helmut duckadam

Helmut, macar iti mai aduci aminte de Steaua?

Am spus ca nu voi mai vorbi despre Helmut Duckadam si imi pare rau ca nu pot sa ma tin de cuvant. Voi face de aceasta data o exceptie, deoarece Helmut Duckadam mi-a fortat mana.

Ieri a fost 7 Mai, cea mai mare zi din an pentru orice stelist. Pentru Duckadam, insa, a fost o zi in care a tinut din nou sa se faca de rusine.  Si poate ca ar fi fost in regula daca se facea doar pe sine de rusine, dar Helmut a simtit nevoia sa tarasca si Steaua prin mocirla.

Pe Facebook, acesta a publicat un mesaj in care a scris ca „peste doua zile, CSA, va cere 37 de milioane de euro, pentru performantele obtinute de sportivii militari de-a lungul istoriei.” Se pare ca asta l-a deranjat, desi eu nu inteleg de ce. Clubul Steaua cere sa fie platit prejudiciul rezultat din folosirea fara drept a performantelor obtinute de sportivii sai. Tu ce ai fi vrut sa faca, Helmut? Ai fi vrut sa lase ca imaginea sa sa fie folosita de oricine? Nu.

Da, Helmut, ai contribuit si tu la aceste performante. Dar asta nu inseamna ca Steaua trebuie sa se puna pres in fata ta. Asa cum vrei tu.

Helmut, ce ai fi vrut sa se intample in ultima etapa din sezonul 85-86?

Duckadam a continuat pe Facebook, acuzand Steaua ca a facut blat in ultima etapa, cu Craiova, in 1986. Dar oare chiar a fost asa? Pe langa Cupa Campionilor Europeni, Steaua a castigat in acel an si titlul. A terminat sezonul la 9 puncte distanta de locul 2. Asta dupa ce a pierdut meciul din ultima etapa, cu Craiova, in Banie. Scorul a fost 5-4 pentru olteni. Si iata cele 2 echipe:

Universitatea Craiova: Lung – Ad. Popescu, Săndoi, Cioroianu, Stănescu – Gh. Popescu, Badea, Irimescu, Bîcu – O. Popescu, Cîrţu.
Steaua Bucuresti: Stîngaciu – D. Petrescu, Petcu, Stancu, Weissenbacher – Bălan, Gheorghe, Majearu, Bărbulescu – Piţurcă, Radu II

Au marcat: Bîcu (min 16 şi 58), Cîrţu (23), O. Popescu (25), Badea (66), respectiv Piţurcă (20, 41, 79), Radu II (90)

Daca vi se pare ceva ciudat la primul 11, da, Steaua a jucat cu rezervele. Era un meci care nu conta. Cel putin nu pentru noi. Dar stiti pentru cine conta? Conta pentru Dinamo. Cainii au terminat in sezonul acela pe locul 4. Au strans 46 de puncte. Tot 46 de puncte au strans si oltenii, dar ei au terminat pe 3 si au mers in Cupa UEFA. Fara victoria din ultima etapa, n-ar fi terminat pe podium. Cainii ar fi terminat pe 3 si ar fi mers in Cupa UEFA. Si niciun stelist nu si-a dorit acest lucru.

Inseamna asta ca am avut de-a face cu un blat. Nu pot spune. Dar poate ne spune Helmut ce-ar fi vrut el sa se intample atunci, in acea ultima etapa. Poate-ar fi vrut sa mearga Lucescu in Cupa UEFA, in locul oltenilor. Asteptam raspunsul in urmatoarea postare de pe Facebook. Si, pana la urma, de ce te-a deranjat atat de tare ca n-ai jucat cu Craiova? Ai jucat impotriva lor si in 83, de exemplu, iar atunci ai incasat 5 goluri, intr-o infrangere 2-5. Dar asta nu mai are rost s-o mentionam.

In Romania, unii joaca fotbal, altii cresc caini, altii mor prin spitale, pentru ca nu reusesc sa ajunga pe mainile unor doctori buni

Duckadam s-a plans si ca Steaua a renuntat la serviciile sale dupa ce s-a operat. Uita insa sa spuna ca Steaua i-a salvat mana si poate si viata. Duckadam a avut norocul ca, in 86, sa se poata opera la cel mai bun chirurg din Romania acelor vremi: generalul Vasile Candea, fost sef al Sectiei de Chirurgie Cardio-Vasculara de la Spitalul Militar Central. Generalul Candea, un expert, era in vacanta in momentul in care ghinionul a dat peste portarul nostru. Insa, dupa un telefon primit de la ministrul apararii de atunci, Vasile Milea, acesta s-a intors la Bucuresti si i-a salvat mana.

Altii n-au fost la fel de norocosi, dar Helmut tot s-a suparat pe Armata. Ii trage acum la raspundere pe cei din MApN si din club ca nu l-au platit ca sa stea degeaba. „Unde ati fost in perioada 1986-1994, cand am fost obligat sa cresc caini de rasa, pentru a-mi putea intretine familia? ” a intrebat pe Facebook, revoltat ca a trebuit sa munceasca pentru a-si intretine familia, la fel ca ceilalti romani.

Va spun sincer ca postarea sa m-a socat. Si nu atat postarea cat atitudinea. Duckadam vrea sa fie tratat ca un print, doar pentru ca a jucat fotbal. Asta in conditiile in care fostii sai colegi nu procedeaza la fel. Si tocmai din acest motiv vreau sa vorbesc si despre incheierea mesajului de pe Facebook. Duckadam a scris despre cei din clubul Steaua ca „veti ramane o RUSINE a istoriei!” Eu insa vreau sa il intreb daca e sigur de asta. As vrea sa-l rog sa se uite in oglinda si sa se gandeasca din nou daca nu cumva altcineva o sa ramana o rusine a istoriei.

Mentalitati diferite

Echipa Steaua Libera nu a vrut sa-i raspunda ieri lui Helmut Duckadam. Ieri a fost 7 Mai, a fost zi de sarbatoare. Nu am vrut sa stricam atmosfera, chiar daca Helmut a tinut neaparat sa improaste cu venin. Si probabil ca am fi ignorat subiectul daca Duckadam nu ar fi repetat isprava azi dimineata, la ora 6. Atunci, a publicat inca un mesaj pe Facebook. A atacat din nou Steaua, l-a atacat pe Talpan, a mintit in legatura cu FC Fcsb si i-a certat pe cei care s-au bucurat ca FC Fcsb a pierdut la Iasi. Sunt multe de spus si despre aceasta postare, insa nu am face altceva decat sa pierdem vremea. In loc sa comentam, va voi publica mai jos un mesaj pe care Florin Talpan l-a trimis ieri catre toti cei care au contribuit la victoria de la Sevilla:

„Cu ocazia implinirii a 32 de ani de la castigarea Cupei Campionilor Europeni, vreau sa va felicit si sa va multumesc pentru aceasta realizare extraordinara. Peformanta pe care dumneavoastra ati obtinut-o in acea seara de 7 mai a pus Romania pe harta fotbalului mondial. A fost, este si va ramane o sursa de inspiratie pentru mine si pentru restul iubitorilor de fotbal din tara. Va multumesc si felicitari! – Colonel de Justitie Florin – Costel Talpan”

Acest mesaj a mers catre toti „Sevillenii”, deci si catre Duckadam. Iar Helmut a raspuns cu doua postari pline de venin. De ce? Pentru ca avem de-a face cu doua mentalitati total diferite. Intr-o parte avem un om corect, care isi face treaba corect si care lucreaza pentru Steaua. Iar in cealalta parte avem un om care nu face nimic, care primeste bani doar ca sa spele imaginea unui fost puscarias si care lucreaza la FC Fcsb. Pana la urma, asta este si diferenta dintre Steaua si Fotbal Club Fcsb.