Becali

Becali in 2008: „Armata sa-mi ia palmaresul si numele, dar palmaresul pana in 2003!”

Problema cea mai mare a poporului roman e faptul ca are o memorie foarte scurta. Iar acest defect e exploatat de toti hotii si teparii, care nu ezita sa incerce sa se imbogateasca de pe urma celor neatenti sau nepasatori. Cazul Steaua, din pacate, poate fi si el inclus aici. Desi clubul nostru a pornit procesele cu Becali de abia in 2011, fostul puscarias a dat chiar el multe indicii, in anii 2000, ca echipa pe care o conduce nu e Steaua Bucuresti. Un astfel de episod, uitat azi de lume, s-a intamplat in 2008.

Atunci, oameni din conducerea Clubului Sportiv al Armatei Steaua au pornit o ancheta la LPF si FRF. Nu stim numelelor, deoarece presa vremii nu a scris despre ei, asa cum scrie acum. Insa cel mai probabil a fost vorba tot de Florin Talpan, el fiind juristul clubului si atunci.

Ancheta despre care vorbim avea un singur scop: analizarea actelor ce priveau presupusa privatizare a echipei. Asadar nu era vorba de niciun proces si nici macar nu se gandea cineva ca Becali si clubul sau vor fi actionati in judecata. Insa creditorul celor de la FC Fcsb a avut si atunci o iesire asemanatoare cu cele pe care le are azi, atunci cand pierde un proces nou.



„Ok, sa-mi ia palmaresul si numele, dar palmaresul pana in 2003, ca n-am nevoie de el. Doar n-or sa vrea si munca mea? Eu le propun generalilor altceva. Sa nu se mai duca pe la Liga, pe la DNA sau sa umble prin tribunale. Sa-mi dea toti banii si la revedere, sa ia clubul si sa faca ce vor cu el! M-apuc sa calculez la milimetru cati bani am investit eu la Steaua, sa mi-i dea inapoi pe toti si sa-l ia in secunda asta”, a declarat Gigi pentru gsptv, in anul 2008

Din nou, e foarte important sa precizam ca ancheta nu cauta sa-i ia echipei lui Becali numele sau palmaresul. Cele doua cuvinte cheie nici macar nu fusesera mentionate de nimeni. Insa Becali stia ce ar putea rezulta dintr-un eventual proces, pornit de la acea ancheta.

Nu era, oricum, prima data cand Becali vorbea despre renuntarea la numele Steaua si la palmaresul sau. In toamna lui 2005, cu cateva zile inainte de meciul dintre FC Fcsb si echipa RC Lens, fostul puscarias a avut o iesire asemanatoare, din cauza ANAF-ului lui Bodu, care i-a pus sechestru pe avere.

In 2005, Becali juca tenis cu marca Steaua

Episodul din 2005 este la fel de interesant. Atunci, Sebastian Bodu, seful ANAF, a pornit o cruciada pentru recuperarea celor aproape 12 milioane euro pe care non-profitul AFC Steaua Bucuresti, entitatea care administrase Steaua intre 1998 si 2003, le datora la stat. Prima masura luata de ANAF a fost punerea sechestrului pe averea lui Becali. In acel moment, omul din spatele FC Fcsbului a intrat in panica.

Disperat, Becali a facut ceea ce stie el sa faca cel mai bine, adica a incercat sa mai dea o teapa. Acesta a cesionat marca Steaua, marca pe care el o inregistrase ilegal in 2003 si pe care o folosea ilegal, catre nonprofitul AFC, care atunci era condus de Teia Sponte.



„Sebastian Bodu a zis ca marca Stelei valoreaza o suta de milioane de dolari. Azi, printr-un contract de cesiune, am cedat marca Steaua vechii asociatii care este debitoare la stat. In acest moment vechea societate nu mai este insolvabila, deoarece are aceasta marca. Am renuntat si la istorie, si la traditie, la tot. Am inregistrat acest contract de cesiune la Administratia Finantelor Publice sector 6”, a declarat Becali la momentul respectiv. 

Inca din 2005, Becali stia ca marca include palmaresul, istoria, etc. Acest lucru poate fi citit in declaratia sa. Si da, a vorbit si despre nume.

„Daca vor sa schimb si culorile, o sa le schimb, dar poate o sa particip si eu la licitatie, poate dau eu 20, 30 sau 90 de milioane. Oricum Ministerul de Finante isi ia zece milioane cat este datoria, iar restul de 40 sau cat o fi intra in asociatie… Am sa fac o noua Steaua care va avea marca steaua crestina in opt colturi. Echipa se va numi tot Steaua, pana va cumpara cineva acea marca, pana ma vor contesta. Atunci o sa vedem ce se va intampla o sa pun o steluta si gata, dar va spun eu ca se va numi tot Steaua. Steaua crestina in opt colturi este inregistrata de Fundatia Crestina «Gigi Becali». Am vrut sa salvez un simbol national, dar in inima mea este mai mult familia,” a mai zis Becali, in 2005.

Marca pe care Becali i-a cesionat-o AFC-ului a fost cesionata inapoi, de catre Teia Sponte, si tot asa. Aceasta circula intre AFC si SC FC FCSB SA, pentru a induce ANAF-ul in eroare si pentru a-i face viata grea lui Bodu. In cele din urma, totul s-a prabusit. Nonprofitul AFC s-a desfiintat, Bodu si ANAF-ul au renuntat la actiune, iar statul a ramas cu o gaura de 12 milioane euro, gaura care a fost acoperita de catre noi, platitorii de taxe.

Becali a continuat sa foloseasca abuziv marca Steaua pana in 2014, cand judecatorii de la ICCJ au hotarat ca aceasta nu ii apartine. De atunci si pana acum, noi, suporterii, am fost intoxicati cu dezinformari: „Marca e un desen”, „marca nu include palmaresul”, „marca nu include numele”, etc. Toate aceste declaratii nu erau valabile in anii 2000. Dar sunt valabile acum. De ce? Pentru simplul fapt ca un faimos tepar vrea ca sa dea tepe in continuare.