recunoașterea palmaresului florin talpan iccj motivarea

La final de an, Talpan porneste asaltul pentru recunoasterea palmaresului

Astazi, 29 decembrie 2017, cu doar cateva zile inainte de finalul anului, locotenent-colonelul Florin Talpan a pornit un nou asalt impotriva FC Fcsbului. De data aceasta, Steaua cere in instanta recunoasterea palmaresului, adica toate realizarile obtinute intre 1947 si 2003.

Prin acest nou proces, Florin Talpan le cere instantelor sa ii interzica lui Becali sa se mai foloseasca de palmaresul Stelei. Fostul puscarias a continuat sa il foloseasca, desi deciziile din dosarele pentru marca si nume au aratat foarte clar ca echipa sa nu este si nu a fost niciodata Steaua Bucuresti.

„Palmaresul echipei de fotbal Steaua nu este şi nu a fost niciodată al FC Fcsb şi al domnului Becali. Palmaresul este al celui care-l face, nu se poate înstrăina, iar titlurile până în 2003 au fost obţinute de sportivii legitimaţi la clubul Armatei. E timpul să punem capăt folosirii abuzive a performanţelor Stelei de către clubul domnului Becali“ a spus Florin Talpan, pentru ProSport.

Palmaresul Stelei include 21 de titluri nationale, 20 de Cupe ale Romaniei, 4 Supercupe, o Cupa a Campionilor Europeni si o Supercupa a Europei. Echipa lui Becali are doar 5 campionate, trei cupe si doua supercupe, fara vreo realizare importanta in Europa.

Steaua a evitat sa porneasca procesul pentru palmares pana acum, pentru a nu prelungi situatia de incertitudine. Insa lipsa de reactie a oficialilor fotbalului romanesc, adica FRF si LPF, care au refuzat sa aplice modificarile necesare, a fortat mana clubului militar, care s-a vazut nevoit sa apeleze din nou la justitie. LPF a recunoscut ca palmaresul urmeaza marca, dar doar in cazul Universitatii Craiova. In cazul Stelei, acestia au preferat sa ramana tacuti, avantajand echipa lui Becali. Insa decizia lor va fi cu siguranta folosita in instanta de catre Talpan.

O sentinta definitiva va veni, probabil, in 2019. Dar e putin probabil sa se ajunga pana acolo. Procesul pentru recuperarea prejudiciului va fi solutionat cu mult inainte de acea data. Si, cum Steaua a castigat pana acum toate procesele pe care le-a avut cu FC Fcsb, e aproape imposibil sa piarda acest proces. Daca justitia va decide ca Becali trebuie sa plateasca un prejudiciu mai mare de 5 milioane de euro (Steaua cere 37 de milioane), FC Fcsb va fi inchisa, asa cum a recunoscut chiar fostul puscarias. S-ar putea, asadar, ca procesul pentru palmares sa nu mai conteze.

Este important de inteles ca, prin acest ultim proces, Steaua nu cere sa primeasca palmaresul echipei lui Becali, ci ii cere instantei sa ii interzica acesteia sa se mai foloseasca de palmaresul Stelei.