Victor Piturca

Victor Piturca – un mare stelist

Serios, arogant, implacabil. Victor Piturca e toate aceste lucruri si chiar mai mult. Insa cel mai important e faptul ca omul care a ucis Anderlecht-ul lui Enzo Scifo este un stelist. Si nu doar orice fel de stelist, ci un stelist mare.

Poate ca multi vor stramba din nas. ”Piti” nu a fost niciodata genul acela de jucator sau antrenor care sa se bage sub pielea unui suporter. Nu a fluturat steaguri cu galeria, nu a jurat credinta eterna Stelei si nici nu obisnuieste sa frecventeze emisiunile marilor specialisti in ale fotbalului romanesc. Insa acea emblema, cu steaua galbena, asezata pe un fundal rosu si albastru, a lasat urme adanci pe pieptul lui Victor Piturca, urme care nu vor sa dispara. Si nici el nu vrea ca ele sa dispara.

De la alb-albastru, la rosu-albastru

Ca orice iubitor al fotbalului nascut in judetul Dolj, Piti a batut prima data mingea pe terenurile Universitatii. A fost junior la Stiinta si tot acolo a facut pasul in fotbalul mare. Insa nu a petrecut prea mult timp la echipa unde in atac facea legea Oblemenco, iar pe banca isi asteptau randul Camataru, Cartu si Balaci. Asa ca Victor Piturca a plecat la Pandurii, apoi la Turnu Severin, apoi la Scornicesti. Intr-un final, in 1983, a ajuns la Steaua. Avea 27 de ani, varsta perfecta pentru un atacant, iar acest lucru s-a vazut.

Piti a imbracat tricoul ros-albastru cu numarul 9 si nu l-a mai dat jos. Cu el pe spate a ingenuncheat Anderlechtul. Cu el pe spate a intrat in teren la Sevilla. Si tot cu el pe spate i-a vazut pe Van Basten si Gullit cum s-au distrat cu o echipa a Stelei care se pregatea sa treaca de la generatia Sevilla, la generatia de aur a nationalei.

Poate ca Piturca nu s-a retras din fotbal de la Steaua, insa acolo a prins gustul performantei. Iar asta l-a influentat in cariera de antrenor. Si-a dorit intotdeauna sa castige, sa fie cel mai bun. Uneori i-a iesit. Alteori…

Piti, Piti, Piti, lasa-ne…

Destul de repede, Piti a inteles ca fotbalul modern iti poate oferi spectacol si performanta doar in anumite conditii, conditii care au disparut rapid din Romania, imediat dupa 89. Desi jucatorul Piturca a fost titular in echipa Vitezistilor de la Sevilla, antrenorul Piturca a ales performanta, in locul spectacolului. S-a concentrat pe rezultate, iar asta l-a facut nepopular.

Suporterii pot ierta multe. Pot ierta un campionat ratat, daca echipa joaca frumos. Sau pot trece cu vederea un joc oribil, daca echipa castiga tot. Insa nu vor accepta niciodata un joc urat, insotit de lipsa de rezultate. Asa a aparut faimosul ”Piti, Piti, Piti, lasa-ne!”, un cantec pe care-l canta astazi chiar si cei care nu erau nascuti atunci cand a fost auzit pentru prima data.

Dar Victor Piturca nu a lasat Steaua niciodata

Ca antrenor, Piturca a facut si minuni, chiar daca i s-a cerut sa ne lase de foarte multe ori. Nu putem ignora calificarea la Euro 2008, ultimul turneu final la care a participat nationala. Altul, in locul lui, n-ar fi reusit calificarea. Dar, pentru stelisti, asta e mai putin important.

Cand vine vorba de Steaua Bucuresti, Victor Piturca are si cateva pacate mari in buzunar. Unul din ele este aducerea lui Becali la echipa. A crezut, probabil, ca-l poate controla. A crezut ca aduce la echipa un fraier care sa bage bani si care sa-l ajute sa faca performanta. Din pacate, in acel caz, Piti a fost cel fraierit. Becali s-a dovedit a fi un smecher mai smecher ca Piturca. In timp ce Piti credea ca se foloseste de Becali, Becali s-a folosit de el. L-a copiat din cap pana-n picioare, l-a jucat pe degete, iar mai tarziu era sa-l bage la puscarie. De abia atunci s-a trezit Piti.

Si a fost bine ca s-a trezit. A fost bine pentru Steaua. Victor Piturca a fost printre primii mari stelisti care au strigat fara teama ca FC Fcsb nu e Steaua Bucuresti. O striga chiar si acum, de fiecare data cand e intrebat.

Cel mai important, Piturca si-a recunoscut greseala. A recunoscut ca a gresit cand l-a adus pe Becali in viata Stelei si si-a cerut iertare. Victor Piturca si-a cerut iertare. Pentru Steaua. Pentru altceva, mi-e greu sa cred ca implacabilul Piturca si-ar fi cerut vreodata scuze.

Din nou, poate ca unii vor stramba din nas. Ce e un ”iarta-ma” dupa toata suferinta provocata de Becali. Poate ca nu e nimic. Totusi, sfatul meu este sa fiti doar putin atenti. Cand Piti vorbeste, ciobanasul tace. Cand Piti il injura, el rade. ”Marele sfant” Becali nu are curaj sa-i raspunda ”Satanei”. Cu siguranta stiti cu totii de ce.

Piturca a fost acolo, atunci cand Becali a furat locul Stelei in Liga 1 si identitatea sa. Daca el spune ca FC Fcsb nu e Steaua, o spune pentru ca stie despre ce vorbeste. O spune pentru ca e stelist.

Piti va reveni in atacul Stelei

In urmatorii ani, Steaua va trece prin multe incercari. Dar eu va asigur de un lucru. Victor Piturca va fi unul dintre aparatorii cei mai aprigi ai acestui club. Si, cand il veti vedea langa echipa, sa nu strambati din nas! Pacate-avem cu totii. Daca pe-ale noastre ni le-am iertat, trebuie sa i le iertam si lui.

Steaua are nevoie de Victor Piturca. Are nevoie de toti Sevillenii. Iar cand toti acesti mari stelisti se vor intoarce in Ghencea, sa vedeti cum vor tremura dusmanii atunci!