valentin ceausescu

La multi ani, domnule Valentin Ceausescu!

In istoria Stelei, niciun om fara trecut de sportiv nu a avut un impact mai puternic ca domnul Valentin Ceausescu. Astazi, acesta implineste frumoasa varsta de 70 de ani. Este un mare stelist si, atunci cand a putut, a aparat echipa noastra de fiecare data. Pentru tot ceea ce a facut pentru Steaua, noi, stelistii, ii multumim si ii uram un calduros „La multi ani!”.

Am inceput articolul vorbind despre DOMNUL Valentin Ceausescu, pentru ca Valentin Ceausescu a fost un mare domn, indiferent de ceea ce vor spune anumiti frustrati carora Steaua Bucuresti le provoaca nopti nedormite. Si, prieteni, sa stiti ca nu suntem singurii care i se adreseaza asa acestui domn.

Intr-un articol publicat in aceasta luna, in care vorbeam despre Gica Hagi si iubirea si respectul sau pentru Steaua Bucuresti, am publicat si un discurs de-al Regelui, unul in care el ii punea la colt pe cei care l-au atacat pe Valentin Ceausescu:

“Ei au atacat Steaua si pe DOMNUL VALENTIN CEAUSESCU. De asta sunt aici, in fata dumneavoastra, ca sa spun adevarul. Se incearca patarea performantelor Stelei. Si nu e prima oara. Regret sa o spun, dar Lucescu a dat-o-n bara,” a spus Gica Hagi, in acea conferinta de presa din 98, de la Pescarus.



Poate ca e inutil sa mai spunem si noi ceva, dupa ceea ce a spus Regele. Totusi, o vom face. Pentru ca Romania trebuie sa afle adevarul despre acest domn, Valentin Ceausescu. Romania trebuie sa stie cat de mult a iubit acest om sportul si cat de mult a tinut la Steaua Bucuresti.

Valentin Ceausescu s-a nascut stelist. Ca fiu al dictatorului Nicolae Ceausescu, ar fi putut sa faca absolut tot ce si-ar fi dorit in Romania comunista. Putea chiar si sa desfiinteze fotbalul romanesc si sa il reinfiinteze doar cu echipe vasale Stelei. Nu a facut-o.

Nu numai ca nu a facut-o, dar a ales sa si fie discret. De Steaua s-a apropiat mai mult de abia dupa 1985. Si asta pentru ca echipa formata de Ienei si Alecsandrescu era un drog prea puternic. A recunoscut-o chiar el, intr-un interviu facut acum cativa ani, cu Cristian Otopeanu:

Cristian Otopeanu: Pentru ce ati ales Steaua?
Valentin Ceausescu: Am tinut cu Steaua, dar nu eram patimas. Faptul ca am gasit o echipa formata de Alecsandrescu si antrenata de Ienei a fost foarte important. Dupa parerea mea, Ienei a fost cel mai mare antrenor din Romania. Sa stiti ca noi formam o echipa de la conducere si pana la jucatori.

Cristian Otopeanu: Cum a inceput apropierea de echipa?
Valentin Ceausescu: Era prin ’85. Pe Ienei il stiam dinainte, pe Iordanescu il cunoscusem in Grecia, cand ii facusem o vizita lui Vardinoianis. Puiu juca la OFI. Era perioada cand plecase Halagian de la echipa. M-am intalnit cu cei doi la un meci al lui Dinamo, de campionat, pentru ca eu mergeam si in „Stefan cel Mare”. Si mi-au zis „Haideti!”. M-am dus apoi la club, l-am cunoscut pe domnul Alecsandrescu, am inceput sa mai merg la antrenamente si asa am devenit apropiat al echipei.



Valentin Ceausescu a iubit foarte mult sportul. Si i-a iubit si pe sportivi. Nu a adus fotbalisti cu forta la Steaua. Nu a facut acest lucru niciodata. Cand Gica Popescu a fugit inapoi la Craiova, lucru care se considera dezertare in acel moment, cand fotbalistii stelisti erau militari, Valentin Ceausescu nu s-a opus si nu i-a cerut capul. Din nou, ar fi putut sa o faca. Ar fi putut sa ii incheie atunci cariera lui Popescu. Dar a ales sa intareasca o rivala. Si a facut-o pentru ca sportul romanesc sa progreseze.

La fel a actionat si in cazul lui Andone, care, dupa un meci cu Steaua, negru de furie, a facut gesturi obscene catre oficialii comunisti prezenti la meci. Printre ei era si Valentin. Cu acel gest din primavara lui 89, Andone si-ar fi putut lua ramas bun de la cariera de sportiv. Dar a avut norocul ca a intervenit chiar omul pe care el l-a jignit.

Toata viata sa, domnul Valentin Ceausescu a fost un om corect, modest si cu foarte mult bun simt. Si-a impus singur niste limite si nu a trecut niciodata peste ele.

Valentin Ceausescu nu a transferat niciodata jucatori cu forta

Cristian Otopeanu: Despre transferul lui Hagi?
Valentin Ceausescu: Era inainte de meciul cu Kuusisy, in ’86. Alecsandrescu il dorea mult. Insa eu am discutat cu jucatorii reprezentativi ai Stelei si am considerat la acel moment ca nu este nevoie sa il aducem. Gica era un jucator foarte bun, dar cu personalitate si ma temeam ca asta putea schimba stilul de joc. Inainte de Supercupa din ’87, l-am intrebat daca vrea sa vina. Daca refuza, nu il fortam, niciodata nu am abuzat. A fost de acord. I s-a propus Sportului sa aleaga intre Balint si Majearu, dar au refuzat, se gandeau ca insemna ca accepta schimbul. Insa Hagi nu avea contract cu „studentii”. Conventia, parafata cu acte la Federatie, a fost sa il imprumutam de la meciul din Supercupa, pana la finalul campionatului. Tot Hagi a decis sa continue cu Steaua.

Nu a acceptat niciodata aranjamentele

Cristian Otopeanu: Mergeati des la meciurile Stelei inainte de a va implica?
Valentin Ceausescu: Sa stiti ca am fost la toate meciurile echipelor romanesti in cupele europene din acei ani. Vreau insa sa spun un lucru. Tin minte ca acea echipa a Stelei de la finalul anilor ’70, desi era extrem de valoroasa, nu avea rezultate. Iata un motiv: tin minte ca aveam un meci la Targoviste, prin ’80-’81. Steaua se batea la campionat. Am fost si eu la partida. Cand am ajuns, primul secretar m-a intrebat: „Tovarasul Valentin, de ce mai veniti? Nu stiti ca…”. Si, intr-adevar, am pierdut cu 0-4. Acel lucru m-a deranjat. Eu nu acceptam deloc asa ceva. M-am intalnit mai tarziu cu Iordanescu si cu Lita Dumitru, dupa castigarea Cupei Campionilor, si m-au intrebat de ce nu i-am sprijinit si pe ei. Le-am zis ca atunci eram prea tanar, plus felul in care procedau ei inainte. Si le-am dat ca exemplu acel meci, de la Targoviste. S-a ratat o generatie de mari jucatori care au preferat sa castige nimic.

Nu a vrut ca Steaua sa castige nemeritat meciuri

Valentin Ceausescu: Eu consider ca nu era nici o diferenta intre conducatorii de la Ministerul de Interne si cei de la Armata. Pentru ca nu aveau incredere in echipa, unii generali de la Armata aveau aceleasi tendinte ca cei de la Interne: sa castige oricum, prin orice mijloace. Aceste lucruri se faceau prin spatele meu, iar eu am incercat sa ii opresc.

Nu s-a laudat niciodata ca ar fi contribuit la formarea Stelei Sevillene, asa cum s-a laudat Mircea Lucescu

Cristian Otopeanu: Este corectă titulatura de „omul din umbră al Stelei”?
Valentin Ceausescu: Nu mă pricep să apreciez astfel de sintagme. Meritul cel mare a fost al lui Ion Alecsandrescu, cel care a creat echipa si al celor care l-au ajutat. Meritul pentru formarea echipei revine insa si MapN. Este vorba de generalul Ion Coman si de ministrul aparararii, Olteanu. Am fost intotdeauna constient ca a face bine intr-un sistem „finit” cum este societatea umana (sau cum percep eu acest sistem si poate imi acordati dreptul de a face aceasta apreciere) inseamna sa faci cit mai putin rau. Rolul meu a fost de a uni şi a proteja Steaua. Dar am vrut sa fac bine intregului fotbal romanesc, nu doar Stelei. Putea fi şi Craiova, şi Dinamo, oricare. Eu am fost pe stadioane la campaniile de calificare si ale Craiovei, si ale lui Dinamo din acei ani, nu aveam fixatie pentru o echipa.

Valentin Ceausescu nu a acceptat nici macar meritul pentru ideea de a scrie „Notre respect, Anderlecht” pe tabela, dupa faimosul meci din 86. A recunoscut ca acolo a fost mana lui Cristi Topescu.

Nu a acceptat niciodata sa fie laudat de lingai

Cristian Otopeanu: A fost Lucescu la Sevilla?
Valentin Ceausescu: Da, a fost. Chiar si la petrecerea de final de meci. Si mi-a spus atunci ca meritul este in proportie de 80% al meu. I-am replicat ca nu sunt de acord cu el, ba m-a si deranjat asta. Punea in umbra meritul echipei si al antrenorilor.

Dupa 1990, multi s-au intors impotriva sa. Unul dintre ei a fost chiar lingaul Mircea Lucescu, care a pus in carca lui si a Stelei toate esecurile sale. Total fals. Valentin a avut grija in anii 80 ca Divizia A romaneasca sa fie un campionat puternic. Steaua era o echipa foarte puternica, Dinamo avea jucatori foarte buni, Craiova la fel, Sportul la fel. Iar Lucescu stie aceste lucruri, chiar daca acum le neaga. Dar vom vorbi altadata despre acest mare mincinos.

Domnul Valentin Ceausescu implineste astazi 70 de ani. Este aceeasi varsta ca cea a clubului nostru, chiar daca Steaua e cu cateva luni mai mare. Doua vieti facute sa treaca impreuna prin timp. Niciuna nu ar fi fost la fel fara cealalta. Si chiar daca dansul va nega, noi tot va spunem ca Steaua nu ar fi fost niciodata la fel de mare fara acest mare stelist, domnul Valentin Ceausescu.

La multi ani, domnule Ceausescu! Va multumim pentru tot.