Despre principii in microbuzul de Chiajna

Despre principii in microbuzul de Chiajna

Cel mai recent material de pe Steaua Libera (pagina de Facebook) a provocat o serie de discutii foarte aprinse, cativa dintre cei care fac parte din comunitate acuzandu-ne ca „ne-am sucit”, ca „ne-am dat cu petrea”, ca „n-avem coloana”. Prin urmare, pana cand ajunge microbuzul la Chiajna n-ar fi rau sa discutam putin despre principii.

In materialul pe care o sa-l gasiti la finalul acestui articol scriam ca alegerea stadionului din Chiajna pentru meciul cu academia are si ratiuni tactice. Suprafata de joc, pregatire fizica si chiar capacitatea tribunelor. Totusi, pare ca unii au valul negru pe ochi si vad lucruri care nu sunt scrise acolo.

Programarea meciului dintre Steaua si academie la Chiajna nu reprezinta sub nicio forma un prim afront adus de conducerea clubului. Sefii Stelei ne-au jignit si ne-au fortat sa facem compromisuri majore inca de la reinfiintarea sectiei de fotbal si inscrierea ei in campionat. Inscrierea Stelei in Liga 4 Bucuresti este un compromis urias pe care noi, suporterii, l-am facut. Ciobanul ne-a furat Steaua in Liga 1, dar noi am acceptat s-o luam de jos, din Liga 4. Cum e cu principiile si coloana vertebrala? Programarea meciurilor de acasa pe un teren de antrenament, nu pe Ghencea, este inca un compromis urias. Stadionul nostru, Templul, sta degeaba in timp ce echipa joaca intre alei. Cum e cu principiile acum? Terenul de antrenament a fost „dotat” cu o tribuna improvizata unde intra maxim doua mii de oameni. Au fost meciuri in care spectatorii dornici sa vada Steaua au stat „la gard”, pe celelalte laturi ale terenului. Asta nu e un compromis major? Cum a fost atunci cu principiile? Marketingul Stelei, adica unul dintre lucrurile grave pe care i le imputam ciobanului, e la pamant! Iti poti cumpara tricou sau esarfa de la stadion, dintr-o rulota! Principiile unde sunt? Omul care a luptat ca nimeni altul pentru marca Steaua si pentru reinfiintarea echipei, Florin Talpan, e sicanat de conducere de luni bune. Am vazut vreo luare de pozitie in sprijinul lui? Pai cum e cu principiile?

Astea-s doar cateva exemple, poate cele mai reprezentative, ale momentelor in care suporterul stelist, cel putin cel care merge regulat la stadion, le-a facut in mai putin de un an. Stiti cine a luat pozitie in legatura cu cele de mai sus? Cu toate cele de mai sus? Steaua Libera! Stiti cine au fost primii si, de multe ori, singurii care si-au asumat pozitii publice? Cei de la Steaua Libera! Sa acuzi Steaua Libera ca nu are coloana, ca nu are principii, ca nu sprijina cu fiecare demers si fiecare articol revenirea Stelei acolo unde este locul echipei e o prostie monumentala! O imbecilitate absoluta!

Am ajuns si la Chiajna ca, na, e in Ilfov si microbuzul nu face mult. Inca dinainte ca petrea sa anunte ca se joaca la Chiajna existau indicii ca nu se doreste Arena Nationala si nici Ghencea. Dupa anunt, Marius Lacatus a intervenit la televizor si a explicat ca jucatorii si staff-ul au decis in privinta stadionului. Poate ca e asa, probabil ca nu. Insa sunt argumente FOTBALISTICE pentru aceasta decizie si despre ele discutam in primul material. O suprafata de joc buna, care nu poate fi stricata de precipitatii, ajuta echipa care sta mai bine fizic, care are mai putini jucatori batrani in lot, care are un stil de joc combinativ. Un meci cu mai putini oameni in tribune avantajeaza echipa cu fotbalisti lipsiti de experienta, ce pot fi timorati de o galerie adversa numeroasa. Nu sunt povesti si nici jocuri pe consola, e realitatea probata in atatia ani de fotbal.

Suporterii din Peluza Sud nu sunt de acord cu disputarea meciului la Chiajna si au anuntat ca boicoteaza partida. Apropo, Steaua Libera a venit cu PRIMA propunere de boicotare a jocului. E dreptul lor sa nu se prezinte la meci. E dreptul lor sa considere Chiajna ca fiind momentul zero. Asa cum e dreptul meu sa ma intreb de ce nu s-a boicotat primul meci pe Ghencea 5. E mai grav ca se joaca acum la Chiajna decat ca nu s-a jucat trei sferturi de campionat in Templu? E dreptul meu sa ma intreb de ce nu s-a boicotat al treilea meci pe Ghencea 5, cand conducerea n-a mai investit in noi tribune. E mai grav ca se joaca la Chiajna decat ca nu avem locuri suficiente acasa? E dreptul meu sa ma intreb de ce nu s-a protestat atunci cand Steaua n-a fost in stare sa puna pe picioare un amarat de magazin online. E mai grav ca se joaca la Chiajna decat faptul ca marketingul e zero la club? Cam aici este discutia despre principii. Momentul zero in ceea ce priveste situatia de la Steaua a fost acum jumatate de an, poate si mai bine. Bataia de joc exista si e continua de aproape un an. Ca unii vad abia acum unele lucruri nu inseamna ca ele nu au existat.

Haideti sa revenim la meci, c-am ajuns pe stadionul din Chiajna. Arena asta e una dintre cele mai proaste alegeri. Am spus-o inainte ca altii s-o spuna, o zicem si acum. Nu s-a sucit nimeni. Chiajna e o decizie teribil de proasta din punctul de vedere al suporterului. Dar Chiajna se poate dovedi o alegere inspirata din punct de vedere fotbalistic. Sportiv, echipa considera, si momentan nu am de ce sa ma indoiesc de asta, ca sinteticul ala le maximizeaza sansele contra unei academii care joaca murdar pe toate planurile. Am voie, apostoli ai stelismului, sa discut si despre interesele echipei? Despre ce isi doresc jucatorii? Despre cum vor antrenorii sa joace? Caci despre asta era precedentul material, nu despre suceli si coloane vertebrale.

Steaua Libera nu face apel la boicot asa cum nu face apel la mers la meci. Steaua Libera va ofera informatiile, deseori deloc comode, pentru ca voi sa analizati ce se intampla si voi sa decideti. Sa nu poata nimeni sa va spuna „faceti asta” sau „nu faceti asta”. Sa actionati asa cum credeti voi de cuviinta in toate cazurile, avand la dispozitie cat mai multe informatii, nu doar pe cele comode sau interesate.

P.S. Acest articol, ca si cel de mai jos, reprezinta opinia unui administrator al Stelei Libere. Nu reprezinta opinia comunitatii si nu vorbeste decat in numele autorului.


Am sa fiu naiv inca o data

Am fost de-atatea ori naiv, am ajuns de-atatea ori sa fiu pacalit pe fata de conducatorii vremelnici ai Stelei ca o data in plus sau in minus chiar nu mai conteaza.

Materialele noastre pe tema programarii meciului cu Rapid la Chiajna au provocat discutii aprinse si interesante printre stelisti. Noi am fost primii ce ne-am asumat sarcina ingrata de a critica aspru si pe merit conducerea Stelei pentru aceasta hotarare care nu are inca o explicatie pe deplin acceptabila. Dupa ce am scris noi si multi stelisti ni s-au alaturat a devenit publica decizia Peluzei Sud de a boicota partida si tot dupa ce am scris noi a venit si semnalul de alarma tras de Asociatia Stelistilor 1947. Nu e niciun concurs, nicio rivalitate, e doar cronologie si faptele sunt importante atunci cand sunt relatate corect.

De cand am scris materialele despre meciul de la Chiajna au aparut mai multe informatii. Informatii din surse foarte sigure care ne-au spus ca decizia de a duce Steaua – Academia la Chiajna a fost una luata de jucatori si antrenori, bazandu-se pe ratiuni tactice ce au o logica. Pe de alta parte, nu putem ignora faptul ca oamenii pe care ii rugam sa discute cu noi atunci cand totul era aparent bine ne refuzau, iar acum au venit ei la noi pentru a discuta. Sunt unele lucruri mult prea evidente!

Asa cum spuneam, aleg sa fiu naiv. Aleg sa cred ca decizia de a juca pe sinteticul de la Chiajna a fost una tactica, una care va avantaja jocul echipei noastre. Aleg sa cred ca atmosfera de pe un National Arena cu 15-20 de mii de oameni in tribune ar fi putut pune o presiune prea mare pe jucatorii nostri lipsiti de experienta. Aleg sa cred ca trimiterea echipei la Chiajna are mai multe beneficii pentru jucatori decat piedici pentru suporteri. Aleg sa pun de aceasta data echipa, fotbalistii, inaintea principiilor pentru care am luptat pana acum. E un compromis incomod, dar unul care trebuie facut.

Steaua lupta pentru promovare in conditii vitrege. Lupta cu o echipa sustinuta de Puterea politica din tara, lupta cu o echipa in care se baga bani multi si pe cai nu stiu daca 100% legale, lupta cu o echipa care se foloseste de orice, de la partea putreda si coruptibila a presei sportive pana la ambiguitatea regulamentelor si chiar a legislatiei pentru a castiga. De asta Steaua are nevoie de noi! Nu Petrea, nu coloneii, ci Steaua! Fotbalistii nostri au nevoie de noi pentru a castiga aceasta lupta inegala si incorecta cu echipa sistemului, a statului. De aceea vreau sa fim alaturi de Predescu, de Curt, de Rasdan. De ai nostri! Chiar daca asta inseamna sa inghitim acum in sec si sa fim naivi.

P.S. In caz ca nu e suficient de clar, nu e vorba de opinia Stelei Libere. Steaua Libera nu a indemnat niciodata la boicot sau la mers la stadion. Steaua Libera este o comunitate in care fiecare e liber sa faca ce doreste si ce simte. Materialul acesta reprezinta opinia unui admin, nu a intregii echipe.