proces

Astazi are loc prima infatisare din dosarul pentru recuperarea prejudiciului de 37 milioane euro

Cel mai important proces dintre Steaua Bucuresti si Fotbal Club Fcsb va incepe azi, in mod oficial. Este vorba despre dosarul 34655/3/2016, cel prin care Steaua incearca recuperarea prejudiciului provocat de catre echipa lui Becali, prin folosirea abuziva si fara drept a marcii Steaua Bucuresti, intre 2003 si 2014.

Desi azi va avea loc prima infatisare, acest proces a inceput cu adevarat la data de 20 septembrie 2016. Din pacate, s-a desfasurat greoi, suferind foarte multe amanari. In prima faza, reprezentantul Stelei, locotenent-colonelul Florin Talpan, a fost nevoit sa lupte pentru a obtine o reducere a taxei de timbru. Valoarea prejudiciului fiind una mare, 37 milioane euro, Becali si FC Fcsb au sperat ca taxa de timbru ii va speria pe stelisti si ii va face sa renunte la proces. Din fericire, Talpan a obtinut reducerea acestei taxe de timbru, in baza art. 42 alin. 2 lit. a) din OUG nr. 80/2013, la suma de 427.100 lei, adica in jur de 95.000 de euro. La momentul respectiv, aceasta a fost o victorie importanta pentru locotenent-colonelul stelist. Suma initiala, pe care Steaua ar fi trebuit sa o plateasca pentru taxa de timbru, era de 4 ori mai mare.

Este putin probabil sa obtinem o decizie astazi. Procesul a fost amanat de multe ori pana acum si cu siguranta va mai fi amanat. Insa anul acesta putem sa ne asteptam sa primim o decizie pe fond. Aceasta nu va fi executorie si nici definitiva, iar FC Fcsb cu siguranta o va ataca. Procesul va merge mai departe, la Curtea de Apel, unde va primi o decizie definitiva. Cel mai probabil, acest lucru se va intampla in 2019. Insa FC Fcsb s-ar putea sa sufere cateva modificari importante pana atunci.



Printre suporteri, atat cei ai Stelei, cat si cei ai FC Fcsbului, circula azi doua zvonuri. Primul, cu care sunt de acord ambele tabere, spune ca FC Fcsb va pierde procesul. Dar asta nu e o surpriza. Judecatorii de la ICCJ au stabilit deja, in dosarul pentru marca Steaua, ca echipa lui Becali a inregistrat si folosit ilegal marca Steaua. De altfel, Talpan a si prezentat dovezi prin care a aratat ca, in 2003, Becali a cerut armatei dreptul de a folosi marca. A fost refuzat, dar asta nu l-a impiedicat sa o inregistreze ilegal. Asadar, existenta prejudiciului nu poate fi negata. Singurul lucru care mai poate fi dezbatut este marimea prejudiciului. Astazi, clubul Steaua Bucuresti cere despagubiri in valoare 37 de milioane de euro, suma la care a ajuns in urma unei evaluari a marcii Steaua. Judecatorii vor decide insa daca ehipa lui Becali trebuie sa plateasca mai putin sau chiar mai mult. Este de notorietate faptul ca Becali a continuat sa foloseasca abuziv marca Steaua chiar si dupa finalizarea procesului.

Al doilea zvon care circula printre suporteri e cel cum ca Becali nu are de gand sa plateasca nimic si ca a inceput deja pregatirile pentru „protejarea investitiei sale”. Acest zvon a fost confirmat chiar de catre fostul puscarias, care a declarat anul trecut, intr-un interviu, ca nu are de gand sa plateasca nimic. Iar presa a anuntat intentia acestuia de a cumpara clubul Metaloglobus, care azi joaca in Liga a II-a. Becali ar urma sa mute jucatorii fcsbisti la acel club si apoi sa-i imprumute inapoi la FC Fcsb. Astfel, in momentul in care judecatorii vor decide ca FC Fcsb trebuie sa plateasca prejudiciul, indiferent cat va fi acesta, statul roman nu va putea sa recupereze nimic de la el.

Razboiul din justitie, dintre Steaua si FC Fcsb, va fi mai puternic in 2018 decat in orice alt an. Pe langa procesul pentru prejudiciu, Steaua se lupta si pentru a obtine anularea numelui FCSB, dar si pentru a obtine recunoasterea palmaresului.