nea ovi

Ne-a inspirat nea Ovi – Unde-i lege, nu-i tocmeala!

Da, se mai intampla cateodata sa ne inspire si nea Ovi. In ultimul sau articol din GSP, acesta a vorbit despre lege si despre tocmeala, revoltat fiind pentru ca regulamentul fotbalului romanesc a fost incalcat. Asadar, dupa ce am citit cuvintele sale, am prins si noi curaj si am hotarat sa vorbim un pic despre regulamentele fotbalului romanesc.

La AMFB e liniste

Acum cateva saptamani, GSP anunta ca Academia Rapid a folosit un jucator fara drept de joc. Si nu doar intr-un meci, ci in mai multe. La momentul respectiv, se vorbea despre o depunctare a Academiei. Insa au fost doar vorbe. Saptamanile au trecut, iar AMFB s-a facut ca a uitat. Si nu doar AMFB, ci intreg fotbalul romanesc.

Dar noi nu am uitat. Incurajati de articolul lui nea Ovi, am intrat pe site-ul AMFB si am deschis regulamentul disciplinar. Iata ce scrie acolo, la Articolul 83 – Nerespectarea obligatiilor de organizare a jocurilor:

10.1 Folosirea într-un joc oficial a unui jucător aflat în stare de suspendare sau fără drept de joc se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait. Abaterile privind folosirea neregulamentară a jucătorilor extracomunitari și a jucătorilor aflaţi în stare de suspendare, pentru cumul de cartonaşe galbene sau pentru eliminări (cartonaşe roşii) se urmăresc din oficiu la sesizarea departamentului activități sportive/competiții al FRF/LPF/AJF.
10.2 Dreptul de joc al unui jucător în anumite jocuri oficiale nu poate fi condiționat prin acordurile de transfer sau alte convenții intervenite între cluburi sau între cluburi și jucători.

Pare destul de clar. Daca folosesti un jucator care nu are drept de joc, pierzi meciul. Scrie negru pe alb si nu prea lasa loc la interpretari. Bine, veti spune ca Academia nu stia sau poate ca a trecut pe foaia de joc alt om. Dar stati!

10.3. Omisiunea prezentării și anexării la raportul de arbitraj al unui joc oficial de către delegatul clubului a listei cu cei 15 jucători care au drept de joc numai la echipa de categorie superioară (listă înregistrată la FRF/LPF/AJF, după caz), se sancționează cu pierderea jocului prin forfait.  Aceeași sancțiune se aplică și în cazul în care un jucător dintre cei 15 care au drept de joc numai la echipa de categorie superioară, participă la jocurile echipei de categorie inferioară a aceluiași club.

Nici aici nu prea are cum sa scape Academia. Mai mult:

13 Folosirea într-un joc oficial a unui jucător neînscris în raportul de arbitraj, nelegitimat sau legitimat la un alt club, se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait şi scăderea a şase puncte, jucătorul urmând să fie sancţionat corespunzător. Clubul vinovat va fi sancţionat şi cu interzicerea dreptului de a efectua transferuri de jucători pentru următoarele una sau două perioade de transfer. Dacă abaterea s-a săvârşit fără intenţie clubul se sancţionează potrivit tezei I a prezentului alineat.

Aflam asadar ca, daca Academia risca chiar sa piarda atat meciurile in care a jucat Muscalu, plus inca 6 puncte pentru fiecare meci in care acesta a jucat desi nu avea dreptul acesta.


Gazeta lui nea Ovi a vorbit despre acest caz si a mentionat ca exista o portita de scapare pentru Academia Rapid. La articolul 48, ROAF-ul FRF zice:

5 Echipele care prezintă în componenţa lor jucători care au obţinut legitimarea şi dreptul de joc cu încălcarea prevederilor regulamentare, fapt dovedit ca urmare a soluţionării unei contestaţii, vor fi sancţionate cu pierderea jocurilor prin forfait. 
6 În cazul în care legitimarea sau dreptul de joc al jucătorilor în cauză a fost acordată în condiţii neregulamentare de către organele competente, dar, se constată că echipa în cauză a fost de bună-credinţă, jocurile respective se vor omologa cu rezultatele de pe teren, iar jucătorilor respectivi li se va ridica dreptul de joc până la soluţionarea cauzei.

Marian Lumanare, seful AMFB, a spus ca legitimarea lui Muscalu s-a facut ”din greseala”, acceptand toata vina. Dar stati un pic. Nu se poate ca totul sa fie sters cu buretele, in ideea ca a existat ”buna-credinta”. Pana la urma, ce este aceasta ”buna-credinta”? Noua ne e greu sa explicam, dar sa vedem ce a scris GSP despre acest lucru:

Dintr-un motiv inexplicabil, Rapid nu a solicitat în august acest certificat internațional. A făcut-o abia pe 2 octombrie, la o lună și o zi după intrarea în vigoare a contractului lui Muscalu! Era, însă, prea târziu. Fereastra de transferuri era închisă. 

Adica Academia(nu Rapid, asa cum scrie GSP-ul lui nea Ovi) nu a dat nici doi bani pe regulamente si a facut solicitarile necesare legitimarii cand i-a venit cheful. Buna-credinta? Despre ce buna-credinta vorbim aici?!

“Cei de la Rapid spun că Muscalu le-a dat o declarație conform căreia de trei ani de zile nu a mai fost legitimat. Ei, de bună credință, i-au făcut contract. Cu acest contract ei au venit la AMFB și l-au legitimat. I-au făcut și fișă. L-au verificat, nu l-au găsit pe nicăieri. Pe 30 august a fost legitimat din greșeală, apoi a venit o sesizare de la FRF. Pe 19 octombrie, am avut Comisia pentru Statutul Jucătorului în care i-am anulat legitimarea, iar Rapid i-a reziliat contractul. Da, a fost legitimat neregulamentar”. – Marian Luminare, presedinte AMFB, pentru GSP

Exista aceasta declaratie a lui Muscalu? A vazut-o cineva? Si daca ea exista, de ce a mai cerut Academia si acel certificat international de transfer? Dar aceasta e alta intrebare la care nimeni nu vrea sa raspunda.


Cand e vorba de FC Fcsb, linistea devine totala

Astazi, nimeni nu mai vorbeste despre ce s-a intamplat cu Academia Rapid. Nimanui nici macar nu-i pasa daca echipa lui Pancu e sanctionata sau nu. Dar macar despre aceasta incalcare a regulamentelor s-a scris in presa. In alte cazuri, oricat de mare ar fi fost incalcarea, nimeni nu a zis nimic.

Vorbim aici despre schimbarea numelui echipei FC Fcsb, din acest an. Desi regulamentul spune clar ca o echipa isi poate schimba numele doar in perioada dintre sezoane, FRF i-a permis echipei lui Becali sa sara peste lege. Tocmeala? Nu. N-a fost nicio tocmeala. FC Fcsb pur si simplu a incalcat legile fotbalului romanesc, fara sa plateasca ceva, fara sa fie depunctata, fara ca macar sa primeasca un avertisment.

Si poate ca unii vor spune acum ca nu conteaza numele, ca nu numele joaca in teren. Poate ca nu joaca, dar acele documente oficiale, pe care FC Fcsb le-a semnat cand s-a afiliat la FRF, acelea au fost false. Pe ele sta scris numele altei echipe. Mai mult, pe ele sta scris un nume pe care FC Fcsb NU ARE VOIE sa il foloseasca. Schimbari de nume exista si se intampa in fotbalul romanesc si chiar cel mondial. Insa exista un singur caz in care schimbarea a avut loc ca urmare a unor sanctiuni judecatoresti.

In incheiere, ne intoarcem la articolul lui nea Ovi. Sa nu se supere pe noi, dar o sa-i luam cu copy/paste ultimul paragraf din articol, pentru ca ni se potriveste si noua:

”În măsura în care Sepsi Sf. Gheorghe nu era direct în culpă, nu același lucru se poate spune despre „centralul” Rădulescu, dublu vinovat. Pentru că a încălcat regulamentul și pentru că, denaturând adevărul, i-a indus în eroare pe membrii CCA. Cărora le-a prezentat tendențios situația, încurcând minutele. Mai presus de orice însă, n-ar strica să înțelegem din această întâmplare că trebuie să respectăm regulamentele, legile, normele. Sau, dacă sunt proaste, să le schimbăm. Cât nu vom învăța asta, nu vom progresa. Nici în fotbal, nici altundeva.”