duckadam

Moartea unei legende

Ce stelist nu il stie pe Duckadam? Ce stelist nu a strigat vreodata „Apara Duckadam!”? Toti am facut-o. Si o sa o mai facem. Pentru ca acele cuvinte au intrat in istorie. Sunt parte a istoriei noastre, alaturi de performanta realizata la Sevilla. Iar Duckadam a avut o contributie foarte importanta la castigarea Cupei Campionilor Europeni. Asta nu vom uita niciodata. Nici nu putem uita.

Sevilla ’86 este scrisa cu litere mari in ADN-ul oricarui stelist adevarat. La fel cum sunt scrise si numele celor care au realizat acea performanta, nume printre care se regaseste si cel al lui Helmuth Duckadam. De aceea e foarte dureros sa il privesti azi pe eroul de la Sevilla. E dureros sa il vezi ce a ajuns, ce atitudine are si pana unde e dispus sa mearga pentru un om care nu da nici doi bani pe el.

Masina lui Duckadam, supriza pentru Talpan?

Recent, am aflat ca Duckadam si-a luat o masina noua. Mai bine zis, a primit o masina la mana a doua, una din Statele Unite ale Americii. Si, pentru ca masina e din SUA, are numere de inmatriculare speciale. Duckadam a primit-o de la un prieten de-al sau care e stelist, deci nu trebuie sa ne mire faptul ca numarul masinii este „Steaua”. Chiar Duckadam a recunoscut ca are prieteni care au ales numere asemanatoare pentru masinile lor.

„Am primit de la un prieten foarte bun al meu din SUA o maşină americană. E mai mult o surpriză pentru domnul Talpan. Dacă dânsul a dorit neapărat să ţină la numele Steaua, să ni-l ia, eu am în continuare Steaua. Maşină americană care are numele de înmatriculare Steaua. Am vrut să pun Steaua 1, dar era luat deja acest număr de un român din New York. Nu ştiam ce se va întâmpla cu numele, dar acum cred că nu o să am probleme cu CSA dacă numerele mele sunt aşa. Eu cred că am voie, e maşină înscrisă pe numele meu, e maşină americană, impozitele sunt plătite în SUA. Eu am FCSB-ul pe piept, dar la maşină am Steaua”, a declarat Duckadam pentru DigiSport.

Totusi, o fi oare masina asta o surpriza pentru Talpan? Ceva imi spune ca nu este. Si nici cuvintele lui Duckadam nu mai sunt o surpiza pentru mine. Deja m-am obisnuit sa il aud ironizand clubul care l-a ajutat sa devina cineva si care i-a dat o mana de ajutor atunci cand mana sa avea nevoie de ajutor.

Poate ca cei mai tineri nu stiu povestea lui Duckadam. Acest portar a realizat ceva incredibil in acea seara de 7 Mai, impreuna cu ceilalti colegi ai sai. Insa tot norocul pe care l-a avut Duckadam atunci a fost urmat de o doza foarte puternica de ghinion. Pentru ca, la cateva luni de la Sevilla, fostul portar al Stelei a fost nevoit sa se opereze la bratul drept.

Duckadam suferea de un sindrom rar, Marfan, care i-a afectat sistemul cardiovasculat. Un cheag de sange i-a blocat circulatia in bratul drept. Risca sa isi piarda mana. Dar Duckadam era in acel moment un erou national, iar clubul nu avea de gand sa ii intoarca spatele.

Asa a ajuns Duckadam pe mana generalului Vasile Candea, fost sef al Sectiei de Chirurgie Cardio-Vasculara de la Spitalul Militar Central. Generalul Candea, un expert, era in vacanta in momentul in care ghinionul a dat peste portarul nostru. Insa, dupa un telefon primit de la ministrul apararii de atunci, Vasile Milea, acesta s-a intors la Bucuresti si i-a salvat mana.

„Helmuth avea un anevrism axilar, în zona de la subraţul drept. Trebuia tăiată şi înlăturată secţiunea afectată din artera care pleacă de la aortă, trece pe sub gît şi apoi coboară pe braţ. Dacă nu ajungea la timp, să oprim şi să scoatem cheagul, se punea problema amputării mîinii!” a povestit generalul Candea intr-un interviu pentru GSP, in 2012. A adaugat in acelasi timp ca „Adevărul e însă că putea să ajungă exact cum arată Neşu azi!

Operatia a fost un succes, iar Duckadam chiar a mai apucat sa joace un pic dupa. Insa si-a dat si el seama ca situatia sa era grava, asa ca a ales, in cele din urma, sa renunte.

Totusi, fara ajutorul clubului pe care azi il ironizeaza, Duckadam ar fi fost acum alt om. Sau poate ca nu ar mai fi fost deloc.

Legendele mor, din pacate

Din pacate pentru el, Duckadam refuza sa inteleaga un adevar dureros pentru noi toti: Legendele mor. In cele din urma, acesta este destinul lor. Si cu cat legenda este mai micuta, mai insignifianta, cu atat moare mai repede.

Steaua Cupa Campionilor Europeni

Cu siguranta legenda portarului de la Sevilla va mai rezista multe decenii de acum inainte. Pentru romani ea este imensa, poate cea mai mare, dintre cele legate de sport. Dar nu asta ar trebui sa-l preocupe pe Duckadam. El ar trebui sa stea acum cu ochii asupra unei legende mai micute, al carui sfarsit se apropie vertiginos.

E vorba aici despre legenda lui Becali. Acest individ, fost puscarias, este prezentat azi ca un supererou. Insa singura lui putere este distrugerea a tot ceea ce e in jurul sau. Iar Duckadam graviteaza acum destul de aproape de aceasta gaura neagra.

In jurul lui Becali, plutesc tot felul de legende. Asa a fost tot timpul. Au fost legende care ne spuneau ca e cel mai iubit roman, ca o sa ajunga presedinte, ca e cel mai bogat, ca e cel mai puternic, ca se pricepe la fotbal si cate si mai cate. Toate s-au dovedit a fi false, in cele din urma. Pe doua care au fost distruse recent le stie toata tara. Este vorba de legendele cum ca el ar detine marca si numele Steaua Bucuresti. Nu le-a detinut, nu le detine si nu le va detine vreodata. Echipa lui nu este Steaua. Si, chiar daca unii nu vor sa accepte acest lucru, o sa moara in curand si legenda asta si se va termina totul.

Duckadam ar trebui sa fie atent la aceste legende din jurul lui Becali. Ar trebui sa vada cum dispar, una cate una. Ar trebui sa se teama. Pentru ca el se bazeaza acum pe faptul ca Becali o sa aiba grija de el pe vecie. Iar asta e greu de crezut ca va fi asa.

Afacerile lui Becali sunt toate bagate adanc in pamant, iar banii sai sunt tot mai putini. Dupa ce va pierde si fotbalul, nu va mai avea nici o sursa de venit. In acel moment, Duckadam va deveni un element inutil pentru fostul puscarias, care cu siguranta va scapa de el imediat.

Asta daca nu cumva Duckadam va alege sa devina un fel de Lutu, un asistent/sclav care sa care plase pentru stapan, sa-i spele masina, sa-i plimbe oile, etc. Sa speram, totusi, ca asta nu se va intampla niciodata. Pentru ca, daca se va intampla, atunci legenda portarului de la Sevilla cu siguranta va muri.