becali

De ce e important palmaresul?

Pentru un suporter, intrebarea asta probabil ca nu isi are rostul. Palmaresul inseamna toate realizarile unei echipe, istoria sa, chiar esenta sa. Si, totusi, trebuie sa o punem. Pentru ca raspunsul o sa ne ajute sa intelegem cel mai nou scandal pornit de Becali.

Recunosc ca nu m-am gandit foarte mult la palmares. Intrebarea mi-a venit in cap de abia dupa ce am citit ultimele doua articole de pe Steaua Libera. Acestea m-au facut sa imi amintesc de cateva lucruri care au avut loc in in 2005, atunci cand Bodu insista ca Becali sa plateasca datoria pe care o avea nonprofitul AFC fata de stat. Ca si acum, Becali urla si atunci ca nu va plati nimic si, cel mai important, ca lui nu-i pasa deloc de Steaua. Spunea atunci ca el renunta la Steaua, ca o sa-si faca o echipa noua, Steaua Crestina, care o sa aiba o emblema cu o stea in 8 colturi.

Cei mai tineri poate ca nu isi amintesc, insa atunci a fost un mare scandal, existand chiar discutii cum ca Steaua ar fi gata, ca echipa o sa fie desfiintata si ca Becali o sa mearga mai departe cu o echipa noua, fara nici o legatura cu Steaua.

Pe vremea aceea, regulamentele FRF si LPF nu erau asa de bine cunoscute. Nimeni nu stia cum stau lucrurile cu coeficientul UEFA, iar lumea era inca mai concentrata asupra performantelor decat asupra banilor. Palmaresul era vazut doar ca un fel de poveste, avand doar valoare sentimentala. Astazi, insa, lucrurile stau total diferit.

Ce s-a schimbat in ziua de azi?

Becali nu da doi bani pe Steaua. Acest lucru e clar si nu poate fi negat de nimeni. In alte conditii, ar fi renuntat de ani buni atat la nume, cat si la culori, marca, palmares, la tot. El este interesat doar de bani, nu de performanta si in nici un caz nu de Steaua. Daca nu avea niste regulamente FRF care sa ceara ca echipele noi sa inceapa din ultima liga si, cel mai important, daca UEFA nu dadea noua regula care spune ca palmaresul unei echipe va contribui la coeficientul sau, cu siguranta ca acum nu mai trebuia sa suportam scandalul asta.

De asta e important acum palmaresul. Pentru bani. Becali stie ca are in maneca un as extrem de important, pentru ca nu sunt foarte multe echipe care sa fi castigat un Champions League, si nu e dispus sa il dea, chiar daca nu ii apartine. Atat timp cat palmaresul Stelei ii poate aduce bani, Becali va urla ca e la el. Dar sa nu va indoiti de faptul ca ar fi renuntat la palmares in secunda doi, daca nu il ajuta deloc.

Si aici este problema numarul 1 a Stelei. Atat timp cat acel fost puscarias va avea un interes si va putea castiga de pe urma noastra, o sa se foloseasca de imaginea Stelei si o sa urle ca echipa lui e Steaua, fiindca zapada nu e neagra. Iar in momentul in care echipa nu va mai produce bani, el o va arunca. Asta a recunoscut deja. Printre minciunile pe care le scuipa zilnic in urechile stelistilor, a mai bagat si cate-un adevar, din cand in cand. Acel adevar e faptul ca e interesat doar de bani. In conditiile acestea, trebuie sa ne intrebam si daca cei care il sustin sunt intregi la minte sau nu.

 

Andrei Dragomir