palmares steaua palmaresul stelei

Ce inseamna decizia LPF de a recunoaste CSU ca fiind Universitatea Craiova si cum s-a ajuns aici

Decizia data astazi de LPF a venit ca o lovitura de maciuca in moalele capetelor coruptilor din fotbalul romanesc. Timp de aproape trei decenii, acestia si-au batut joc de suporteri si de echipele de traditie ale fotbalului nostru, folosindu-le ca pe niste masini de facut bani. Insa decizia data astazi de LPF poate sa indrepte toate aceste nedreptati si sa ii scoata din fotbal pe toti smecherii si interlopii care au visat sa se poata imbogati de pe urma marilor echipe romanesti.

Cum a ajuns LPF sa ia aceasta decizie

Ar fi bine sa incepem prin a citi decizia LPF, pentru a intelege de ce forul condus de Iorgulescu a ajuns la aceasta concluzie. Pe langa plangerea formulata catre Liga, pentru a-i recunoaste palmaresul, CSU Craiova a trimis si cateva documente care i-au dat dreptate. Acestea sunt:

  1. Contractul de asociere nr. 41.08.07.2013 încheiat între Municipiul Craiova prin Consiliul Local, Clubul Sportiv “Universitatea Craiova” și Club Sportiv U Craiova SA precum și Actul adițional nr. 1/08.08.2013 la acest contract;
  2. Decizia Curții de Apel București nr. 441A/2016 din 08.06.2016 pronunțată în dosarul 3734/3/2013, irevocabilã prin respingerea recursului de către ÎCCJ la data de 22.09.2017, decizia nr. 1313; Sentința civilă nr. 1351/12.11.2015 pronunțată în dosarul 3734/3/2013 precum și încheierea de ședință din data de 29.10.2015.





Contractul de asociere a aratat ca intre Clubul Sportiv U Craiova SA, Clubul Sportiv Universitatea Craiova si Municipiul Craiova a fost incheiata o intelegere prin care SA-ul primea dreptul de a folosi palmaresul, numele, sigla marca si culorile Stiintei. Acestea sunt toate detinute de Clubul Sportiv „Universitatea Craiova”, care, la fel ca in cazul Stelei, este unicul detinator al marcii Universitatea Craiova. Chiar daca Mititelu pretinde ca echipa sa e continuatoarea Stiintei, pentru simplul fapt ca a jucat in campionat in locul echipei din Craiova, acest lucru nu conteaza.

In ceea ce priveste decizia Curtii de Apel Bucuresti, aceasta spune ca doar Clubul Sportiv „Universitatea Craiova” detine marca Universitatea Craiova, fiind singurul club care poate sustine ca e continuatorul Universitatii Craiova. Asadar, din nou, continuitatea in competitie nu conteaza. Nu este destul sa fii prezent si sa joci meciuri, pentru a putea detine identitatea unei echipe care s-a retras din campionat.

Ce spune decizia LPF

LPF a incheiat comunicatul spunand ca:

În acest context, apreciem că solicitarea clubului este întemeiată iar echipa S.C. Club Sportiv U Craiova S.A. trebuie înscrisă pe pagina de web a LPF cu rezultatele obținute începând cu anul 1948 și până în anul 1991.

In traducere, SC CSU Craiova SA este Universitatea Craiova pentru ca detine dreptul de a folosi marca Universitatea Craiova si, astfel, se poate folosi si de palmaresul Stiintei. Insa decizia face referire doar la palmaresul pana in 1991. De ce pana atunci? Pentru ca, in acel an, a avut loc faimoasa desprindere.

Deoarece nu suntem foarte bine familiarizati cu situatia Craiovei, ne este greu sa explicam ce a urmat atunci. Nu stim daca societatea care a inlocuit atunci Stiinta avea acceptul clubului sportiv de a folosi marca sau nu. Cel mai probabil, nu l-a avut. Asta inseamna ca, din 1991 si pana in 2013, la fotbal, Stiinta si-a incetat activitatea.

Daca noua entitate ar fi avut acceptul clubului de a folosi  marca Universitatea Craiova, ea ar fi fost recunoscuta ca Universitatea Craiova si palmaresul ar fi fost marit. Chiar decizia data astazi de LPF explica foarte clar ca e foarte important ca o noua entitate, fie ea SA, SRL sau nonprofit, sa aiba dreptul de a folosi marca echipei pe care vrea sa o reprezinte.


Ce inseamna aceasta decizie pentru Steaua si pentru restul fotbalului romanesc

Pentru Steaua

Stim deja ca CSA Steaua Bucuresti este unicul detinator al marcii Steaua Bucuresti. Mai stim si ca, in 1998, nonprofitul AFC Steaua Bucuresti a procedat exact cum procedeaza CS U Craiova SA astazi si ca a primit dreptul de a folosi marca Steaua. In final, stim si ca FC Fcsb, in 2003, a solicitat dar nu a primit dreptul de a folosi marca Steaua.

Luand decizia data astazi de LPF si punand-o peste cazul Steaua, putem trage doar o singura concluzie:

CSA Steaua Bucuresti detine palmaresul Stelei din 1947 si pana in 2003. 

In cazul in care asocierea dintre nonprofitul AFC Steaua Bucuresti si CSA Steaua Bucuresti nu va fi acceptata de catre conducatorii fotbalului romanesc, si nu avem de ce sa credem ca nu va fi, atunci Steaua va detine palmaresul din 1947 si pana in 1998. Dar asta este doar o presupunere.

Ce e sigur e faptul ca FC Fcsb nu detine palmaresul Stelei. FC Fcsb poate pretinde ca detine propriul sau palmares, care ar incepe din 2003, dar nu are cum sa emita pretentii asupra Cupei Campionilor Europeni din 1986 sau a Supercupei Europei. Si ramane de vazut daca va avea macar palmaresul din 2003 si pana in 2014. Pana la urma, acesta a fost facut folosind o marca falsa si un nume fals.

Revenind la Steaua, trebuie spus ca CSU Craiova a primit aceasta decizie doar dupa ce a trimis o solicitare catre LPF. Daca Steaua vrea si ea sa-i fie recunoscut palmaresul, atunci va trebui sa faca si ea o solicitare, in momentul in care se va afilia la FRF si LPF. Altfel, e putin probabil ca cele doua foruri sa se sesizeze din oficiu.

Pentru fotbalul romanesc

Decizia data astazi de LPF spulbera una dintre scuzele folosite fara oprire de marii gropari ai fotbalului romanesc. E vorba de scuza continuitatii. Ideea de continuitate a fost legata de fotbal in momentul in care marii hotii nu au putut argumenta in fata fanilor prezenta lor in vietile echipelor traditionale. Cum acestia nu puteau demonstra ca au achizitionat aceste echipe, le-a fost mult mai usor sa minta ca acelea sunt echipele traditionale pentru simplul fapt ca joaca in prima liga.

Insa decizia de azi a LPF dovedeste ca ideea de continuitate sportiva nu conteaza. Palmaresul unei echipe urmeaza doar marca. Asadar, trebuie sa verificam cate din echipele din Liga 1 chiar detin marcile pe care le folosesc.

Incheiere

Decizia data azi este una pe care fanii fotbalului romanesc au asteptat-o de foarte mult timp. Aceasta dovedeste cat de mult rau au facut marii hoti dar ne arata si ca echipele noastre dragi nu au disparut si ca se pot intoarce acolo unde merita sa fie.

E o decizie pentru toti fanii si pentru intreg fotbalul romanesc, nu neaparat pentru o anume echipa. De acum inainte, cu acest precedent si cu aceste informatii, adevaratele echipe de fotbal vor putea cere sa li se faca dreptate. Dar, bineinteles, trebuie sa si vrea sa li se faca dreptate.