comentatori

Locul fosilelor e la muzeu, nu in cabinele de comentatori

Un prieten mi-a atras ieri atentia ca Emil Gradinescu, unul dintre cei mai importanti comentatori sportivi din Romania, este in acelasi timp si unul dintre cei care aleg sa-si bata joc de Steaua si de suporterii ei, ignorand in totalitate deciziile judecatoresti si cerintele CNA. Se pare ca cel pe care Mihai Gainusa l-a numit „Gradinarescu-Rasad” nici macar nu incearca sa-i spuna echipei FC Fcsb pe nume, insistand fara rusine sa foloseasca un nume pe care acea echipa nu are voie sa-l foloseasca.

Gradinescu este considerat unul dintre cei mai buni comentatori romani. Si poate ca si este. Insa cuvantul care il descrie cel mai bine este unul pe care l-a folosit recent ziaristul Cristian Scutariu: fosila. Gradinescu si toti ceilalti comentatori romani sunt doar niste fosile. Sunt invechiti, sunt expirati, sunt obositi si sunt incapabili sa se adapteze. Mai mult, se incapataneaza sa mearga mai departe cu aceleasi idei proaste, desi stiu foarte bine ca gresesc.

Trebuie spus inca de la inceput ca nu avem de-a face cu incompetenta. Nimeni nu-i poate acuza pe acesti comentatori ca nu stiu sa vorbeasca sau ca nu inteleg cum functioneaza legile. Stiu foarte bine ce trebuie sa faca si cunosc foarte bine si cazul FC Fcsbului. Aici avem insa de-a face cu rea vointa.




Gradinescu, Mocanu si toti ceilalti au demonstrat deja ca pot comenta si meciurile echipelor care nu se numesc Steaua. Daca nu folosesc acest cuvant atunci cand comenteaza, sa zicem, un meci intre Real Madrid si Barcelona, atunci nu ar trebui sa il foloseasca nici atunci cand FC Fcsb joaca in Europa League. Si, tocmai pentru ca dau dovada de rautate, ei trebuie pedepsiti.

Acesta este motivul pentru care trebuie sa continuam sa facem plangeri impotriva tuturor televiziunilor, a comentatorilor si a moderatorilor care continua sa-si bata joc de Steaua. Echipa noastra nu e jucaria lor. Nu e la dispozitia lor, ca sa se imbogateasca ei rapid si ca sa prosteasca telespectatorii. Steaua e cel mai mare club sportiv din Romania, iar ei stiu acest lucru. Daca acesti domni comentatori nu pot sa trateze Steaua cu respectul pe care il merita, atunci ar face bine sa se retraga.

Mentalitatea invechita de „eu stiu mai bine” trebuie sa dispara. Nu avem nevoie de pareri, explicatii sau lectii, atunci cand treburile sunt clare. Si nimic nu e mai clar ca o lege. Legea spune ca FC Fcsb nu e Steaua si ca nu are voie sa foloseasca cuvantul „Steaua” sau marca Steaua. Nu exista loc de interpretare, nu mai e nimic de dezbatut. E lege. Ati inteles, domnilor comentatori? Daca nu ati inteles, atunci angajatorii dumneavoastra vor plati pentru fiecare dezinformare pornita din gurile voastre.

In lumea acesta cruda, in care traim, daca nu te adaptezi, mori. Dupa ce mori, te transformi intr-o fosila. Si, dupa cum bine stiti, toate fosilele sunt duse la muzeu, pentru ca publicul sa le vada si sa inteleaga ce se intampla cu toti cei care nu pot si care nu vor sa se adapteze si sa respecte legile (nu doar pe cele ale naturii).