academia rapid frf

Academia Rapid este suspecta de fals in acte si evaziune fiscala

Conflictul dintre Steaua Bucuresti si Academia Partid a inceput in fata instantelor sportive, dar s-ar putea sa se termine in sala de judecata. Contractele prezentate de Gsp, incheiate intre fotbalistii profesionisti care au activat pentru Academie in acest sezon si Academia Rapid, sunt nule. Insa ele exista si sunt folosite. Astfel, Academia a devenit suspecta de fals in acte si, chiar mai grav, de evaziune fiscala.

academia rapid


Asa cum se poate vedea in actul de constituire al Academiei Rapid, aceasta nu are personalitate juridica. Asadar, nu are nici dreptul de a incheia contracte. Indiferent ca vorbim de contracte de sponsorizare, de inchiriere a unei baze sportive sau de contracte individuale de munca, Academia nu le poate incheia.

Cu toate acestea, atunci cand a fost acuzata ca a folosit ilegal niste jucatori profesionisti, Academia a prezentat anumite contracte prin care incearca sa demonstreze ca a incheiat intelegeri legale cu acei fotbalisti profesionisti. E greu de inteles de ce au facut cei de la Academie acest lucru.

Articolul 322 din Noul Cod Penal spune ca:

Art. 322

Falsul în înscrisuri sub semnătură privată

(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Tentativa se pedepseşte.

Este posibil ca Academia sa fi facut aceste contracte doar pentru a le oferi celor de la AMFB o scuza pentru a respinge plangerea facuta de Steaua si Talpan. Insa, daca acestea chiar au fost folosite pentru a stabili o intelegere intre Academie si jucatori, atunci Pancu si Co. au o noua problema. Acestia vor trebui sa dovedeasca ca nu au facut evaziune fiscala.

Steaua Libera a reusit sa faca rost de un contract semnat de un fotbalist cu un club care a activat in sezonul recent incheiat in Liga 4. Il puteti vedea mai jos.

contract amfb

Informatiile sterse sunt mai putin importante aici. Ce conteaza e corpul contractului si mai ales punctul 10.8:

„Prezentul contract de activitate sportiva a fost incheiat in 4(patru) exemplare, egale ca valoare juridica, cate unul pentru fiecare parte contractanta, unul pentru Federatia Romana de Fotbal si/sau AMFB si unul pentru Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

In contract, partea care include „Agentia Nationala de Administrare Fiscala” e ingrosata si subliniata pentru aceasta are importanta cea mai mare. Daca un exemplar nu e depus la FRF/AMFB, cel mai rau lucru care se poate intampla e ca jucatorul sa nu poata fi folosit intr-un meci oficial. Iar, daca e folosit desi exemplarul nu a fost depus la FRF/AMFB, echipa poate pierde meciul la masa verde.

In schimb, daca Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu primeste nimic, putem vorbi de evaziune fiscala.


Conform Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale:

Art. 9. (1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedep­sesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:

a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;

b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

c)evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;

d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;

e) executarea de evidente contabile duble, folosindu‑se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;

f)sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;

Conform informatiilor publicate de Gsp, Academia Rapid a incheiat contractele cu jucatorii profesionisti in trei exemplare, nu patru. Cum documentele prezentate la judecata au fost aduse chiar de catre cei de la AMFB, fiind astfel exemplarele primite de acestia, pentru fiecare contract mai raman cate alte doua exemplare. Doua exemplare: unul pentru club, unul pentru jucatori si…niciunul pentru Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

academia rapid

Academia Rapid nu poate pretinde ca nu stia cum trebuie procedat in aceste cazuri. Chiar Regulamentul Privind Statutul si Transferul jucatorilor de fotbal spune ca:

Contractul individual de muncă se încheie în 4 exemplare originale, câte unul pentru jucător, club, inspectoratul teritorial de muncă şi forul organizator.

regulamentul privind statutul si transferul jucatorilor de fotbal

E interesant de vazut cum va explica Academia Rapid, in fata judecatorilor, faptul ca o entitate fara personalitate juridica a incheiat contracte cu fotbalisti profesionisti. Mai departe, daca intr-adevar jucatorii Academiei au fost platiti din banii Academiei, in urma acelor contracte, vom astepta cu nerabdare sa vedem cine va intra la puscarie si pentru cat timp.