palmaresul stelei avocații fc fcsbului recunoasterea palmaresului stelei bucuresti palmares steaua

Ce inseamna procesul pentru recunoasterea palmaresului?

Cum era de asteptat, stirea cum ca Steaua a pornit un nou proces impotriva echipei lui Becali a fost tratata superficial de catre cea mai mare parte a presei din Romania. Nimeni nu a explicat in detaliu, pentru toti suporteri, ce inseamna acest proces. Chiar mai rau, unii au dezinformat, prezentand informatii false, care au provocat si mai multa confuzie. Asadar, in acest articol, va vom explica ce inseamna procesul pentru recunoasterea palmaresului.

Recunoastere palmaresului, nu recuperarea sa

Este important ca suporterii stelisti sa inteleaga ca procesul pornit vineri nu are ca scop recuperarea palmaresului Stelei de la echipa lui Becali. Nici nu se pune problema de asa ceva, din moment ce Becali si echipa sa nu detin palmaresul Stelei. Acest lucru a fost stabilit deja, atat in decizia data in procesul pentru marca Steaua cat si in cea din procesul pentru numele Steaua. De altfel, cele trei procese sunt foarte asemanatoare. In fiecare, Steaua a cerut justitiei sa ii interzica echipei lui Becali sa mai foloseasca marca Steaua, in primul proces, numele Steaua, in al doilea, si palmaresul Stelei, acum. Niciodata nu s-a pus problema ca Steaua Bucuresti sa recupereze ceva. Clubul nostru a fost intotdeauna proprietarul de drept al marcii Steaua, al numelui Steaua si, evident, al palmaresului echipei de fotbal.

De altfel, e destul sa privim dosarul, asa cum a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti, cu numarul 48951/3/2017. Dupa cum se poate vedea foarte clar, este vorba de o actiune in constatare. Ce inseamna asta? O actiune in constatare este acea actiune in justitie prin care reclamantul solicita instantei doar sa constate existenta unui drept subiectiv al sau fata de parat ori, dupa caz, inexistenta unui drept subiectiv al paratului impotriva sa. Pe scurt, Steaua ii cere instantei sa ii confirme ca detine palmaresul echipei de fotbal. Sau sa recunoasca ca echipa lui Becali nu il detine. E vorba despre acelasi lucru. Insa nu e vorba despre recuperarea palmaresului, asa cum lasa sa se inteleaga ziare si televiziuni precum GSP sau Pro TV.




Motivarea deciziei din dosarul pentru marca a aratat ca niciodata nu s-a pus problema transferului palmaresului sau a marcii Steaua, de la clubul sportiv catre nonprofitul AFC. Asadar, echipa lui Becali nu poate pretinde ca ar fi achizitionat vreodata de la respectivul nonprofit aceste elemente.

„Mai mult, chiar dacă s-ar considera că marca supusă anulării pentru rea credinţă în cauză a fost folosită pentru a identifica doar echipa de fotbal, NU SE POATE AJUNGE LA CONCLUZIA că prin transferarea activităţii secţiei de fotbal s-a transferat automat şi această marcă, odată cu creanţele şi debitele, având în vedere că potrivit art. 40  alin. 3 din Legea nr. 84/1998 teza finală, forma în vigoare la data încheierii protocolului, transmiterea unor elemente din patrimoniul titularului nu afectează calitatea de titular  al dreptului la marcă. DOAR în cazul în care patrimoniul titularului mărcii este transmis în totalitatea sa, această transmitere  are ca efect şi transferul drepturilor  cu privire la marcă. Or, prin protocolul încheiat, în 1999, Asociaţia nonprofit a primit, în esenţă, dreptul de a folosi gratuit anumite spaţii, au fost detaşaţi la aceasta angajaţii fostei secţii de fotbal profesionist , au fost transferate datoriile şi creanţele contractate înainte de 8 iulie 1998 în legătură cu această secţie  de fotbal, nefiind vorba despre transferul patrimoniului reclamantului la Asociaţia nonprofit.”

Multi sustinatori de-ai lui Becali au incercat sa explice ca marca si palmaresul ar fi fost transferate prin transferul activitatii fotbalistice. Insa paragraful de mai sus explica foarte clar ce inseamna acest lucru. Activitatea fotbalistica inseamna doar dreptul de a folosi anumite spatii si angajatii sectiei de fotbal, adica antrenorii, jucatorii, oficialii, maseurii, etc. Acestea sunt elementele fara de care nu se poate desfasura activitatea fotbalistica, care este, asa cum spune si numele, o activitate. Nu are nicio legatura cu marca, palmaresul, istoria, numele sau orice alt element asemanator, folosit pentru a identifica un club. Nonprofitul AFC Steaua Bucuresti administra atunci o echipa de fotbal care era Steaua Bucuresti. Insa aceasta nu era Steaua Bucuresti pentru ca avea aceiasi jucatori si antrenori, ci pentru ca folosea marca Steaua, cu acordul clubului sportiv Steaua. In 2003, Becali a facut si el cerere catre CSA Steaua, pentru a primi dreptul de a folosi marca Steaua. Insa clubul a refuzat. In urma acestui refuz, Becali a mers la OSIM si a inregistrat fraudulos marca Steaua, pe care a folosit-o ilegal pana in 2014.

Becali i-a inselat pe suporteri, pretinzand ca echipa sa e Steaua Bucuresti. Cand ICCJ i-a interzis sa mai foloseasca aceasta marca, i-a interzis si sa mai pretinda ca FC Fcsb e Steaua. Insa Becali a ignorat aceasta decizie, iar Steaua a fost nevoita sa porneasca un nou proces, pentru nume. Legea din Romania nu ii interzice nimanui sa foloseasca numele Steaua. Acesta poate fi folosit, drept dovada numarul mare de echipe cu acest nume. Este insa important sa nu lasi sa se inteleaga ca echipa ta e Steaua Bucuresti. Daca se intampla acest lucru, avem din nou de-a face cu o inselatorie.

Insa Becali refuza sa respecte aceste decizii judecatoresti. Echipa sa si-a schimbat numele, dar acesta a continuat sa pretinda ca nimic nu s-a intamplat. Mai mult, ne spune peste tot ca „FCSB e Steaua”. Din acest motiv, Talpan a fost nevoit sa porneasca un proces prin care cere ca instanta sa ii interzica lui Becali folosirea numelui Fcsb. Si aici e vorba despre o inselatorie care trebuie sa inceteze. Steaua nu isi doreste sa foloseasca numele Fcsb, nu doreste sa il detina, asa cum sustin unii. Singurul lucru pe care il urmareste este sa opreasca dezinformarea.




Motivarea deciziei din procesul pentru nume este si ea destul de clara:

„Analizand semnele in conflict, Curtea constata puternica similaritate a acestora. Reclamantul (n.r. CSA Steaua Bucuresti) este titularul marcilor combinate cuprinzand elementul verbal „Steaua Bucuresti”, iar parata(n.r. SC FC Fcsb SA) foloseste in activitatea sa comerciala, pentru a a face distinctive serviciile sale, denumirea Fotbal Club Steaua Bucuresti, elementul Steaua Bucuresti regasindu-se ca element principal si dominant in cadrul acestei denumiri, particulele slab distinctive din perspectiva functiei de marca sub care e utilizata denumirea – „Fotbal Club”- care au functie mai degraba descriptiva, nefiind de natura a diferentia numele comercial al paratei de marcile/numele comercial si marcile Intel. Totodata, partile desfasoara servicii in parte identice si similare in sfera activitatii, parata revendicandu-si in materiale de promovare si pe site-ul propriu palmaresul reclamantului si pretinde fata de public a fin continuator al acestuia, utilizeaza pentru a da identitate si distinctivitate echipei sportive culorile specifice marcilor reclamantului, riscul de confuzie pentru consumator fiind astfel demonstrat.”

Asadar, se intelege ca FC Fcsb nu detine si nu a detinut vreodata palmaresul Stelei, dar ca se foloseste de el pentru a induce in eroare.

Ce efecte va avea procesul pentru recunoasterea palmaresului?

Trebuie spus ca procesul pentru recunoasterea palmaresului nu e neaparat unul necesar. Cel putin nu ar fi, intr-o tara corecta, unde presa ar informa corect. Din pacate, cea mai mare parte a presei, LPF si FRF au ales sa ignore deciziile din cele doua procese, pentru marca si nume, si sa continue sa dezinformeze. De ce? Raspunsul la aceasta intrebare este unul cat se poate de simplu. La fel ca FC Fcsb, si aceste entitati sunt disperate sa foloseasca imaginea Stelei.

Fara numele echipei noastre, LPF si FRF nu ar mai obtine la fel de multi bani din televizari. Presa nu ar mai atrage la fel de multe clickuri. Stadioanele din Liga 1 ar fi goale si ar mai exista si riscul ca UEFA sa pedepseasca federatia si intreg fotbalul romanesc pentru aceasta minciuna care continua de aproape 14 ani.

Aceasta actiune in constatare este importanta doar pentru suporteri. Lor le va demonstra odata si pentru totdeauna ca CSA Steaua Bucuresti este singurul club din tara care a detinut si care detine palmaresul Stelei. Sa nu credeti ca ziarele precum GSP-ul, televiziunile precum Pro X sau „jurnalistii” ca Mironica vor tine cont de ea. Toti acestia vor continua sa minta, asa cum mint si acum. Ei stiu ca FC Fcsb nu e Steaua, dar asta nu conteaza pentru ei.

Totusi, suporterii vor fi lamuriti si vor putea sa stea linistiti din acest punct de vedere. Pentru LPF si FRF, acest proces nu va conta prea mult. Cele doua vor fi obligate sa recunoasca ca FC Fcsb nu detine palmaresul Stelei, in momentul in care echipa noastra va depune actele pentru afilierea la Federatie. Cazul nostru este similar cu cel al Universitatii Craiova si e imposibil sa obtina alt rezultat.

Trebuie sa le multumim celor de la CSA Steaua Bucuresti si mai ales locotenent-colonelului Talpan pentru eforturile pe care le fac pentru a-i linisti pe suporteri. Asta ne-am dorit si speram ca relatia dintre suporteri si clubul nostru drag sa se dezvolte si mai puternic in perioada urmatoare.