Unde e actul prin care FC Fcsbului i-a fost cesionat locul Stelei in Liga 1?

LPF si-a dat din nou cu firma-n cap. In incercarea sa disperata de a-i face pe plac echipei lui Liviu Dragnea, Academia Rapid, liga a dovedit din nou ca FC Fcsb a intrat ilegal in prima liga si ca ar trebui exclusa imediat.

Academia Rapid e dispusa sa faca orice pentru a promova. Pentru ca existenta echipei AFC Rapid ii impiedica sa primeasca personalitate juridica, Pancu si oamenii lui trag acum din toate puterile pentru a obtine falimentul sau dezafilierea acelei echipe. Iar fotbalul romanesc pare dispus sa ii ajute.

Daca pot intelege dorinta de a-i ajuta a lichidatorului judiciar al raposatului Rapid, e ciudat ca Razvan Burleanu si FRF s-au bagat si ei in aceasta poveste. Burleanu intentioneaza sa ceara dezafilierea AFC Rapid intr-o Adunare Generala a FRF, programata pentru 18 aprilie.

Nu stiu daca AFC Rapid merita sau nu sa fie dezafiliata. Si nici nu ma intereseaza. Ce ma intereseaza e faptul ca Federatia vrea sa-i dezafilieze, in conditiile in care acestia sunt o echipa de liga a patra, afiliati la AMFB, nu la FRF.

Asadar, FRF vrea sa dezafilieze o echipa care nici macar nu e afiliata la ea? E ciudat.


La inceputul sezonului, FRF a refuzat sa modifice palmaresul celor de la FC Fcsb, care inca folosesc palmaresul Stelei. Scuza neoficiala a fost faptul ca Steaua e afiliata la AMFB, nu la federatie, deci Burleanu si ai lui nu aveau nicio obligatie fata de noi. Se pare, insa, ca nu la fel stau lucrurile si cand vine vorba de echipa lui Liviu Dragnea. Pentru Academie, FRF are timp si e chiar foarte dornica sa-i rezolve problemele.

Si asta nu e totul. Nu doar FRF lupta pentru Academie, ci si LPF.

Dupa ce anul trecut a demonstrat ca palmaresul e inclus in marca, recunoscand ca CS Universitatea Craiova este adevarata Stiinta, liga demonstreaza acum si ca FC Fcsb joaca ilegal in prima liga. O face printr-un document care ar trebui sa-i ajute pe cei de la Academie.

E vorba de adresa alaturata. Aceasta spune urmatoarele:

„Dreptul de paritcipare in competitii interne si internationale al Asociatiei Fotbal Club Rapid a fost transmis definitiv in baza Contractului de cesiune nr. 402/26.03.2009, catre entitatea dvs., SC Fotbal Club Rapid SA, care a si continuat activitata fotbalistica la nivelul Ligii 1.

In lipsa unui document care sa ateste cesionarea legala a acestor drepturi inapoi catre Asociatia Fotbal Club Rapid, conform art. 3.2 din contractul mentionat mai sus, cu respectarea dispozitiilor regulamentare, nu putem recunoaste dreptul acestei entitati (Asociatia Fotbal Club Rapid) de a juca in competitiile pe care le organizam.”

Documentul e ciudat, dat fiind faptul ca AFC Rapid nu joaca in nicio competitie organizata de LPF. Dar nu asta conteaza aici, ci felul cum LPF judeca transmiterea locului in campionat.

Negru pe alb, LPF spune ca locul in prima liga poate fi transmis printr-un contract de cesiune, lucru care s-a si intamplat in cazul Rapidului. Dar trebuie sa intrebam acum: S-a intamplat si in cazul FC Fcsbului?

AFC Steaua nu a cesionat niciodata locul in prima liga

De-a lungul timpului, Becali a fluturat multe acte pe la TV, acte despre care el spunea ca ii dau dreptate. Insa niciodata nu am vazut un contract de cesiune. Si asta pentru ca acesta nu exista.

De altfel, intre non-profitul AFC Steaua si societatea lui Becali a existat un singur contract de cesiune, pentru marca AFC Steaua Bucuresti. In perioada 2004-2005, cand Sebastian Bodu si ANAF incercau sa recupereze datoriile AFC Steaua, Teia Sponte, presedinte la AFC, si Gigi Becali, presedinte la Fcsb, isi bateau joc de stat, cesionandu-si unul altuia marca respectiva. In cele din urma, totul s-a terminat cu moartea AFC-ului.

Insa locul in prima liga nu a fost niciodata cesionat. Becali sustine ca l-a primit in urma unei tranzactii extra judiciare unde scria ca: SC FC Steaua București SA va prelua fără nicio altă formalitate locul din Divizia A subrogându-se în toate drepturile asociației (obținerea CIS-ului, înscrierea la MTS, înlocuirea CIS la FRF și LPF).”

E vorba de acelasi act pe care Becali l-a fluturat in fata tuturor judecatorilor, act care nu a avut nicio valoare si care nu l-a ajutat sa pastreze nici marca si nici numele.

Asadar, LPF ar face bine sa ne explice cum se face ca FC Fcsb joaca in prima liga. Daca exista vreun act care sa le dea dreptate, sa ni-l arate. Daca nu, atunci sa-i dezafilieze, asa cum cer sa fie dezafiliata si AFC Rapid.

Nu are rost sa ne mintim. FRF si LPF nu sunt de partea Stelei si nu vor face niciodata ceva pentru noi, nu de buna voie. Insa cele doua pot fi obligate. CS Universitatea Craiova a facut-o. Le-a fortat sa-i recunoasca identitatea si a castigat.

Steaua trebuie sa faca la fel. Conducatorii sai trebuie sa nu mai stea degeaba, sa se miste si sa trimita catre cele doua entitati documentele necesare pentru a obtine eliminarea FC Fcsbului din fotbalul romanesc si recunoasterea indentitatii Stelei.