Ce trebuie să știm despre Certificatul de Identitate Sportivă

Am discutat de mai multe ori despre motivele pentru care FC Fcsb nu este și nici nu a fost vreodată Steaua București. Lipsa actelor care să demonstreze că ar fi e un argument destul de puternic, dar mai există unul. De data asta e vorba de un act. Mai exact, despre certificatul de identitate sportivă al FC Fcsbului.

certificatul de identitate sportivă

Puține lucruri spun mai multe despre un club sportiv decât certificatul de identitate sportivă. Și asta deoarece acest act este CNP-ul oricărei structuri sportive. Dacă acesta lipsește, clubul nu poate participa la nicio competiție. Nu doar asta, dar putem spune chiar că clubul nu există. Cel puțin nu din punct de vedere legal.

Anul trecut, de exemplu, Academia Partid a jucat cu un CIS temporar, pentru că, din cauza problemelor legale, nu a putut obține un CIS permanent pentru numele Academia Rapid. Iar ca povestea să se termine cu bine pentru giuleșteni, aceștia au fost nevoiți să înființeze un club nou, cu CIS pe numele FC R SA. Altfel, nu ar fi reușit niciodată să ducă la bun sfârșit înșelătoria pe care ne-au servit-o anul trecut. Dar să ne întoarcem la ale noastre.

Astăzi ai nevoie de CIS, dacă vrei să participi la competiții sportive. Dar nu a fost întotdeauna așa. Certificatul de identitate sportivă a fost introdus pentru prima dată în 2001, iar Steaua a fost printre primele cluburi care au obținut unul.

Prin această mutare, Steaua a devenit club cu personalitate juridică de drept public. Documentul i-a fost înmânat chiar de conducerea de atunci a MTS, pentru că a reușit în timp record să se reorganizeze conform Legii Educației Fizice și Sportului

Dar ce a însemnat această schimbare? Nu mult. Doar că Steaua primea acum o autonomie mai mare, nemaifiind subordonat direct ministerului.

Steaua și-a luat certificatul de identitate sportivă. Și AFC Steaua și l-a luat pe al său. Chiar și FC Fcsb are unul

certificatul de identitate sportiva steaua bucurestiPe site-ul MTS puteți descărca lista cu cluburile sportive din București care au CIS. Veți găsi ușor Steaua. Veți găsi chiar și AFC Steaua, non-profitul lui Păunescu. Dar nu veți găsi FC Fcsb. Și asta deoarece FC Fcsb are certificatul de identitate sportivă înregistrat pe Ilfov, nu pe București. E un aspect mai puțin important, dar nu de ignorat.

Vine o întrebare. De ce, dacă Steaua are CIS, mai are și AFC unul? Și întrebarea e bună, pentru că situația e destul de confuză aici. Un becalist ar tinde să creadă că aici avem o dovadă clară a faptului că Steaua a cedat secția de fotbal în 1998. Doar că nu e așa.

Cele două aveau CIS-uri diferite pentru că, din punct de vedere juridic, erau două entități diferite. Iar asta înseamnă că nu puteau să funcționeze pe același CIS. Mai mult, cele două fuseseră înființate cu înainte ca CIS-urile să apară, deci situația era diferită de cea a FC Fcsbului.

Și care era situația FC Fcsbului? Echipa lui Becali a fost înființată în 2003 și tot atunci a primit CIS-ul. Totul e ok până aici. A folosit însă acel CIS pentru a se înscrie direct în Liga 1, iar asta nu mai e ok.

Conform ROAF al FRF:

5. Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operaţiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimentul integrităţii competiţiei sportive şi numai dacă au ca scop obţinerea dreptului de participare în competiţii sau/şi a licenţei.

Certificatul de identitate sportivă nu poate fi rupt de clubul căruia îi aparține

csi afc steaua bucurestiAșa cum am spus, CIS-ul este CNP-ul unui club sportiv. Nu se poate fără el. Și nici nu poate fi vândut. Dacă o companie cumpără un club sportiv, proprietarul se schimbă, evident, dar certificatul de identitate sportivă rămâne același. Acest aspect este cea mai bună dovadă a faptului că FC Fcsb e un club nou, nu Steaua.

Dacă societatea lui Becali ar fi ”preluat echipa” de la AFC-ul lui Păunescu, ar fi preluat-o cu tot cu CIS-ul care îi permitea să joace în Liga 1. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. CIS-ul AFC-ului a rămas la AFC, iar FC Fcsb a jucat cu CIS-ul său, eliberat în 2003. 

Cum a reușit FC Fcsb să se înscrie direct în Liga 1, deși regulamentele interziceau acest lucru, asta e o întrebare la care alții trebuie să răspundă. Și, prin alții vorbim despre Sandu și Dragomir.

În ceea ce privește AFC-ul, acesta s-a retras în liniște din fotbal, neprotestând, așa cum nu a protestat nici Steaua, de altfel. De tăcere a profitat Becali, care a reușit să-și bată joc de toată lumea.

Dar care e diferența dintre AFC și FC Fcsb? Ambele au CIS diferit de cel al Stelei, deci e o situație asemănătoare, nu? NU!

Diferența majoră între AFC-ul lui Păunescu și FC Fcsb e că primul avea parteneriat încheiat cu Steaua. Acel parteneriat îi permitea să reprezinte Steaua București în competițiile sportive. De altfel, AFC-ul nu era altceva decât un administrator, care a bătut palma cu Steaua pentru o perioadă de 20 de ani. Chiar anul acesta ar fi trebuit să expire înțelegerea. Dacă ea ar fi mers până la capăt, iar Steaua ar fi hotărât să nu o prelungească, tot ceea ce AFC-ul a primit cu titlu împrumut s-ar fi întors la clubul nostru.

La fel cum s-a întâmplat recent chiar la baschet, prin încheierea parteneriatului Steaua CSM EximBank. În poza de mai sus, veți vedea că există și o ”Asociația Baschet Club Steaua București”, cu propriul său CIS, adică un AFC dar la baschet. Și acesta are act încheiat cu Steaua.

Doar FC Fcsb nu are niciun act de parteneriat încheiat cu Steaua. Însă pretinde că ar fi luat echipa de fotbal a Stelei. Cum? Pe ce sumă? Aceste lucruri nu sunt dezvăluite, deși Steaua București e proprietatea statului român.

Concluzia este una singură. FC Fcsb nu a fost și nu este Steaua București. O spun chiar propriile acte. Din 98 și până în 2003, AFC Steaua București a reprezentat Steaua în Liga 1, însă acel parteneriat s-a încheiat în momentul în care AFC-ul nu a mai putut să-și onoreze partea din înțelegere. În acel moment, adică anul 2003, Steaua București a primit înapoi tot ceea ce a transmis cu titlu de împrumut către AFC, în 1998. Tot, mai puțin un loc în prima ligă a fotbalului românesc.