suporteri adevarati

Ce frumos e fotbalul adevarat, cu suporteri adevarati!

In meciurile dintre suporteri, adica acele meciuri jucate in tribune, cu coregrafii, bannere si cantece, nimic nu e mai important decat originalitatea. Numarul de suporteri prezenti, numele echipei pe care o sustin, acestea sunt aspecte importante, insa palesc in fata pasiunii. Pentru ca, din pasiune isi ia energie creativitatea care da viata stadioanelor. Acea pasiune face diferenta intre suporteri adevarati si suporteri de carton, intre o atmosfera sclipitoare si una facuta la comanda.

Ani la randul, adevaratii suporteri stelisti au dominat stadioanele din Romania. Armata Ultra a fost un fenomen, cum nu s-a mai intalnit la noi in tara si cum probabil nu se va mai intalni. Mai tarziu, Peluzele Sud si Nord au reusit sa ramana la inaltime, continuand sa domine si sa fie printre cele mai respectate grupari de suporteri din tara, daca nu cele mai respectate.

Pasiunea si creativitatea lor, iubirea pentru Steaua si spiritul de sacrificiu le-a facut cunoscute chiar si in Europa. Din acest motiv nu trebuie sa ne surprinda faptul ca un site precum COPA90, vocea iubitorilor de fotbal de pretutindeni, a trecut meciurile Stelei din Liga 4 pe lista sa de „Meciuri la care suporterii trebuie sa mearga in acest an”.

E vorba, evident, despre meciuri fabuloase din punctul de vedere al spectacolului din tribune, nu neaparat al celui din teren. Si Steaua a ajuns pe aceasta lista datorita suporterilor sai, suporteri adevarati, care s-au grabit sa achizitioneze 900 de abonamente pentru meciuri de liga a patra, care cauta sa sustina Steaua cu bani, care au facut coregrafii senzationale si care au reusit sa faca o atmosfera cum nu se mai vede nicaieri in Romania la un simplu antrenament al echipei lor.



Puteti urmari videoclipul celor de la COPA90 mai jos. Vorbesc despre Steaua la minutul 3:33.

„One of Europe’s most impressive Ultras groups” – asa ii descriu cei de la COPA90 pe suporterii stelisti din Peluza Sud. E o placere sa auzi astfel de laude si, evident, o mandrie. Performanta, oricat de mare ar fi ea, nu inseamna nimic daca nu exista suporteri in tribune, dar suporteri adevarati, nu suporteri de vreme buna, suporteri de weekend sau suporteri de rezultat.

Nu mai este nimic de spus despre acesti baieti. Tot ce ne ramane este sa plecam capetele in fata lor si sa le multumim pentru tot ce fac pentru echipa noastra. Steaua nu ar fi ceea ce este fara ei. Fara ei, cu siguranta nu am avea acum echipa si cu siguranta drumul spre Liga 1 ar fi unul mult mai greu.


Cand echipa e o clona, e normal ca suporterii sai sa plagieze

Steaua ar fi cea mai mare echipa din univers daca ar avea doar suporteri ca cei despre care se vorbeste in videoclipul de mai sus. Din pacate, performantele obtinute de echipa noastra de-a lungul timpului a atras in jurul sau un numar foarte mare de paraziti, atarnatori si oameni falsi. Acestia nu dau nici doi bani pe echipa. Sunt interesati doar de rezultate.

Din acest motiv, in ciuda celor doua hotarari judecatoresti si a faptului ca Steaua si-a reactivat sectia de fotbal, acestia au decis sa ramana alaturi de Becali si echipa sa, Fotbal Club Fcsb. Si nu ar fi fost o problema daca acestia ar fi imbratisat noua identitate a clubului lor si si-ar fi vazut de drumul lor. Insa ei continua sa pretinda ca sunt stelisti si ca echipa lui Becali este Steaua.

Tragicomic este faptul ca acesti baieti, ale caror coregrafii, bilete si deplasari sunt platite de Becali, incearca acum sa copieze tot ceea ce fac suporterii Stelei. La meciuri, ei canta cantecele galeriei steliste, cantece pe care le-au compus cei din Peluza Sud si Peluza Nord. Coregrafiile lor sunt inspirate tot de la altii. Iar actiunile lor sunt niste copii ale celor facute de suporterii adevarati ai Stelei.

oile fc fcsbEste destul sa ne uitam la cazul Asociatiei Stelistilor 1947, asociatie care a luat nastere in acest an, pentru a ajuta Steaua, si care a si avut cateva realizari importante in ultimele luni. Dupa ce aceasta asociatie a luat nastere si dupa ce a anuntat ca va sprijini financiar Steaua, galeria lui Becali, adica Peluza Ros-Albastra, a anuntat imediat infiintarea unei asociatii a lor. Acea asociatie, insa, are ca scop doar finantarea Peluzei Ros-Albastre. Pe scurt, suporterii celor de la FC Fcsb au hotarat ca e mai bine sa le plateasca altii deplasarile, biletele de meci si coregrafiile. Niste suporteri adevarati nu procedeaza asa.

Poza de alaturi contine un anunt facut de Cristina Rodica Todoran, o apropiata de-a lui Becali, care a contribuit la infiintarea sau chiar a pus bazele asociatiei suporterilor FC Fcsb. Daca reusiti sa treceti peste greselile gramaticale, veti vedea un mesaj patetic, al unor cersetori, care asteapta sa fie platiti pentru a sustine o echipa pe care, zic ei, o iubesc.

Nu ne place sa vorbim despre acesti indivizi, insa trebuie. Deoarece ei fac Steaua de rusine. Si chiar au jignit Steaua, strigand „m**e CSA” la unele meciuri de-ale FC Fcsbului. Acestia nu sunt stelist, sunt dusmani de-ai Stelei.

Totusi, comportamentul lor nu ar trebui sa ne surprinda. Pana la urma, ei sustin o clona, o echipa care vrea sa fie Steaua, desi nu poate din absolut niciun punct de vedere, nici al fotbalului, nici juridic, nimic.

Suporterii unei clone stiu doar sa plagieze pasiunea pentru o echipa si pentru fotbal. Pentru ei, acest sentiment va ramane vesnic un mister. Nu vor ajunge niciodata sa il cunoasca si niciodata nu vor fi suporteri adevarati.

P.S.

La urmatorul meci al celor de la FC Fcsb, Peluza Ros-Albastra intentioneaza sa ii convinga pe cei prezenti sa aprinda lanternele de la telefoanele mobile, pentru a face un spectacol de lumini la fel ca cel oferit cu ocazia protestelor de strada de la inceputul acestui an. Sfatul nostru pentru ei este sa nu se opreasca aici. Mergeti, baieti, chiar mai departe! Plagiati si vestitul hashtag, #rezist. Daca le-a mers tuturor acelor romani care au iesit in strada pentru a protesta impotriva nedreptatii, poate o sa mearga si pentru seful vostru, Becali. Sigur, el protesteaza impotriva dreptatii si a legilor, dar asta nu mai conteaza. Au trecut deja 6 luni de la evenimente, nimeni nu mai tine minte. Puteti sa plagiati linistiti!