langa suporteri stelist steaua

Nu oricine poate sa fie stelist

De-a lungul timpului, am mai discutat despre ce inseamna sa fii suporter stelist. Steaua Bucuresti nu este pentru toata lumea. Sigur, e usor sa spui ca esti un sustinator de-al Stelei, insa sa fii stelist e foarte, foarte greu. Iar aceasta regula a fost demonstrata din nou in ultimele luni.

Echipa noastra este in acelasi timp binecuvantata, dar si blestemata. Steaua este una din marile echipe europene. Este cu siguranta cea mai mare din Romania si din aceasta parte a Europei. A obtinut performante frumoase, a avut de-a lungul timpului jucatori exceptionali, extraordinari atat ca oameni cat si ca sportivi, si s-a transformat dintr-o echipa normala, intr-una de legenda. Din pacate, Steaua a avut si ghinionul de a obtine marile performante in timpul Romaniei comuniste.

Dupa caderea comunismului, echipa noastra, la fel ca multe alte bunuri ale statului, a fost pradata de „baieti destepti”. Paunescu a incercat sa o fure, iar Becali i-a furat identitatea. Drept urmare, Steaua e azi nevoita sa reinceapa fotbalul din liga a patra.




Insa si acest ghinion are parti bune, pe langa cele rele. Cel mai bun lucru e faptul ca Steaua a scapat, in sfarsit, de suporterii falsi. Asa cum am zis la inceput, e usor sa spui ca esti stelist, e mai greu sa fii. Multi se lauda ca iubesc Steaua, insa ei nu fac nimic pentru ea.

O analiza rapida a retelelor de socializare si a prezentei la meciuri ne poate arata foarte usor cine sunt cu adevarat fecesebistii. Acestia se impart in doua grupe diferite. Prima, mai putin numeroasa, e formata din acei suporteri care au luat bani de la Becali. Cei mai multi dintre ei pot fi vazuti acum in Peluza Ros-Albastra. Se dau stelisti si ultrasi, dar ei injura Steaua. Coregrafiile lor, atunci cand sunt facute de ei, nu de caini, sunt rusinoase, iar la meciuri merg doar daca primesc invitatii gratuite, de la FC Fcsb. Recent, si-au facut o asociatie prin care cerseau bani. Aceasta ar fi trebuit sa fie un raspuns la Asociatia Stelistilor 1947, asociatie infiintata pentru a sustine financiar clubul Steaua, nu pentru a-l plati pe X si pe Y ca sa faca deplasari prin tara.

oi fcsbisteCea de-a doua grupa de oi e cea mai numeroasa. E formata din pusti nascuti in jurul anului 2000. Acestia nu merg la meciurile Fcsbului sau o fac foarte rar. Multi nici macar nu sunt in Romania. Ei au crescut cu Becali si l-au avut ca idol. Cand vor sa se dea mare cat sunt ei de stelisti, repeta numele unor echipe pe care le-a intalnit FC Fcsbul: Valencia, Ajax, Villareal, Chelsea. Doar aceste echipe. Despre VfB Stuttgart, de exemplu, nu vorbesc. Acestia ii considera tradatori pe toti jucatorii Stelei Sevillene, mai putin pe Duckadam, despre care cred ca a castigat de unul singur CCE. Dar chiar si asa, nu le pasa atunci cand fostul mare portar al Stelei e batjocorit de Becali, Meme sau alti fcsbisti. Sunt multi, sunt agresivi in limbaj, sunt prezenti doar pe retelele de socializare si sunt foarte prosti, ca niste oi. Si chiar se comporta ca oile, asa cum se poate vedea alaturat.

Acestia nu stiu ce inseamna sa suferi pentru Steaua. Pentru ei, fotbalul e o distractie de weekend. Se lauda ca sunt stelisti si atrag atentia ca ei au stat langa echipa. Insa, prin echipa, ei se refera la un lot de jucatori. Se refera la Becali si la clubul sau, care nu e Steaua. Nu are numele Stelei, nu are marca Stelei, nu joaca in Ghencea.

Oile sustin ca s-au sacrificat pentru Steaua, atunci cand au ales FC Fcsb. Problema e ca solutia lor este cea mai simpla. Nu e niciun sacrificiu sa stai langa o echipa pentru rezultate. Iar ei de asta sunt cu FC Fcsb. Daca echipa lui Becali nu ar fi jucat in cupele europene, ei nu ar fi fost acolo. Daca nu li s-ar fi parut ca FC Fcsb are cei mai buni fotbalisti din Liga 1 si ca are prima sansa la titlu, nu ar fi fost acolo. E foarte usor sa stai langa o echipa care e tinuta in palme de FRF, LPF, arbitrii, impresari si alte cateva echipe din Liga 1, care ii dau fara jena cate 3 puncte, la fiecare meci.

Sacrificiu inseamna sa fii alaturi de Steaua la greu, atunci cand a fost nevoita sa inceapa din nou, din Liga a IV-a, pentru ca un puscarias i-a furat locul din prima liga. Sacrificiu inseamna sa cumperi abonamente la meciuri din Liga a IV-a si sa mergi la meciuri, chiar daca acestea sunt programate in timpul saptamanii, in timpul programului de lucru. Sacrificiu inseamna sa organizezi evenimente pentru sportivii care au facut ceva pentru Steaua. Sigur, si oile au organizat un miting, anul trecut. Doar ca acela era pentru Becali. Iar cei care s-au dus la el n-ar reusi sa umple impreuna nici macar un autocar.

E greu sa fii stelist. Nu oricine poate sa o faca. Te lupti cu jigniri venite din partea presei, din partea oilor, din partea tuturor scarbelor din fotbalul romanesc. Dar mergi intotdeauna mai departe. In fiecare weekend esti din nou la meci, chiar daca e in Liga a IV-a. De ce? Pentru ca acea echipa colorata in rosu si albastru, care are o stea pe piept si care poarta numele Steaua Bucuresti, merita!

Nu oricine poate sa fie stelist. Dar ce bine e de cei care chiar sunt!