nebunia

De unde vine nebunia?

Asa cum probabil ca multi se asteptau, echipa inscrisa de Nicolae Badea in Liga IV a anuntat azi ca ea este adevarata Dinamo Bucuresti, sustinand ca detine marca si palmaresul. Imediat, presa a sarit in aer, anuntand ca nebunia a cuprins o noua echipa. Din pacate, nimeni nu vrea sa intrebe de unde provine aceasta nebunie.

Steaua, Dinamo, Rapid, Universitatea Craiova, Progresul, Universitatea Cluj – acestea sunt numele mari din fotbalul romanesc care au fost implicate in scandaluri legate de identitate. Scenariul e aproape acelasi pentru toate. Intr-o liga superioara, exista o echipa care pretinde ca e una dintre cele mentionate mai sus. Insa aceasta echipa nu detine numele sau marca echipei pe care o copiaza. Acestea sunt detinute de o echipa aflata intr-o liga inferioara, echipa aparuta recent in peisaj. Insa niciun suporter de-al acestor echipe nu-si aduce aminte ca echipa sa sa fi retrogradat vreodata.

Acest fenomen da nastere unui sac de intrebari. Si probabil ca majoritatea nu vor primi raspuns niciodata. Insa un raspuns trebuie neaparat gasit. Cum s-a ajuns la nebunia asta?

Iubitorii de conspiratii prefera sa-si imagineze existenta unor forte oculte, care vor sa le faca rau sefilor echipelor din prima liga. Insa nu poate fi vorba de consipirații cand avem de-a face cu un numar asa mare de echipe. Conspiratia apartine mai degraba celeilalte parti, adica acelor sefi ai fotbalului care nu pot explica de ce echipele lor pierd toate proesele de marca si nume.


Fotbalul romanesc nu s-a distrus singur, ci a fost distrus

Prima a fost Universitatea Craiova, pe care George Constantin Paunescu a ”preluat-o” prin statutul societatii pe care o infiintase la mijlocul anilor 90. ”Preia traditiile glorioase” si ”preia locul fara nicio formalitate” sunt alte doua propozitii care se afla atat in actele celor care au ”preluat” Craiova, dar si in actele lui Becali. Si nu ar fi o surpriza sa se regaseasca si in actele celorlalte echipe.

Cert este ca aceste simple propozitii, trecute in statuturile firmelor care s-au inscris in fosta Divizie A, in locul echipelor de traditie, nu au absolut nicio valoare in sala de judecata. Acest lucru a fost demonstrat deja atat in cazul Stelei, cat si al Universitatii.

Becali a pierdut numele si marca pentru ca nu le-a detinut niciodata. Si, daca nu le-a detinut niciodata, atunci cum a putut sa-si inscrie echipa direct in prima liga?

Daca Becali respecta legile in 2003 si ii dadea echipei sale un nume corect (FC Becali Pipera, de exemplu), cu o marca proprie(pentru ca stim acum ca el nu a primit acceptul Stelei pentru folosirea marcii Steaua), oare ar fi putut sa joace direct in prima liga? Raspunsul este simplu: NU!

Echipa sa ar fi fost considerata una noua, asa cum spune si certificatul sau de identitate sportiva, eliberat in 2003. Nu ar mai fi contat ca a transferat lotul de jucatori al Stelei. Si nimeni nu ar fi dat doi bani pe statutul firmei. La fel de bine, Becali ar fi putut trece acolo ca preia traditiile glorioase ale celor de la FC Barcelona.

Asa au procedat toti acesti gropari ai fotbalului romanesc. S-au dat pe langa cluburile de traditie, au reusit sa intre in pozitii de conducere sau sa le imprumute cu bani, le-au luat jucatorii in contul sumelor imprumutate, iar in final au facut noi firme, cu nume si marci care nu le apartineau, pe care le-au inscris direct in prima liga. Au fost, evident, ajutati si de oameni din interior, care au acceptat ca echipele noastre sa fie ”adormite”.

Acesti indivizi dubiosi au adus nebunia in fotbalul romanesc. Ei au distrus echipele de traditie si chiar intreg fotbalul din tara noastra. Au inlocuit sportul cu scandalul televizat, au introdus nesimtirea si prostul gust in toate competitiile, au distrus centrele de copii si juniori, au furat tot ce s-a putut fura si au lasat in urma lor doar pustiu.

Astazi, unii rad, dupa ce au iesit din puscarii. Altii rad chiar din puscarii. Rad si nu le pasa deloc, pentru ca ei s-au imbogatit, iar noi am ramas fara fotbal si trebuie acum sa ne intrebam unde ne sunt echipele.

Iar ceea ce e cu adevarat trist e faptul ca nebunia adevarata nici macar nu e asta. Nebunia adevarata e in mintile acelor suporteri care inca mai cred minciunile spuse de acesti hoti.