La rece: De ce am pierdut meciul cu Academia

La rece: De ce am pierdut meciul cu Academia

„A fost un meci execrabil, am jucat retrași, cu frică, iar experiența Rapidului și-a spus cuvântul. Eu consider că suntem mult valoric peste jucătorii Rapidului, dar am avut frică să nu pierdem meciul. Am vrut să facem fericiți miile de suporteri din tribune. Rapid nu ne-a surprins cu nimic, dar lipsa de concentrare a noastră a făcut diferența”, a declarat Alin Predescu dupa meciul cu Academia. 

In ciuda tineretii, Predescu a inteles destul de bine ce s-a intamplat la meciul pierdut cu Academia Rapid. Stelistii le-au permis academicienilor sa faca exact jocul pe care acestia si l-au dorit. In aceste conditii, rezultatul usturator a fost, pana la urma, unul normal.

Din pacate, Steaua a facut foarte multe greseli, in timp ce academicienilor le-au iesit toate. Dar aici nu vorbim doar despre greseli de joc, ci despre greseli de pregatire a jocului, de strategie si multe altele.

Puncte forte vs. Puncte slabe

Cele doua echipe, Steaua Bucuresti si Academia Rapid, sunt cat se poate de diferite. Stelistii au o echipa tanara, lipsita de experienta, in timp ce academicienii au o echipa mult prea batrana, dar pe care experienta o ajuta sa faca fata la nivelul ligii a patra. Fiecare are punctele sale forte si punctele slabe. Din pacate, sambata, jocul i-a avantajat pe academicieni. Acestia s-au folosit de punctele lor forte, atacand puternic punctele slabe ale stelistilor.

Tineretea este cel mai important avantaj al echipei lui Ion Ion. Steaua are fotbalisti de calitate, cu un potential foarte mare, dar carora le lipseste experienta. Cei mai multi dintre ei, de abia acum au primul contact cu presiunea adevarata.

La meciul din weekend, stelistii ar fi trebuit sa joace in viteza, sa ii alerge pe academicieni, sa ii oboseasca. Nu au facut asta. Au preferat un joc pe contre, care le-a permis oamenilor lui Schumacher sa dicteze ritmul. Academicienii au avut posibilitatea sa construiasca linistiti si sa studieze bine gaurile din apararea stelista. Atunci cand au descoperit sanse de a marca, s-au folosit de ele si au inscris.

Jucand doar pe contraatac, Steaua s-a lovit de experienta academicienilor, care au stiut cand sa faca faulturi, unde sa le faca dar si cum sa se pozitioneze pentru a ingreuna sau chiar pentru a opri atacurile steliste.

Greseli tactice

Ion Ion ar fi trebuit sa poarte discutii cu elevii sai inainte de meci, pentru a le explica cum si unde sa stea pe teren. Steaua ar fi trebuit sa se apere sus, tocmai datorita tineretii lotului. La peste 35 de ani, este putin probabil ca Niculae sa fi reusit vreun contraatac pe care stelistii sa nu-l fi putut opri. Atacantul Academiei mai are o buna viteza de reactie, dar doar pe distanta scurta. Lucru care s-a si vazut la golul marcat. Pe distante mari, s-ar fi epuizat rapid iar eficacitatea sa ar fi scazut.

Jucand sus, pe jos, rapid, stelistii si-ar fi putut obosi adversarii si ar fi putut anula avantajul experientei. Odata cu acumularea oboselii, asezarea in teren a academicienilor ar fi avut de suferit, ar fi aparut gauri, iar rapizii atacanti stelisti ar fi putut profita de ele. Rasdan a demonstrat acest lucru in repriza secunda, cand a lasat in urma intreaga aparare giulesteana, dupa un un-doi rapid. Din pacate, a luat la tinta portarul advers, in loc sa reduca din diferenta.

Chiar si terenul de joc a fost pregatit prost. Stelistii ar fi trebuit sa ude gazonul inainte de fluierul de start, pentru a-si asigura avantajul unei suprafete de joc mai rapide. Nu au facut-o. Cele doua echipe au jucat pe un teren uscat, care i-a avantajat pe fotbalistii giulesteni.

Echipa castigatoare nu se schimba

Aceasta este una din regulile de baza ale fotbalului. Insa la Steaua, in acest retur, ea a fost incalcata.

In tur, Steaua a folosit mai mereu acelasi lot de 15-16 jucatori. Horia Iancu era singurul portar folosit, iar apararea, mijlocul si atacul erau schimbate foarte rar. Ion Ion a gresit cand, in retur, a decis sa experimenteze.

Schimbarea constanta Iancu-Chis a facut ca portarul de sambata al Stelei sa fie in totalitate iesit din forma. Iancu a gresit la doua din cele trei goluri, asa cum a gresit si in meciul cu Dinamo, cand a scapat mingea in poarta.

In aparare, Boierean i-a luat locul mult mai ofensivului Zamfirescu, pe care Ion Ion l-a scos in afara lotului in ultimele etape. Nu stim daca jucatorul de banda dreapta e accidentat sau nu, insa acesta a fost unul din cei care s-au remarcat in tur. Inlocuirea sa cu un fotbalist care s-a alaturat lotului abia la inceputul acestui an a fost o eroare. Asta daca Zamfirescu nu e accidentat. Pe partea dreapta, Steaua nu a avut deloc forta.

Si de la mijloc au disparut doi oameni fara de care echipa nu incepea in tur. E vorba de Curt si de Constantinescu, care au si intrat pe parcursul meciului. Acestia au fost inlocuiti de Olaru si Rasdan, fotbalisti care au fost nevoiti sa duca razboaie adevarate cu oamenii Academiei. Insa Steaua nu avea nevoie sa lupte la mijloc. Olaru e un jucator mult mai puternica decat Gheorghita Constantinescu sau Cadolar Curt. Poate face fata mai usor duelurilor fizice. Insa Steaua avea nevoie la mijloc de oameni care sa asigure o circulatie rapida a mingii, nu care sa se lupte cu experimentatii mijlocasi academicieni.

In atac, din pacate, am avut aceeasi problema ca si in poarta. In tur, Catalin Mirea a fost al doilea golgeter al echipei. Acesta a marcat multe goluri si in perioada de pregatire, insa echipa a inceput returul cu Camara, alt jucator adus in iarna. Astfel, la meciul cu Academia, Steaua s-a prezentat cu doi atacanti centrali iesiti din forma. Introducerea lui Camara in repriza secunda nu a ajutat cu nimic.

Experiment?

A fost meciul cu Academia un experiment care a dat gres? Sa speram ca da. De data asta am avut noroc. A fost prima infrangere din acest sezon. Punctele vor fi recuperare fara probleme dar de acum inainte baietii trebuie sa fie concentrati 100% la fiecare meci.

Academia nu are fotbalisti mai buni. Insa fotbalistii ei au stiut sa se mobilizeze la acest meci, la care au dat 120%. Tinerii nostri inca nu au facut asa ceva. Nu stiu sa faca asa ceva. A fost un prim pas. Mai trebuie inca unul. Si inca unul dupa. Intotdeauna inainte. Inainte intotdeauna. Jucam in Liga 4, insa, din acest moment, trebuie sa tratam fiecare meci ca pe unul de Liga 1.

Gata cu experimentele. Gata cu testele. Avem un obiectiv, promovarea, si trebuie sa il indeplinim!

Forza Steaua!