presa sportivă tacerea presei fcsb nu e steaua

Tacerea presei din Romania e asurzitoare

Comunicatul LPF prin care ni se spunea ca suporterii craioveni dar si ceilalti iubitori ai fotbalului din tara noastra au fost mintiti timp de mai bine de 20 de ani in ceea ce priveste Universitatea Craiova ar fi trebuit sa arunce in aer Romania. Si daca nu intreaga tara, atunci macar presa. Insa doar tacerea a intampinat una dintre cele mai mari stiri ale anului.

Poate ca multi vor spune ca stirea de saptamana trecuta nu e chiar asa mare scofala. Pana la urma, Romania cam intuia ca asa s-a intamplat, ca Mititelu, cel care si-a facut societati peste societati, pentru a scapa de datorii, nu avea cum sa detina adevarata Stiinta. Dar asta nu inseamna ca povestea trebuie ignorata in totalitate, mai ales ca ea pune lumina reflectoarelor asupra modului de operare al groparilor fotbalului romanesc. Si mai ridica si cateva intrebari. Dintre ele, cea mai importanta ar fi cate alte echipe sunt in aceeasi situatie.



Deja stim o echipa care e in exact aceeasi situatie. E vorba de Steaua. Echipa noastra a patit aproape acelasi lucru ca si Stiinta, a castigat aproape aceleasi procese ca cei de la CS Universitatea Craiova si asteapta acelasi comunicat din partea sefilor fotbalului romanesc. Un ziarist corect, profesionist, nu ar fi ignorat nici acest subiect.

Din pacate, doar Ziare.com a indraznit sa atace aceasta poveste si sa spuna lucrurilor pe nume: FC Fcsb nu e Steaua. Gazeta si ProSport au tacut. Mai mult, cei dintai chiar se fac ca nimic nu s-a intamplat.

Astazi, gesepistii au scos un nou articol, in care il lauda pe Becali, comparandu-l cu Negoita, cu care spala pe jos. Ce trebuie remarcat e faptul ca articolul nu mentioneaza nici macar o singura data numele echipei lui Becali, FC Fcsb. In schimb, include cuvinte si expresii precum „Steaua”, „patronul Stelei”, „echipa din Ghencea” sau „rivala traditionala a dinamovistilor”.

Erau oare necesare aceste cuvinte cheie? Din punct de vedere jurnalistic, nu. Din punct de vedere jurnalistic, acestea chiar nu au ce cauta acolo, pentru ca strica articolul, dezinformeaza. Nimeni nu spune ca ideea articolului e falsa sau ca nu e interesanta. Insa un ziarist adevarat ar fi facut aceasta comparatie folosind informatiile si numele corecte.



Comportamentul gesepistilor dovedeste un singur lucru. Acestea nu au incredere in produsul lor. Nu sunt destul de increzatori ca articolele lor pot aduce la fel de multi oameni, daca nu sunt folosite aceste cuvinte cheie. Steaua atrage. Echipa lui Becali, nu. Steaua e cautata, in timp ce nimeni nu se uita dupa FC Fcsb.

Acesta este motivul pentru care nimeni nu mai are azi incredere in presa din Romania. In loc sa prezinte informatii corecte, fara urme de subiectivism, ziaristii precum cei de la GSP scriu doar articole de opinie, articole unde ei isi dau cu parerea. Asta nu e presa.

Internetul nu ignora

Daca politica de azi a ziarelor din Romania se bazeaza puternic pe cuvinte cheie, atunci marii ziaristi vor avea in curand o surpriza neplacuta. E adevarat ca si internetul se misca greu, dar se misca. La o cautare rapida pe Google a cuvantului cheie „Universitatea Craiova”, inca dam peste echipa lui Mititelu, care e prezentanta pe prima pagina a motorului de cautare cu 1948 ca an al infiintarii. Insa, in momentul in care apesi pe link si esti dus mai departe, pagina urmatoare iti prezinta datele corecte. Anul infiintarii este dat ca 1994.

Lucrurile stau fix la fel pentru cuvantul cheie „CS Universitatea Craiova”. Informatiile gresite au inceput sa fie corectate si, incetul cu incetul, Google si celelalte motoare de cautare isi vor updata rezultatele. In acel moment, articole precum cel din GSP vor fi considerate stiri false, fara dar si poate.

Pana la urma, asta si sunt.

Presa sustine partea pierzatoare

In aceste zile, cel mai evident lucru este faptul ca presa sustine partea pierzatoare. Da, tacerea acestor jurnalisti spune mai multe despre ei decat daca ar scrie articole de lauda pentru groparii fotbalului romanesc. Refuzul de a spune lucrurilor pe nume, de a investiga acele subiecte cu adevarat interesante si de a afla adevarul dovedeste o agenda ascunsa. Presa s-a dat cu baietii destepti. Dar stiti ceva? Asta nu e o problema.

„Tot ce se intampla in fotbal e numai si numai in favoarea mea”, a urlat Becali la PROXXX. Apoi a mintit, s-a laudat, l-a atacat pe Talpan si s-a dat mare expert in marci si fotbal. Nimeni nu a zis nimic, nimei nu a indraznit sa-l corecteze sau macar sa-i ceara sa explice ceea ce a afirmat. Tacerea a fost prezenta acolo, pentru ca a vorbit stapanul. Si nu e frumos sa-l intrerupi sau sa-l contrazici pe stapan. Insa, cu siguranta, tacerea o sa fie prezenta si la urmatorul proces pe care Becali-l va pierde-n fata lui Talpan si a Stelei. Si ce tacere o sa fie aia! O sa fie atat de adanca, incat intregul pamant va putea auzi rasetele noastre si ale celorlalti suporteri stelisti.

Ati pierdut din nou, baieti. Dar continuati sa va prefaceti ca nu s-a intamplat nimic.