otelul galati

Palmaresul urmeaza marca doar daca nu e vorba de Steaua

Datorita scandalurilor si proceselor dintre Steaua si FC Fcsb, cei mai multi microbisti romani au ajuns acum experti in marci si proprietate intelectuala. Fie ca intrebi un elev de liceu, un corporatist sau un batranel care joaca sah in parc, toti vor putea sa isi dea cu parerea despre subiect. Insa nimeni nu o face mai des si mai prost ca presa. In loc sa ii ajute pe cititori sa inteleaga, ziaristii romani produc si mai mult fum. De exemplu, Academia Rapid este Rapid, chiar daca nu detine marca sau palmaresul respectivei echipe. In schimb, Steaua este doar „CSA” pentru ca „palmaresul nu urmeaza marca”. Din fericire pentru noi, astazi am primit o noua dovada ca acest rationament este gresit si ca, de fapt, palmaresul urmeaza marca.

In aceasta saptamana, fanii Otelului Galatai au primit o veste buna. Desi, pana recent, echipa lor era desfiintata, ea a reaparut datorita fanilor. Acestia au infiintat o noua echipa, numita Suporter Club Otelul Galati, si au cumparat marca vechii echipe.

„După promovarea în Liga 3 şi revenirea pe stadionul pe care fotbalul gălăţean a obţinut cele mai mari performanţe sportive, SC Oţelul Galaţi duce la îndeplinire încă un angajament luat în faţa suporterilor roş-alb-albaştri, dar şi a comunităţii locale şi fotbalistice: readucerea acasă a palmaresului clubului fanion al oraşului Galaţi,” au anuntat oficialii clubului intr-un comunicat emis in aceasta saptamana.

Palmaresul urmeaza marca

Cum au reusit fanii Otelului sa isi duca la bun sfarsit obiectivul si sa ne si arate ca palmaresul urmeaza marca? Povestea este simpla, insa pentru a o intelege trebuie sa ne intoarcem cativa ani in trecut.

Asa cum stim, Otelul a castigat Liga 1 in 2011. Insa, din acel moment, echipa din Galati a luat-o la vale. Nimic nu a mai mers bine pentru ei si, la finalul sezonului 2014-2015, acestia au retrogradat in liga secunda. Dupa inca un an, echipa a falimentat. Dar fanii nu au stat degeaba. In vara lui 2016, acestia au infiintat Suporter Club Otelul Galati si au inscris echipa in liga a patra.



La inceputul acestui an, palmaresul, marca si 80 de trofee castigate la seniori si juniori au fost scoase la licitatie, de catre lichidatorul judiciar al falimentarei FC Otelul. Acest pachet, care include marca si trofeele in sine, a fost numit „Palmaresul Otelului” si a fost vandut cu 10 mii de euro. Cum probabil ca va dati seama, nu trofeele, construite probabil din pleu si plastic, au costat atat, ci posibilitatea de a folosi imaginea unei foste campioane a Romaniei. Insa, din fericire pentru fanii galateni, suma nu a mai fost platita. Tranzactia nu s-a mai realizat, si suporterii Otelului au reusit, astfel, sa intre in posesia pachetului.

”Cu această izbândă uriaşă am încheiat un capitol esenţial din redefinirea sănătoasă a fotbalului gălăţean. Istoria este a noastră şi va rămâne pe veci a gălăţenilor. Oţelul este numele ce reprezintă cu cinste oraşul Galaţi, judeţul Galaţi, toată Moldova românilor. Cu ajutorul unor oameni extraordinari, care iubesc dreptatea, oraşul şi Oţelul, am reuşit ceea ce nimeni nu mai spera. Fac un apel ferm şi fără rezerve la patriotismul local al gălăţenilor, al autorităţilor, al oamenilor de afaceri gălăţeni: Sprijiniţi şi iubiţi echipa marcă înregistrată a acestui oraş: Oţelul Galaţi,” au mai spus in comunicat oficialii clubului. 

Dar continuitatea, unde e continuitatea?

Si uitati ca acest exemplu nu doar ca demonstreaza din nou ca palmaresul urmeaza marca si ca nu poti avea una fara cealalta, dar si ca scuza preferata a fanilor FC Fcsb, adica „continuitatea”, nu e altceva decat o prostie.

Cand s-a desfiintat, Otelul era in liga secunda. Fanii si-au inscris echipa, una nou-nouta, in Liga a IV-a. Nu au avut palmaresul, nu au avut marca, nu au avut nimic. Au functionat ca o echipa noua. Asadar, continuitatea a fost intrerupta. Anul acesta, suporterii au cumparat marca, iar de la anul e posibil ca la echipa sa apara schimbari, poate chiar si de nume. Din moment ce detin marca, acestia pot sa faca orice.

Palmaresul urmeaza marca sau marca include palmaresul. Puteti sa-i spuneti cum vreti, e acelasi lucru. Adevarul este unul singur: O echipa care nu detine unul din aceste elemente, nu il poate detine nici pe celalalt. Marca nu este un simplu desen, asa cum ar vrea unii sa se inteleaga, ci include toate elementele care fac impreuna identitatea unei entitati.

In cazul nostru, baietii destepti ne mint ca e posibil ca o echipa care se numeste Steaua Bucuresti, care joaca in Ghencea, care are exclusivitate in folosirea marcii Steaua, sa nu fie Steaua Bucuresti. Si ne mai spun si ca o echipa infiintata in 2003, care nu are voie sa foloseasca numele si marca Steaua, este totusi Steaua doar pentru ca a continuat in locul ei, in campionat.

Daca ar fi fost asa, fanii Otelului ar fi putut sa nu se streseze prea tare. Ar fi putut foarte usor sa inregistreze sigla Otelului la OSIM. Nu mai exista nimeni care sa-i opreasca. Asa cum nu i-ar fi putut opri nimeni daca ar fi vrut sa foloseasca exact acelasi nume, adica FC Otelul. S-au zbatut insa, nu neaparat pentru a pune mana pe cele 80 de trofee, niste obiecte cu valoare pur sentimentala, ci pentru ca stiau ca, altfel, echipa lor nu ar fi fost Otelul.

Ne bucuram pentru fanii Otelului si ne bucuram si ca presa a hotarat sa nu le faca probleme, asa cum ne face noua. Daca noi nu eram Steaua si daca FC Fcsb nu ar fi fost finantata din umbra de invitatul permanent al tuturor emisiunilor sportive, poate ca palmaresul ar fi urmat marca si in cazul nostru.