numele si marca Steaua, si ca exista deja o echipa care le foloseste. In conditiile acestea, ce rost mai are sa dezbatem fanteziile unui om despre care se stie deja ca e un hot si un mincinos?!

Declaratia completa data de Radu Herjeu ieri este urmatoarea:

„Dacă pe Ion îl cheamă Ion și voi îi spuneți Vasile, eu o consider o dezinformare. Vorbesc de articolul de lege nu ca altceva. Eu trebuie, ca membru CNA, să verific ca informațiile prezentate de dumneavoastră să fie în conformitate cu realitatea. Și informația în conformitate cu realitatea este că echipa lui Gigi Becali se cheama FCSB. Din acest punct de vedere privim noi lucrurile. Din acest punct de vedere privim noi lucrurile nu că vă interzicem unui invitat să spună Steaua. Nu am ce să-i fac invitatului, sub nicio formă. Eu nu i-aș face nimic nici moderatorului că mai spune din când în când Steaua. Dar în momentul în care titrezi pe ecran Steaua București te referi la altă echipă.”

Aplicati Briciul lui Occam la citatul de mai sus si veti vedea la ce concluzie trebuia sa ajunga CNA. Nu, nu trebuia sa le interzica televiziunilor sa spuna cuvantul „Steaua”. Asa ceva e o prostie si este ilegal. Dreptul la libera exprimare le apartine tuturor cetatenilor acestui stat si e garantat de constitutie. Insa televiziunile au dezinformat si, conform legilor audiovizualului, trebuie sa fie sanctionate. CNA nu trebuia sa le interzica sa vorbeasca, ci sa le arda cu cateva amenzi care sa le faca sa se mai gandeasca de doua ori data viitoare cand le trece prin cap sa dezinformeze.