fotbal

Tara lui Talpan sau tara lui Becali?

Pana sa raspund la intrebarea din titlu, va spun ce stiu eu ce este tara asta. E tara conferintelor de presa si a comunicatelor de presa. Ieri am avut un comunicat de presa, azi o conferinta, maine vom avea un comunicat nou. Romanii iubesc sa vorbeasca singuri. Romanii iubesc sa fie auziti. Ce nu le place, insa, e sa primeasca intrebari.

De asta apar peste tot doar comunicate de presa si conferinte. E mai bine sa vorbesti tu, sa spui tot ce vrei, chiar daca spui prostii, decat sa fii intrebat ceva. De ce? Pentru ca, atunci cand apar intrebari, prostii nu se mai pot ascunde. Atunci, prostii nu mai sunt sefi. Atunci, ei nu mai controleaza nimic. Si, asa cum am vazut si zilele acestea, marea majoritate a infractorilor cetatenilor din aceasta tara iubeste controlul.

Totusi, intrebari trebuie puse. Dupa conferinta-maraton a fostului puscarias, Becali George, am crezut ca vor aparea macar cateva intrebari. Am crezut ca presa din Romania va fi curioasa, macar un pic. Insa nu a aparut nimic. Au trecut aproape 12 ore de la conferinta si nimic. Asadar, ramane sa punem noi intrebari.

1. Becali tot flutura hartii. De ce? 

Dupa atatia ani si dupa atatea procese pierdute, chiar mai crede cineva ca acele documente cu care se lauda Becali mai au valoare? Daca aveau, ii convingeau pe judecatorii care au decis ca echipa lui nu e Steaua. Dar nu a avut. Si, astfel, suntem azi in aceasta situatie. Daca presa din Romania era profesionista, l-ar fi intrebat de ce nu l-au ajutat acele documente pana acum. L-ar fi facut F. De la fazan, nu de la altceva.

2. De ce nu stie Boroi daca echipa lui Becali e Steaua sau nu?

Colonelul Boroi a fost seful clubului sportiv timp de mai bine de 10 ani. A avut acces la toate documentele si toate secretele Stelei. Trebuie sa ne creada foarte prosti, daca se asteapta ca noi sa il credem pe el ca nu stie care e Steaua.

3. De ce nu il intreaba presa pe colonelul Petrea nimic?

Numele colonelului Petrea a fost rostit foarte des in ultimele doua zile, fara voia lui. Cu toate acestea, nimeni din presa nu a mers sa-i ia un interviu. Nimeni din presa nu a avut curiozitatea de a-l intreba pe acest om de ce nu vrea sa semneze notificarile care trebuie trimise la FRF si LPF. Eu, cel putin, vreau sa stiu raspunsul. Si cred ca ceilalti suporteri vor la fel.

4. De ce ii este permis lui Becali sa schimbe sumele de bani de la o conferinta la alta?

Saptamana trecuta stiam ca datoria AFC-ului lui Paunescu catre Becali era 3 milioane de dolari. Ieri, suma era de 6. Azi era 9, la ora 12, si a mai crescut cu inca un milion dupa doar o ora. Chiar nimeni nu observa modificarile acestea?!

5. De ce nu il intreaba nimeni pe Paunescu cum de afost un conducator atat de prost si cum de a strans datorii asa mari?

Daca Becali are dreptate, inseamna ca Paunescu a fost cel mai incompetent sef de club din istorie. De la o echipa cu vistieria plina in 98, acesta a avut grija ca Steaua sa stranga datorii aproape imposibile in cei 5 ani de domnie. Cum s-a putut asa ceva? In acei ani echipa a vandut multi jucatori pe bani foarte buni. Sabin Ilie, Lutu, Rosu, etc. Unde s-au dus acei bani?!

6. De ce trebuie intreaga tara sa urmareasca la TV si sa creada cuvintele unui fost puscarias?

Nimeni din presa nu intreaba asta. Dar se inghesuie toti sa-ti instaleze camerele video in sufrageria lui Becali. Un fost puscarias, condamnat de 3 ori, in 3 dosare diferite, nu numai ca vorbeste la TV, ci si da lectii si trage la raspundere oameni mult mai buni ca el. Unde e logica?

7. Avand in vedere ca FRF si LPF ii aplica echipei lui Becali un tratament preferential, de ce nu s-a revoltat inca nimeni?

Unde sunt toti acei mari ziaristi-suporteri de-ai Craiovei? Dar cei care tin cu Rapidul? Dar cu Sportul? Toate aceste echipe au fost transate de FRF si LPF. Nimeni nu a zis nimic atunci. Dar toti sar acum ca trebuie si echipa lui Becali sa pateasca la fel. De ce?

8. De cand e fotbalul mai important ca justitia?

Si macar daca ar fi un fotbal de calitate. Dar nu e. Insa marii oameni de presa ne spun ca justitia ar trebui sa-l lase pe Becali sa fure in continuare, pentru ca tine in viata fotbalul romanesc. De unde atata tupeu?!

9. De ce nu au habar FRF si departamentul juridic al FRF de propriile lor regulamente?

Care e, pana la urma, rolul acelor regulamente? Daca sunt doar de ochii lumii, macar sa ni se spuna. Stim si noi o treaba si nu ne mai enervam.

10. In 98, nonprofitul AFC Steaua Bucuresti a fost adus ca sa administreze echipa de fotbal. Era un nonprofit pentru ca doar asa se putea face asocierea. Cu o societate comerciala nu ar fi mers. Insa, cinci ani mai tarziu, Becali sustine ca a luat Steaua de la AFC. Cu ce drept a vandut AFC ceea ce nu detinea? Si, daca chiar a existat acest transfer, e chiar atat de simplu ca un bun al statului sa treaca de la stat, la privat? Din ce spun legile, nu e simplu chiar deloc.

Acestea sunt doar zece intrebari pe care-ar fi trebuit sa le punem zilele acestea. Insa, asa cum am mai zis, in Romania nu se pun intrebari. Pentru ca nimeni nu vrea sa dea raspunsuri. Nici Becali nu a primit raspuns cand i-a intrebat pe ziaristi daca vor tara lui Talpan sau daca vor tara lui Becali. Si e surprinzator ca nu a primit. Ca doar stim cu totii ca ziaristii din Romania vor tara lui Becali. Nu e nici un secret.

De altfel, chiar traim in tara lui Becali. Doar in tara lui Becali poate fotbalul de proasta calitate sa fie mai important ca justitia.

 

P.S. Ca de obicei, a existat, totusi, o exceptie. Exceptia a fost Talpan. El a primit o tona de intrebari din partea moderatorilor care nu voiau sa-l lase sa vorbeasca. Din pacate, au fost intrebari tampite, ca de exemplu: „pentru cine au plans suporterii dupa meciul cu Boro?”

Si e normal sa fie puse astfel de intrebari. Cand ai in fata un om priceput in ceea ce face, risti sa ajungi tu prost atunci cand primesti raspunsul pe care nu il vrei.