steaua rapid u15

Fotbalul romanesc nu are viitor. Din cauza noastra, a tuturor

Nationala noastra de tineret este, in aceste zile, in centrul atentiei. Presa vorbeste despre baietii lui Radoi mai mult decat despre oamenii lui Contra. Si pe buna dreptate. Romania U21 mai are nevoie doar de 4 puncte pentru a se califica la Euro 2019, iar ultimele 2 meciuri, cu Tara Galilor si Liechtenstein, vor fi pe teren propriu. Insa, chiar daca avem in fata primul Euro al juniorilor, dupa 20 de ani, fotbalul romanesc tot nu pare a avea vreun viitor.

Urmeaza sa va povestesc o intamplare pe cat de trista, pe atat de dezgustatoare. Fotbalul incepe de acasa. Nu din curtea scolii, nu din iarba, nu din spatele blocului. Incepe de acasa. Si, daca acasa domneste haosul, nu are rost sa te astepti ca in teren sa vezi un fotbal ordonat.

La un meci de U15, jucat recent intre Steaua si Rapid, pe terenul Coresi a avut loc orice numai fotbal nu.  Iar cand vorbim de un meci de U15, nimic nu poate sa fie mai trist. La varsta aceasta, te-ai gandi ca tinerii joaca fotbal de placere si ca JOACA fotbal. E asadar socant sa auzi ca jucatorii unei echipe i-au luat la bataie pe adversari.

„La pauza au fost 7 cartonase galbene, doar pentru ei.”

Am discutat cu unul dintre juniorii stelisti care au participat la acel meci. Acesta ne-a povestit cum fotbalistii rapidisti au jucat extrem de agresiv in prima repriza a meciului, mergand pana acolo incat sa loveasca cu pumnul. In primele 45 de minute, rapidistii au strans nu mai putin de 7 cartonase galbene. Stelistii, in schimb, nu au primit nimic. Nimic in afara de lovituri, bineinteles.

Mai jos, puteti vedea cateva poze cu urmarile acelui meci.steaua rapid u15

„In a doua repriza, au venit cativa suporteri de-ai lor si au inceput sa ne injure, impreuna cu parintii lor.”

Ca unii suporteri se lasa dusi de val si exagereaza la meciuri de juniori, asta parca nu e o surpriza chiar atat de mare. E greu insa de inteles cum poate un parinte sa injure copilul altui parinte, cu care are totusi ceva in comun.

Jigniti, loviti si simtindu-se nedreptatiti de arbitrul care le-a dat rapidistilor un penalty din nimic, in minutul 78, tinerii stelisti au cedat. Dupa un nou fault rapidist, acestia au raspuns cu aceeasi moneda. Trei dintre ei au luat cartonasul rosu.

Interesant e ca doar stelistii au fost eliminati. Rapidistii, desi au strans 7 cartonase galbene doar in prima repriza, au scapat de orice pedeapsa. Dupa meci, suporterii si parintii rapidisti au continuat sa isi umileasca adversarii, unul din stelisti fiind chiar lovit de suporterii rapidisti. Asadar, nu e greu de inteles cine i-a invatat pe juniorii rapidisti sa inlocuiasca fotbalul cu boxul.

„Asta e rivalitatea. E normal. Ne asteptam.”

steaua rapid u15Asta ne-a spus tanarul stelist cu care am discutat. E foarte trist daca niste copii se asteapta sa fie injurati, umiliti si loviti la un meci unde ar trebui sa se distreze, unde ar trebui sa invete fotbal, sa invete ce inseamna sa fii sportiv, sa fii fair play.

Dar, daca parintii ajung sa injure copiii pe care ii urmaresc, poate ca nu ar trebui sa ne surprinda ca tinerii fotbalisti romani nu invata nimic. Ce sa invete, pana la urma? Cum sa dea cu pumnul? Cum sa injure? Cum sa scuipe? Toate acestea nu ajuta in fotbal.

steaua rapid u15La ce sa ne asteptam de acum inainte? La performanta? Nu suntem deloc realisti, daca o facem. Atat timp cat tinerii nu au acasa un mediu sanatos, in care sa creasca ca oameni, sansele ca ei sa se dezvolte ca profesionisti adevarati scad mult, foarte mult. Si asta nu doar in fotbal.

Oricat de mare ar fi rivalitatea dintre stelisti si rapidisti, pentru fotbalisti, mai ales pentru cei tineri, Steaua – Rapid ar trebui sa fie in primul rand despre fotbal.

Dar cu totii stim ca nu o sa fie. Nici fotbalul nu mai e azi despre fotbal. A incetat sa fie. De asta au ajuns parintii sa injure copii la meciuri de juniori. Ai lor, ai altora. Nu mai conteaza. Pentru ca nu mai e vorba de fotbal. Si nici nu o sa mai fie, daca o tinem tot asa.

Fara dar si poate e necesara o schimbare. Altfel, la urmatorul Steaua – Rapid la juniori, s-ar putea sa ajungem sa numaram knockout-urile, nu golurile.