CNa

CNA nu stie legea

Decizia de ieri a Consiliului National al Audiovizualului, de a nu sanctiona televiziunile care-si dezinformeaza telespectatorii, nu e doar ciudata, ci un abuz de putere! Prin ea, membrii CNA au dovedit nu doar ca nu le pasa de cetatenii acestei tari, dar si ca nu cunosc legile.

E adevarat ca dreptul la libera exprimare e garantat de Constitutie, dar asta nu inseamna ca posturile radio si TV pot sa transmita publicului absolut orice. Le interzice chiar aceeasi Constitutie a Romaniei. Aceasta spune la punctul 4, din Articolul 31, care priveste dreptul la informatie, urmatoarele:

Art.31 (4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

Asadar nu doar posturile de radio si TV, ci chiar si ziarele si revistele sunt obligate sa-si informeze corect cititorii, ascultatorii sau privitorii. Asa cere Constitutia Romaniei, un document pe care distrinsii membri CNA ar trebui sa-l cunoasca foarte bine, daca nu in totalitate, ca doar sunt functionari publici, macar partea care ii intereseaza pentru a-si face meseria.


Revenim la decizia Curtii de Apel

Se pare ca suntem obligati sa mentionam aceasta decizie aproape saptamanal. Din fericire, o avem la indemana si nu ne este greu.

“Interzice pârâtei SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA să folosească fără consimţământul reclamantei semnele”Steaua”, “Steaua Bucureşti”sau a unor semne similare în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale şi în special în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate sub orice formă, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive.”

La sfarsitul anului trecut, judecatorii au hotarat ca Fotbal Club Fcsb nu avea voie sa poarte numele Steaua, deoarece exista riscul de confuzie. Asadar, au decis ca echipa controlata din umbra de Gigi Becali sa isi schimbe numele. Noua SC Fotbal Club Fcsb SA nu are voie sa foloseasca numele Steaua nicaieri in activitatile sale. Acesta este adevarul. Iar presa poate sa il ignore la nesfarsit, pentru ca nu il va face mai putin adevarat.

Observam astfel ca, in momentul in care spun „Steaua” in emisiunile lor, posturile TV incalca articolul 31 din Constitutie. Asadar, de ce doarme CNA?


CNA nu stie nici legea audiovizualului

Din pacate, membrii CNA nu cunosc nici legea audiovizualului, adica legea dupa care ar trebui sa functioneze institutia la care sunt angajati.  Conform acestei legi, CNA trebuie  sa asigure:

  • Articolul 10. (3) l) monitorizarea serviciilor de programe şi a serviciilor media audiovizuale, inclusiv a celor la cerere, în vederea respectării de către acestea a prevederilor legale în materie.
  • Articolul 17 (1) d) să emită, în aplicarea dispoziţiilor prezentei legi, decizii cu caracter de norme de reglementare în vederea realizării atribuţiilor sale prevăzute expres în prezenta lege şi, cu precădere, cu privire la: 1. asigurarea informării corecte a opiniei publice.

Ieri, CNA a sarit peste aceste doua puncte, neglijandu-si datoriile. Dar asta nu e tot. Si alte articole din legea audiovizualului au fost ignorate:

  • ART. 28 (1) Inserarea spoturilor publicitare, inclusiv a celor autopromoţionale sau de teleshopping, se poate face numai între programe. Dacă se respectă condiţiile prevăzute la alin. (4) – (7), spoturile de publicitate sau de teleshopping pot fi inserate şi în timpul unui program, astfel încât: b) drepturile de autor să nu fie prejudiciate.
  • ART. 34 (1) Programele sponsorizate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: a) conţinutul şi programarea acestora nu trebuie în nicio circumstanţă să fie influenţate de sponsor, astfel încât să nu fie afectate independenţa editorială şi responsabilitatea furnizorului de servicii media în raport cu programele respective;

Cele doua articole se potrivesc perfect cu cazul nostru. Sa luam faimoasa reclama in care NetBet sustine ca e sponsorul oficial al Stelei. Pentru ea, FC Fcsb ia bani, incalcand drepturile de autor si, bineinteles, dezinformand publicul. Singura casa de pariuri care se poate mandri ca sponsorizeaza Steaua este, in acest moment, BetArena, care a semnat contract de sponsorizare cu echipa noastra chiar luna trecuta. Asadar, reclama celor de la NetBet este una mincinoasa si care nici nu ar fi trebuit sa apara vreodata, din moment ce Fotbal Club Fcsb nu are voie sa foloseasca „semnele”Steaua”, “Steaua Bucureşti”sau alte semne similare în activitatea comercială„.

Iar articolul 34 se aplica in cazul emisiunilor unde moderatorii sunt obligati sa spuna Steaua, chiar de catre oficialii celor de la FC Fcsb. Cel mai bun exemplu in cazul asta este reactia lui Dan Filoti, de acum cateva saptamani.

Putem, asadar, sa spunem fara nicio grija ca CNA nu a respectat „obligaţiile care revin prin lege Consiliului Naţional al Audiovizualului de a stabili norme de reglementare cu privire la protecţia minorilor, apărarea demnităţii umane, exercitarea dreptului la replică, asigurarea informării corecte şi a pluralismului, la responsabilităţile culturale ale furnizorilor de servicii media audiovizuale, precum şi cu privire la comunicările audiovizuale comerciale şi noncomerciale”. Acest ultim citat este din Decizia Nr. 220/2011 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului, alta lege necunoscuta la Consiliu.