Alegerea lui Burleanu, o palma data celorlalti hoti

Alegerea lui Burleanu, o palma data celorlalti hoti

Nu imi place Burleanu. Ne-a mintit, ne-a promis ceva, doar pentru a-si incalca cuvantul dat si a se alatura sistemului. Totusi, nu pot sa nu ma bucur cand ii vad pe sclavii din presa cum se dau de ceasul mortii ca sa il transforme intr-un geniu malefic. Si poate ca e malefic, dar Burleanu cu siguranta nu e un geniu. S-a adaptat la sistem, a invatat regulile jocului si a castigat. Nimic mai mult, nimic mai putin.

Inainte de alegerile de la FRF, am discutat despre Lupescu si despre ceea ce el propunea. Fostul mijlocas al nationalei sustinea ca va ajuta echipele ca Steaua, sa revina cat mai repede in prima liga. Lupescu chiar a si explicat de ce sunt prostii cateva dintre miturile pe care ziaristi precum cei de la gsp le repeta zilnic. Dar ne-ar fi ajutat oare alegerea lui in functia de presedinte al FRF?

Eu cred ca nu.

FRF ramane o firma privata

Ceea ce nu vor sa inteleaga cei de la ziarul de impachetat peste e ca FRF e o firma privata. Sau poate ca inteleg, dar incearca sa-si manipuleze cititorii, insinuand ca FRF e un fel de organism ce apartine de statul roman. Nu este. La fel ca UEFA, alta firma privata, FRF e o societate care se ocupa cu organizarea unor competitii sportive.

Oricand ar putea aparea un nou FRF in Romania. Oricine l-ar putea infiinta. Si, cu putin noroc, chiar ar putea inlocui vechiul FRF. Tot ce trebuie sa faca e sa atraga destui membri, sa creeze o competitie interesanta, sa atraga sponsori si sa convinga televiziunile sa transmita meciurile. Poate ca ar fi mai greu cu afilierea la UEFA, dar, in timp, unul din cele doua FRF-uri nu ar mai face fata competitiei, ar falimenta, iar celalalt ar ramane singur.


Evident ca nimeni nu o sa infiinteze inca un FRF, deoarece toate echipele de fotbal din Romania sunt afiliate deja la o asemenea organizatie. Dar, daca cineva chiar ar dori, ce o sa faca ziarul de impachetat peste atunci?

Astazi, oamenii lui Tolo vorbesc despre alegeri fraudate, despre telefoane ascultate, aplauze regizate, de parca alegerea de la FRF e scenariul unui film cu James Bond. Nu e. Burleanu a fost mai destept. I-a atras de partea sa pe acei membri pe care altii i-au ignorat, le-a oferit ce isi doreau iar acestia l-au votat.

In ciuda a ceea ce vrea gsp sa credem, fotbalul romanesc nu inseamna doar Liga 1 si, cel mai important, nu inseamna doar Gigi Becali. Doar pentru ca fostului puscarias nu-i convine ca a iesit Burleanu, nu inseamna ca noi trebuie sa fim de aceeasi parere.

Ca ar fi fost Lupescu, ca e Burleanu, pentru Steaua e tot una. Actualul presedinte al FRF a demonstrat si in mandatul trecut ca e incapabil sa faca dreptate in Liga 1. A lasat un membru sa incalce regulile si chiar l-a aparat, in fata justitiei. Si inca il mai apara. Vorbesc despre echipa FC Fcsb, care in aceasta saptamana va fi judecata pentru noi incalcari ale regulamentului. Credeti ca o sa fie judecata corect? Nu. Va spun eu de pe acum. FC Fcsb va scapa din nou, asa cum a scapat de fiecare data pana acum. De ce? Pentru simplul fapt ca FRF este o firma privata si ca poate face cu regulile sale absolut tot ce vrea.

Insa eu sunt curios daca ziarul de impachetat peste va urla la fel de tare si in momentul in care stapanul lor va scapa din nou, cu Burleanu incalcand din nou propriile sale regulamente, pentru a salva una dintre cele mai corupte echipe din tara. Cred ca nu vor spune nimic. Ba, mai mult, s-ar putea sa il laude pe Burleanu pentru ca a prevenit „iesirea din fotbal” a celui care le plateste salariile.

Vorbim aici despre un sistem foarte bine pus la punct, un sistem care implica bani multi, din sponsorizari, pariuri, televizari, transferuri. Intr-un astfel de sistem, individul nu are nicio putere. Individul nu poate schimba sistemul, ci sistemul il schimba pe individ.

Poate ca Burleanu chiar voia sa schimbe fotbalul romanesc, atunci cand a candidat pentru prima data. Imediat ce a ajuns presedinte, promisiunile au fost uitate. Poate ca si Lupescu avea intentii bune. Insa, daca ar fi ajuns acolo sus, am fi vazut cu totii cum clanul Becali s-ar fi intors in fotbalul romanesc.

Ca sa avem din nou un fotbal sanatos, trebuie intai sa distrugem intreg sistemul. Asta inseamna sa scapam de coruptii din fotbal, de vechile obiceiuri, de lipsa de transparenta si chiar si de presa aservita.

P.S. In weekend, am distribuit un articol al celor de la Revista Kamikaze. Articolul se numeste „Atacul clonelor” si e scris de Andy Stanescu, om de presa care chiar se pricepe la sport. Este singurul articol in care e prezentat adevarul despre fotbalul romanesc. Unul singur, din toate presa romaneasca. Si atunci de ce mai vorbim despre schimbari la FRF? Daca schimbi un grup de interese cu altul, fotbalul romanesc tot in mocirla ramane.