amfb

AMFB legalizeaza furtul

Ieri, 2 mai, a avut loc un nou termen la AMFB, pentru judecarea cazului Muscalu. Victoria Bucuresti a facut o plangere impotriva Academiei, cerand sa castige la masa verde meciul in care Pancu si Co. au folosit un fotbalist care nu doar ca nu a fost transferat corect, dar nici macar nu era trecut pe foaia de joc. Raspunsul AMFB: Respinge cererea de revizuire ca tardiv introdusa!

In traducere, AMFB a considerat ca Victoria a facut plangerea prea tarziu. Adica, intr-un limbaj pe care sa-l inteleaga si Gigi Becali, fapta s-a prescris. Si asta la doar cateva luni distanta, in acelasi sezon.

De trei amanari a beneficiat cazul Muscalu, doar pentru a fi ingropat in cele din urma. Sigur, Victoria Bucuresti mai poate merge la FRF si la TAS, dar e greu de crezut ca acest caz va fi solutionat pana la sfarsitul lunii mai, adica pana la sfarsitul playoff-ului. Cel mai probabil, o solutie va fi data abia dupa terminarea barajelor, poate chiar in sezonul urmator. Adica, o decizie va fi data prea tarziu ca sa mai conteze.

Ce spun regulamentele?

Ne-am uitat in regulamente, ca sa vedem unde apare propozitia care sa ne spuna cat timp are o echipa la dispozitie ca sa faca o plangere. Nu am gasit nimic. Pentru ca asa ceva nu exista. Regulamentele sunt insa destul de clare:

13 Folosirea într-un joc oficial a unui jucător neînscris în raportul de arbitraj, nelegitimat sau legitimat la un alt club, se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait şi scăderea a şase puncte, jucătorul urmând să fie sancţionat corespunzător. Clubul vinovat va fi sancţionat şi cu interzicerea dreptului de a efectua transferuri de jucători pentru următoarele una sau două perioade de transfer. Dacă abaterea s-a săvârşit fără intenţie clubul se sancţionează potrivit tezei I a prezentului alineat.

10.1 Folosirea într-un joc oficial a unui jucător aflat în stare de suspendare sau fără drept de joc se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait. Abaterile privind folosirea neregulamentară a jucătorilor extracomunitari și a jucătorilor aflaţi în stare de suspendare, pentru cumul de cartonaşe galbene sau pentru eliminări (cartonaşe roşii) se urmăresc din oficiu la sesizarea departamentului activități sportive/competiții al FRF/LPF/AJF.
10.2 Dreptul de joc al unui jucător în anumite jocuri oficiale nu poate fi condiționat prin acordurile de transfer sau alte convenții intervenite între cluburi sau între cluburi și jucători.

10.3. Omisiunea prezentării și anexării la raportul de arbitraj al unui joc oficial de către delegatul clubului a listei cu cei 15 jucători care au drept de joc numai la echipa de categorie superioară (listă înregistrată la FRF/LPF/AJF, după caz), se sancționează cu pierderea jocului prin forfait.  Aceeași sancțiune se aplică și în cazul în care un jucător dintre cei 15 care au drept de joc numai la echipa de categorie superioară, participă la jocurile echipei de categorie inferioară a aceluiași club.

Nicaieri, in regulament, nu scrie ca un club prejudiciat are la dispozitie doar o anumita perioada de timp, foarte scurta, pentru a face plangere. Conform regulamentului, furtul trebuie pedepsit. Dar AMFB nu tine cont de regulamente.


AMFB a amanat problema pana cand lumea a uitat de ea, apoi si-a batut joc de fotbal. A legalizat furtul, pentru ca Academia Partid sa poata promova. Iar acum se pregateste sa incalce si legile. Iata un comunicat dat de AMFB chiar luni:

In data de 27 aprilie, prin serviciul registratura, dl. Adrian Olariu a depus copii de pe actul constitutiv, certificatul de inmatriculare si certificatul de identitate sportiva ale Fotbal Club R Bucuresti S.A., solicitand ca Asociatia Municipala de Fotbal Bucuresti “sa ia act de efectuarea demersurilor necesare in vederea indeplinirii criteriilor de participare a societatii sportive pe actiuni Fotbal Club R Bucuresti S.A. la playofful Ligii a 4-a Bucuresti sezon competitional 2017-2018 si la jocul de baraj organizat pentru promovarea in Liga a 3-a, in calitate de continuatoare a Asociatiei Sportive Academia Rapid Bucuresti”.

Aceasta solicitare va fi solutionata cu celeritate de catre Asociatia Municipala de Fotbal Bucuresti, in limitele competentei sale, in conformitate cu procedurile prevazute in Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice (ROAF), care impun, printre altele, un nivel ridicat de transparenta si publicitate.

Pe scurt, oamenii acestia incearca sa treaca peste deciziile judecatorilor si sa-i dea personalitate juridica Academiei Rapid. Stiti deja ce spun regulile sportului. Acestea ii interzic unei echipe sa-si schimbe numele in plin campionat sau sa si-l schimbe pentru a primi personalitate juridica. Insa, la AMFB, totul e posibil.

Domnule Petrea, ce paziti?

Colonelul Petrea a tras tare de tot in acest sezon pentru a ajunge vicepresedinte la AMFB. Si a ajuns. Dar a ajuns degeaba, din moment ce Academia Partid poate sa fure linistita si sa faca ce isi doreste.

Zvonurile care circula prin jurul AMFB ne spun ca Petrea ar fi fost asigurat ca Steaua va promova in acest sezon, alaturi de Academie. Pancu si Co. ar urma sa fie lasati sa promoveze prin castigarea campionatului, iar Steaua ar urma sa primeasca o invitatie direct in Liga 3, datorita faptului ca are echipe de juniori in Turneul Elitelor. Regulamentul FRF permite introducerea in Liga 3 a cluburilor care participa la aceasta liga de juniori. Nu e ceva nou. Asa ceva s-a mai intamplat de multe ori, existand multe exemple in Romania. Insa invitatia aceasta vine si cu o obligatie.

O echipa care e introdusa astfel in Liga 3 e obligata sa joace meciurile avand in teren cel putin 3 fotbalisti sub 19 ani si cel putin 5 sub 21. Asadar, ar fi foarte greu pentru Steaua sa promoveze in Liga 2. Dar Academia nu ar avea aceasta problema. Mai mult, daca echipa invitata astfel in Liga 3 nu respecta regula, risca sa piarda TOATE meciurile. Un exemplu clar e cel al echipei Unirea Alba Iulia. Aceasta a fost invitata in Liga 3 pentru ca avea echipa in Turneul Elitelor, nu a respectat regulile intr-un meci, cu Unirea Dej, echipa din urma a facut plangere iar albaiulienii risca acum sa piarda toate meciurile. Daca asta se va intampla, echipa din Alba Iulia va fi retrogradata.

Nu cred ca e in interesul Stelei sa promoveze in Liga 3 dar sa fie in acelasi timp legata de maini si de picioare in aceasta liga.

Domnule Petrea, in calitate de vicepresedinte al AMFB si de sef al Stelei, ar trebui sa luati toate masurile pentru ca regulile sa fie respectate. Nu inteleg de ce stati degeaba. Nu inteleg de ce acceptati ca clubul pe care il conduceti sa fie furat pe fata. Sau poate asta este intentia dumneavoastra?

Domnule Petrea, dumneavoastra va doriti ca Steaua sa revina in Liga 1?