Avocatul care vrea sa inregistreze marca Steaua bate campii si noi va spunem de ce

Avocatul care vrea sa inregistreze marca Steaua bate campii si noi va spunem de ce

Zilele astea avem o noua vedeta printre ziarici, maronici si tolontanieni. Un avocat, sau un pretins avocat pentru ca omul a fost condamnat putin la inchisoare pentru ca si-a insusit aceasta calitate fara drept, sustine ca va inregistra marca Steaua la nivelul Uniunii Europene, dupa care i-o va oferi pe tava lui becali. Va vom spune de ce bate campii cu gratie.

In momentul de fata, Pompiliu Bota nu are nimic altceva decat o cerere de inregistrare depusa la EUIPO – Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala. O cerere care este opozabila si aici o sa citam chiar site-ul EUIPO ca sa vedem de ce se poate contesta o cerere de inregistrare.

„O notificare de opoziție se poate întemeia pe o cerere de înregistrare a unei mărci sau pe o marcă înregistrată anterior. Acestea pot fi mărci naționale din unul dintre statele membre ale UE (naționale), mărci internaționale (înregistrate în temeiul Aranjamentului de la Madrid și al Protocolului de la Madrid) sau mărci înregistrate la Oficiul pentru Mărci din Benelux. Opoziția se poate întemeia, de asemenea, pe mărci notorii protejate în temeiul articolului 6 bis din Convenția de la Paris.”




Bun, deci daca ai o marca inregistrata la nivel national, asa cum are CSA Steaua Bucuresti, ai tot dreptul sa contesti inregustrarea uneia la nivel comunitar.

Mai departe, daca ai o marca notorie, asa cum este marca Steaua Bucuresti, aceasta este protejata de Conventia de la Paris, care spune urmatoarele:

„Tarile Uniunii se obliga, fie din oficiu daca legislatia tarii o ingaduie, fie la cererea celui interesat, sa refuze sau sa invalideze inregistrarea si sa interzica folosirea unei marci de fabrica sau de comert care constituie o reproducere, imitatie sau traducere, putind crea confuzie, a unei marci pe care autoritatea competenta a tarii de inregistrare sau de folosire o va considera ca este notoriu cunoscuta ca fiind deja marca unei persoane admise sa beneficieze de prezenta Conventie si ca fiind folosita pentru produse identice sau similare. Se va proceda la fel atunci cind partea esentiala a marcii constituie o reproducere a unei astfel de marci notoriu cunoscute, sau o imitatie putind fi confundata cu aceasta.”

In momentul asta este evident pentru oricine ca demersul lui Bota nu este altceva decat un exercitiu de imagine. Omul cauta sa apara in presa si acum a reusit.

CSA Steaua Bucuresti are trei luni de la momentul depunerii cererii pentru a formula o opozitie. Iar daca aceasta opozitie este formulata respectand regulile EUIPO, cererea aceea va fi respinsa in proportie de 100%. Exista un interviu cu cel care vrea sa ii dea marca lui becali in care anunta ca va prezenta nu stiu ce acte, insa procedura il cam lasa in off-side. Dupa ce a depus cererea de inregistrare, el trebuie sa astepte trei luni pentru a vedea daca cineva se opune. Daca exista aceasta opozitie, i se comunica si cele doua parti au la dispozitie doua luni pentru a lua legatura si a ajunge la un acord. Daca nu se intampla asta, se trece la etapa contradictorie.

Aici spera Bota sa prezinte actele pe care pretinde ca le are, insa in realitate tot ce poate el este sa formuleze observatii la dosarul de opozitie.

Mai mult, sunt sanse foarte mari ca procedura aceasta sa se aplice numai marcilor inregistrate, pentru marcile notorii trebuind facuta numai dovada detinerii lor, nu si a utilizarii.

Concluzia este ca Bota nu are nicio sansa de a obtine inregistrarea marcii Steaua Bucuresti la nivelul Uniunii Europene DACA CSA Steaua Bucuresti formuleaza opozitie la cererea lui si respecta reglementarile EUIPO. Singurul mod in care marca poate „pleca” din curtea Stelei este ca angajatii Stelei sa nu isi faca treaba, dar cum acolo este Forin Talpan, sansele ca asta sa se intample sunt foarte mici.