ziaristii romani știri false

Ziaristii romani tin la imagine, dar nu sunt dispusi sa munceasca pentru ea

Astazi ne-a contactat unul dintre ziaristii romani pe care noi i-am criticat, certandu-ne, pentru ca nu l-am contactat inainte de a vorbi despre el. Am purtat o discutie lunga cu el si, la final, am ajuns la o singura concluzie. Ziaristii romani tin la imaginile lor, isi doresc sa faca performanta, sa fie buni sau chiar cei mai buni, dar nu sunt dispusi sa faca nimic pentru asta.

Nu o sa va dau numele jurnalistului. L-am intrebat daca e dispus sa facem un interviu, pentru a-i oferi un drept la replica, asa cum am facut si in alte cazuri, insa nu a fost de acord. Din fericire, a fost de acord sa discutam. Si am discutat putin despre subiectul ziarist-Steaua-FC Fcsb.

Nu pot sa spun ca m-a surprins sa vad ca incepe discutia prin a ne spune ca el ne-a sustinut intotdeauna, ca e alaturi de Steaua Bucuresti sau ca el le-a spus tutoror prietenilor si colaboratorilor lui ca Fcsb nu e Steaua. Acelasi discurs l-au avut toti ziaristii cu care am discutat pana acum. In privat, ei recunosc deciziile justitiei si inteleg ca echipa lui Becali nu e Steaua. Insa totul se schimba atunci cand ajung in fata tastaturii, pentru a scrie un nou articol.

Dupa ce el ne-a certat pentru ca nu l-am contactat inainte sa scriem despre el, a venit randul nostru sa il certam. L-am intrebat simplu daca este de acord cu ceea ce face angajatorul sau, una dintre organizatiile media romanesti care promoveaza cel mai puternic ideea falsa cum ca FC Fcsb e Steaua. Raspunsul sau a fost simplu: „Nu ma intreba pe mine. Eu sunt angajat acolo. Nu iau eu decizii.” Si poate ca asa e. Poate ca ziaristii romani nu au de ales. Nu e chiar foarte greu de crezut ca un angajator vrea ca angajatul sa-i respecte dorintele. Totusi, a fi ziarist nu inseamna a scrie dupa dictare. Inseamna a face presa si a-ti asuma raspunderea.


Ziaristii romani se feresc de raspundere

In Romania anului 2017, un ziarist adevarat poate sa descopere adevarul despre orice poveste, oricat de complicata ar fi. Are acces la internet, la telefoane, poate merge oriunde, poate vedea tot felul de documente. E nevoie doar de dorinta de a munci. Dar asta lipseste din presa romaneasca, la fel ca asumarea raspunderii.

Foarte putini ziaristi sunt dispusi sa spuna adevarul. Se feresc sa o faca pentru ca stiu ca adevarul nu e foarte apreciat in Romania. De exemplu, luati motivarea din dosarul „Numele Steaua”. Aceasta a fost publicata pe site-ul nostru acum cateva luni. Insa nimeni din presa nu i-a acordat vreo importanta.

In loc sa informeze corect, ziaristii romani prefera sa puna privirea in pamant si sa faca ceea ce li se spune de sus. E mai usor si mai sigur. Plus ca nimeni nu te pedespeste in tara asta, daca dezinformezi. Mai ales daca o faci intr-un mod cat mai creativ. De exemplu, daca nu poti spune cuvantul „Steaua”, atunci cand vorbesti despre FC Fcsb la TV, folosesti cuvantul „stelistii”. Inseamna acelasi lucru, dar e destul ca sa te protejeze de CNA sau chiar de vreun proces.

In Romania, dezinformarea e la ea acasa, deoarece e usor de facut si iti poate aduce multi bani. Cu siguranta mult mai multi bani decat daca ai spune adevarul.

Sunt curios ce va face in continuare ziaristul cu care am vorbit azi. Va spune adevarul si ii va informa pe oameni ca FC Fcsb nu e Steaua sau va continua sa insinueze ca e? Doar timpul ne va raspunde la aceasta intrebare.


Un ultim sfat pentru ziaristii romani

Vreau sa inchei acest articol cu un sfat pentru ziaristii romani care se cred si se simt superiori doar pentru ca au obtinut un click in plus prin asocierea imaginii Stelei cu cea a unui club care nu e Steaua. Domnilor, echipa lui Becali are zilele numarate. Daca nu se va desfiinta atunci cand Steaua si Talpan vor castiga procesul pentru recuperarea prejudiciului de 37 milioane euro, atunci cu siguranta o va face in momentul in care nu va mai da doar peste adversari slabi in cupele europene.

Ce o sa faceti atunci? Cum le veti explica cititorilor vostri ca echipa despre care ati scris pana in acel punct nu a fost Steaua? E o explicatie pe care eu abia o astept. Poate ca o sa o scoateti cumva la capat. Dar imaginile voastre cu siguranta nu vor scapa intacte.