florin talpan muncește pentru steaua bucurești steaua bucuresti talpan comandant

Corpul de Control al MApN a finalizat ancheta de la clubul Steaua – Ce concluzii putem trage noi

Investigatia Corpului de Control si Inspectie al MApN a luat sfarsit. Iata concluziile trase, asa cum au fost publicate intr-un comunicat trimis catre MEDIAFAX.

„Corpul de Control şi Inspecţie a finalizat verificările dispuse de ministrul Apărării Naţionale cu privire la modul în care a fost gestionată situaţia generată de revenirea în patrimoniul Clubului Sportiv al Armatei (CSA) a mărcii „Steaua Bucureşti”.

Referitor la măsurile administrative subsumate obligaţiei de punere în aplicare a Deciziei civile nr. 3425, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corpul de control a constatat faptul că la nivelul CSA “Steaua Bucureşti” măsurile luate (atât cele referitoare la recuperarea prejudiciului, cât şi cele privind valorificarea mărcii) au fost în concordanţă cu obligaţiile legale ce revin oricărui administrator de bunuri publice patrimoniale.

În privinţa valorificării mărcii revenite în patrimoniul clubului prin stabilirea, negocierea şi încasarea unor taxe de licenţă, Corpul de Control a reţinut motivarea obiectivă a conducerii CSA, conform căreia timpul necesar desfăşurării procedurilor de implementare a acestei soluţii ar fi putut excede intervalul de cinci ani de protecţie a mărcii permis de lege. Ca atare, în vederea păstrării mărcii “Steaua Bucureşti” în patrimoniul CSA, a fost reţinută ca legală şi obiectiv justificată soluţia alternativă de valorificare a acesteia prin înscrierea unei echipe de fotbal în liga a IV-a, care să promoveze, prin merit sportiv, în ligile superioare, astfel încât promovarea în Liga I să coincidă cu finalizarea lucrărilor de modernizare a stadionului Ghencea.

S-a constatat, de asemenea, că, atât în demersurile de ordin juridic întreprinse până la acest moment în vederea valorificării mărcii, cât şi cu privire la paşii de urmat în viitoarele termene ale proceselor în care este parte, Clubul a beneficiat şi beneficiază de consilierea de specialitate a Direcţiei pentru Relaţia cu Parlamentul şi asistenţă juridică, nefiind identificate situaţii de obstrucţionare a activităţii juristului CSA în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, privind activitatea de reprezentare procesuală.

În ceea ce priveşte declaraţiile în mass media ale consilierului juridic al clubului, locotenent-colonel Florin-Costel Talpan, raportul reţine faptul că acesta nu a fost mandatat să exprime poziţiile oficiale ale CSA Steaua sau MApN.

Ministrul Apărării Naţionale a dispus conducerii CSA “Steaua Bucureşti” măsuri urgente de reorganizare a activităţii structurii de informare şi relaţii publice a CSA, în vederea asigurării unui proces de comunicare coerentă, unitară şi eficientă pentru toate domeniile de activitate ale clubului. În acest sens, clubul va completa, în perioada următoare, prin concurs, schema de personal a structurii de comunicare şi va desemna un purtător de cuvânt care să asigure, într-un mod unitar şi coordonat, relaţia cu reprezentanţii mass-media.

Printre propunerile înaintate conducerii MApN, cu privire la problematica verificărilor, sunt incluse adoptarea unor măsuri ferme în vederea asigurării unui climat optim de organizare şi desfăşurare a activităţilor în cadrul clubului şi o evaluare periodică a stadiului de îndeplinire a măsurilor întreprinse privind gestionarea situaţiei generate de revenirea în patrimoniul CSA a mărcii Steaua Bucureşti.”

Ce concluzii trebuie sa tragem noi

Din acest comunicat, putem si trebuie sa tragem si noi 4 concluzii importante:

1. Talpan ne-a salvat!

Prin iesirile sale in presa, acest om a pus presiune pe conducerea clubului. Fara aceasta presiune, probabil ca reactivarea sectiei de fotbal nu ar fi avut loc niciodata.

Asa cum zice si Corpul de Control, CSA Steaua Bucuresti risca sa piarda marca, pentru activitatea fotbal, daca nu o folosea. De aceea, e destul de clar acum de ce Boroi a tot amanat reactivarea sectiei de fotbal.

Daca nu aveam norocul ca el sa plece din clubul sportiv, probabil ca Becali ar fi pus din nou mana pe marca in urmatorii ani. Asta a fost tinta lor. Asta au urmarit. Au vrut sa-l ajute din nou pe fostul puscarias, asa cum l-au ajutat si in 2003, cand au acceptat inchiderea sectiei de fotbal si nu au zis nimic atunci cand Becali si-a inscris echipa sa in locul Stelei, folosindu-se ilegal de numele si marca sa.

2. Exista nereguli, dar nu vor fi luate masuri impotriva vinovatilor

MApN a cerut „măsuri urgente de reorganizare a activităţii structurii de informare şi relaţii publice a CSA”. Toate bune si frumoase, insa aceste masuri nu rezolva problemele despre care a vorbit Talpan.

Acesta a atras atentia ca colonelul Petrea refuza sa semneze notificarile care trebuie trimise catre UEFA, pentru a informa forul continental in ceea ce priveste deciziile judecatoresti legate de marca si nume. O astfel de notificare nu a fost inca trimisa. Si ramane de vazut daca va fi trimisa de cei care vor fi angajati in noul departament de relatii cu publicul al CSA Steaua Bucuresti.

3. Prin aceste masuri, i-au bagat pumnul in gura lui Talpan

Infiintarea unui departament de relatii cu publicul nu e un lucru neaparat rau. Steaua chiar ar avea nevoie, de altfel, de un departament de marketing si relatii cu publicul. Dar vom discuta despre asta altadata. Prin infiintarea acestui departament nou, MApN se asigura ca Talpan nu va mai vorbi cu presa. Drept urmare, el nu va mai putea spune lucruri incomode legate de conducerea clubului.

4. Talpan a avut dreptate

Daca nu avea, zbura.